Športové aktuality
2 min. čítania

Patrícia Tománková prvou slovenskou dorasteneckou majsterkou Európy v džude

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Radosť Patrície Tománkovej po finále na ME dorasteniek v Portugalsku.
Foto
EJU.net

Patrícia Tománková sa stala prvou Slovenkou v histórii, ktorá získala titul dorasteneckej majsterky Európy v džude. Na kontinentálnom šampionáte v portugalskom Odivelase triumfovala vo váhe do 40 kg a o jednu priečku vylepšila svoje vlaňajšie umiestnenie. Patrícia Tománková dlhodobo naznačuje, že je najväčší talent slovenského džuda za posledné roky.

Patrícia Tománková si na tatami v Odivelase poradila vo štvrťfinále s Holanďankou Warnersovou na ippon. Semifinále s Francúzkou Mathilde Auerovou bolo poriadne napínavé a vyrovnané. Aurelová dala Slovenke poriadne zabrať, aby sa prebila do finále. Rozhodlo sa až v zlatom skóre, keď „sumi gaeši“ prinieslo slovenskej džudistke roka 2022 víťazstvo i šancu po roku opäť zabojovať o titul majsterky Európy.

Finalistky Tománková a Nina Auerová mali za sebou poriadne náročné semifinále. Rakúšanka bola pred rokom na šampionáte bronzová. Čoskoro šestnásťročná Pezinčanka však nemala v úmysle preťahovať duel a veľmi chcela vylepšiť vlaňajšie striebro. Už v prvej minúte získala technické ohodnotenie waza-ari a po 106 sekundách dostala súperku do držania a rozhodcovia súboj ukončili víťazstvom Slovenky na ippon.

„Z titulu a zo zlatej medaily sa veľmi teším, najmä po minuloročnom striebre bolo tento rok finále pre mňa veľmi dôležité. Na šampionát som sa pripravovala v Japonsku a potom v kempe v Poreči. Bola som kvalitne pripravená. O rok sa chcem opäť vrátiť na najvyšší stupienok,“ povedala odhodlane Patrícia Tománková.

Členka 1. JC Pezinok neodišla z medzinárodných turnajov nikdy bez medaily, osemkrát vyhrala podujatia Európskeho pohára. „Najviac mi dalo zabrať semifinále. Nečakala som, že to bude taká dlhá dráma. Keď som získala rozhodujúce waza-ari, mala som veľkú radosť,“ priznala čerstvá majsterka Európy dorasteniek.

Šport
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV