Športové aktuality
4 min. čítania

Epidemiológovia obmedzili kapacity, interakcie fanúšikov sú dôležitejšie ako veľkosti štadiónov

Foto
TASR/JAKUB KOTIAN

Konzílium epidemiológov zaradilo športové stretnutia a hromadné športové podujatia do rizikovej skupiny, v rámci ktorej hrozí superšírenie vírusu SARS-CoV-2 a choroby Covid-19. Počas septembra budú preto na Slovensku platiť opatrenia, ktoré sa výrazne dotknú aj organizácie športového života. Slovenský šport sa vráti do obdobia zo začiatku tohtoročného leta, keď platili podobné obmedzenia.

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí a hlavný hygienik Ján Mikas potvrdili po štvrtkovom rokovaní epidemiológov, infektológov a zdravotníckych pracovníkov už pred zopár dňami avizovaný zákaz hromadných akcií v exteriéroch s účasťou nad tisíc osôb a v interiéroch nad 500 osôb. Bližšie detaily tohto opatrenia zverejní Úrad verejného zdravotníctva SR počas piatka. Už teraz je jasné, že sa dotkne mnohých športových klubov. Počas septembra by mala ďalej pokračovať najvyššia súťaž vo futbale, rozbehnú sa ligy v hádzanej či basketbale, hokejistov čaká pohárová súťaž, naplánované sú cyklistické preteky Okolo Slovenska či bratislavský maratón.

Doterajšie opatrenie, podľa ktorého na športoviskách musí zostať každý druhý rad voľný a môžu byť zaplnené do polovice kapacity, sa počas septembra ruší. Športové hnutie požadovalo minimálne zachovanie doterajšieho obmedzenia, ale rokovania s hlavným hygienikom Jánom Mikasom boli napokon neúspešné. Slovenský šport už podobné opatrenia zažil na začiatku leta, vtedy sa dotýkali predovšetkým futbalovej ligy, keďže ostatné súťaže sa po marcovom zákaze predčasne ukončili. „Pri terajšom rozhodovaní nebolo dôležité, akú má štadión veľkosť hľadiska. Dôležité sú predovšetkým interakcie ľudí počas zápasu a najmä po jeho skončení, kde masy môžu vychádzať spoločnými priestormi, následne idú spoločne do centier miest a vytvárajú sa veľké skupiny. Aj preto sme rozhodli, že aj na športových podujatiach môže byť v exteriéroch maximálne tisíc ľudí a toto obmedzenie minimálne počas septembra budeme vyžadovať,“ vysvetlil Marek Krajčí.

Rozsah opatrení sa môže v jednotlivých regiónoch líšiť, keďže sa už nebudú zavádzať iba celoštátne, ale aj lokálne, aby boli čo najšetrnejšie pre ekonomiku. Celoplošné sa už budú skôr minimalizovať.

Superšírenie, do ktorého skupiny patria aj športové podujatia, nastáva, keď sa stretne veľké množstvo ľudí v relatívne tesných podmienkach po relatívne dlhú časovú dobu. Superšírenie podľa epidemiológov predstavuje základný spôsob, akým sa SARS-CoV-2 udržuje v ľudskej populácii v rastúcom trende. Za 80 % všetkých prenosov nákazy zodpovedá 10 % primárnych kontaktov. „Verím, že to spoločne zvládneme a koncom mesiaca sa nám podarí krivku šírenia sploštiť a skonštatujeme, že máme vírus pod kontrolou a môže pokračovať v riadnom živote,“ povedal Marek Krajčí.

Okrem športových zápasov zaradili odborníci medzi najviac rizikové oblasti verejného života, ktoré majú najväčší vplyv na šírenie koronavírusu, aj bary, nočné kluby, diskotéky, spoločenské oslavy či festivaly. Ak nie sú dodržané epidemiologické opatrenia a rozostupy sú rizikové aj kostoly a náboženské stretnutia, tímové stretnutia a konferencie, ubytovne, rómske marginalizované skupiny, nocľahárne pre bezdomovcov či zariadenia a domovy pre seniorov. „Epidemiologická situácia na Slovensku sa zhoršuje, ešte horšie to je však vo väčšine štátov Európy. Bohužiaľ, dostali sme do fázy, keď musíme opatrenia sprísňovať. Dotknú sa cestovania z rizikových krajín, zamestnávateľov, hromadných podujatí vrátane športových i nosenia rúšok v školách. Obmedzí sa aj návštevnosť aquaparkov. Čaká nás zlomové obdobie, opatrenia budeme každý týždeň prehodnocovať,“ uviedol Ján Mikas.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV