Šport a olympizmus
Bratislava/Lausanne
4 min. čítania

Exekutíva MOV navrhne prijatie Danky Bartekovej za členku MOV pre Slovensko na zasadnutí krátko pred ZOH v Pekingu

Ľubomír Souček
Danka Barteková má veľmi reálnu šancu, že sa znovu vráti medzi členov Medzinárodného olympijského výboru.
Foto
TASR/Jakub Kotian

Slovenská strelkyňa a viceprezidentka Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Danka Barteková sa s vysokou pravdepodobnosťou vráti medzi členov Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Exekutíva MOV totiž na svojom štvrtkovom virtuálnom zasadnutí odsúhlasila jej nomináciu, ktorú predloží najbližšiemu zasadnutiu MOV. To sa uskutoční vo februári 2022 v Pekingu,  krátko pred začiatkom XXIV. zimných olympijských hier. V minulosti sa úplne výnimočne stalo, že by niekto navrhnutý exekutívou na členstvo v MOV napokon nebol zvolený.

Na rozdiel od Bartekovej predošlého pôsobenia v MOV sa teraz navrhuje jej individuálne členstvo ako osobnosti, teda bez väzby jej členstva na konkrétnu funkciu alebo úrad. Predtým bola členkou MOV v rámci 15-člennej kvóty vyčlenenej pre komisiu športovcov MOV.

Danka Barteková vypadla z radov členov MOV po osemročnom pôsobení v posledný deň tohtoročných Hier XXXII. olympiády v Tokiu (8. augusta). K ukončeniu jej členstva došlo v dôsledku toho, že vo voľbách do komisie športovcov MOV počas OH v Tokiu sa nedostala do zvolenej štvorice. Medzi 30 kandidátmi skončila siedma, čo znamenalo, že jej dovtedajší mandát v komisii športovcov MOV i v samotnom MOV vypršal v záverečný deň OH.

Pôvodný mandát v komisii športovcov získala víťazstvom vo voľbách počas OH 2012 v Londýne. Na týchto hrách si vybojovala bronzovú medailu v skeete. Následne mala byť hneď prijatá aj za členku samotného MOV. Avšak v dôsledku protestov dvoch diskvalifikovaných kandidátov, ktorým sa musel zaoberať Športový arbitrážny súd v Lausanne, sa prijatie do MOV nielen v prípade jej, ale aj ďalších troch kandidátov s najvyšším počtom hlasov, o rok oneskorilo.

Po súdnom zamietnutí odvolaní dvoch diskvalifikovaných kandidátov mala Barteková pôvodne v komisii aj v samotnom MOV „slúžiť” len sedem rokov. Po preložení OH v Tokiu z minulého na tento rok sa však jej mandát predĺžil na osem rokov. Z tohto obdobia posledných dvaapol roka – od ZOH 2018 v Pjongčangu až do skončenia OH v Tokiu – pôsobila ako podpredsedníčka komisie športovcov. Zároveň bola aktívna v ďalších komisiách MOV, ako aj v etickej rade MOV, ďalej v tzv. španielskej rade riaditeľov Olympic Channelu, ako aj v rade Svetovej antidopingovej agentúry (WADA).

Po tom, čo sa v auguste 2021 skončilo členstvo Danky Bartekovej v MOV, Slovenský olympijský a športový výbor ju navrhol za individuálnu členku MOV pre Slovensko. Nominačná komisia MOV zhodnotila tento návrh alo relevantný a predložila ho exekutíve MOV. Po schválení návrhu v najvyššom výkonnom orgáne MOV opätovnému prijatiu 37-ročnej slovenskej strelkyne do MOV už nič nestojí v ceste. V Olympijskej charte sa uvádza, že MOV „vykonáva výber svojich členov a svojich členov volí spomedzi vhodných osôb, ktoré považuje za kvalifikované”.

V prípade, že na februárovom pekinskom zasadnutí MOV získa Barteková nadpolovičný počet hlasov členov MOV, stane sa individuálnou členkou MOV pre Slovensko. Podľa článku 16.1.4 Olympijskej charty členovia MOV zastupujú a presadzujú záujmy MOV a olympijského hnutia na území svojich štátov a v organizáciách olympijského hnutia, v ktorých pôsobia.

Podľa súčasného znenia Olympijskej charty by Danka Barteková po februárovom zvolení a v prípade, že bude kontinuálne spĺňať príslušné ustanovenia charty, mohla byť členkou organizácie až do dovŕšenia veku 70 rokov.

Exekutíva MOV schválila aj ďalšie dve nominácie na členstvo v MOV, ktoré predloží na februárové zasadnutie v Pekingu. V rámci 15-člennej kvóty, vyhradenej v pléne MOV pre zástupcov medzinárodných športových federácií, sa navrhuje prijatie prezidenta Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) Davida Laparrienta. V rámci maximálne siedmich individuálnych členov, ktorí môžu byť zvolení v špeciálnych prípadoch bez ohľadu na štátnu príslušnosť alebo väzbu na niektorý národný olympijský výbor (umožnila to úprava Olympijskej charty na zasadnutí MOV počas OH v Tokiu), zase sa členom má stať atlét Yiech Pur Biel, utečenec z Južného Sudánu a účastník OH 2016. Biel pôsobí ako ambasádor dobrej vôle úradu vysokého komisára Organizácie spojených národov pre utečencov (UNHCR).

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV