Športové aktuality
Minsk
4 min. čítania

Európske hry: Rehák Štefečeková sa vo finále nevedela uvoľniť, Varga spokojný aj so siedmym miestom

Zuzana Rehák Štefečeková skončila v súťaži trapistiek na EH v Minsku šiesta.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto
Finalistky súťaže trapistiek - Zuzana Rehák Štefečeková celkom vpravo.
Finalistky súťaže trapistiek - Zuzana Rehák Štefečeková celkom vpravo.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Slovenská reprezentantka v športovej streľbe Zuzana Rehák Štefečeková obsadila v trape žien na II. európskych hrách v Minsku šieste miesto, keď v nedeľňajšom finále trafila 16 asfaltových holubov. Prekonala tak umiestenie spred štyroch rokov v Baku, kde na premiérových EH skončila ôsma.

Úradujúca majsterka sveta v trape aj v mix trape Zuzana Rehák Štefečeková sa prebojovala do finále zo šiesteho miesta v kvalifikácii. V nej zostrelila iba 107 holubov, na postup to však stačilo, keďže aj jej súperky často robili chyby. Vo finále sa od úvodu držala na šiestej pozícii, po piatej položke ako prvá z finalistiek vypadla z bojov o medaily a ďalej nepokračovala. Zlato si napokon vystrieľala Talianka Silvana Stancová v novom európskom rekorde a rekorde európskych hier - vo finále trafila 46 asfaltových terčov.

"Nechcela som skončiť šiesta a vypadnúť prvá. Počasie bolo dobré, strieľalo sa dobre, ale nedokázala som sa uvoľniť. Pokiaľ nie je uvoľnené telo a nerobí to čo má, tak sa s tým nedá nič robiť. Nebolo ťažké sa na finále naladiť, príprava bola úplne v pohode, no u mňa je to tak, že buď príde ten správny stav, alebo nie. Čakala som ho, ale neprišiel," povedala po finále.

Napriek poslednému miestu vo finále Zuzana nebola sklamaná, veď s kvalifikačným nástrelom 107 pôvodne ani nepočítala s postupom. "Priznám sa, že postup ma prekvapil, s takýmto katastrofálnym výsledkom... Smiali sme, že na 107 bodoch sa väčšinou začína tretia strana výsledkovej listiny. No tentoraz to stačilo a ako povedal tréner, evidentne sa oplatí bojovať do posledného výstrelu," povedala po kvalifikácii.

Erik Varga.
Erik Varga.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Bývalý dvojnásobný majster sveta v trape, vlani druhý na MS Erik Varga, obsadil v kvalifikácii siedme miesto, keď trafil v piatich položkách 118 asfaltových holubov (25-22-23-25-23). O finále zabojoval v rozstrele, ale v konkurencii Rusa Alipova a Brita Headinga neuspel. Netrafil hneď úvodný terč, pričom svoj pokus musel opakovať. "Keď rozhodca povie 'pripravený', časovač by mal začať odratúvať sekundy. Ja som to 'ready' nepočul a keď som sa pozrel na časovač, už tam bolo dosť veľa sekúnd a nestihol som to. Dali mi zopakovať pokus ešte raz a to ma už trochu z tej koncentrácie i tempa vyviedlo," opísal rozhodujúci moment, ktorý ho pripravil o účasť vo finále.

“V režime, v ktorom momentálne som, stále dokážem držať krok s tými najlepšími. To hovorí samé o sebe a s týmto výsledkom som veľmi spokojný," uviedol po rostrele Varga. V závere roka 2016 si pri páde zlomil ramenné puzdro, odtrhol kĺb, chrupavku a zlomil lopatku. Musel vynechať celú nasledujúcu sezónu a odvtedy sa s ním vlečú zdravotné ťažkosti. "Keď už mal človek raz vážny úraz, tak už nikdy nebude stopercentne zdravý. Minulý rok bol v poriadku, držalo to, no ide to jedno s druhým so záťažou a stále riešime nejaké veci. Dá sa povedať, že celkom pozitívne a veľká vďaka patrí celému realizačnému tímu, hlavne mojej fyzioterapeutke a manželke Paťke, ktorá je tu so mnou," povedal po nedeľňajšom neúspechu v rozstrele.

Striebro z premiérových európskych hier síce Erik Varga neobhájil, no stále má šancu na medailu v mixe. Spolu so Zuzanou Rehák Štefečekovou sa pokúsia už v pondelok zopakovať zlatú radosť z Baku 2015. "Pre zdravotné problémy som mix od začiatku roka neriešil, pretože som dával viac energie na fyzioterapiu. No určite chcem podať maximálny výkon a uvidíme, čo prinesie zajtrajšok," dodal.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV