Šport a olympizmus
3 min. čítania

Fanúšikovia sa môžu vrátiť tribúny, v režime OP sa môžu hľadiská obsadiť na 25 %

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
Andrej Galica

Na športové podujatia sa budú môcť vrátiť už aj fanúšikovia. Hľadiská sa počas zápasov a súťaží budú môcť zaplniť na 25 % svojej kapacity. Vstup bude v režime OP, diváci musia mať prekryté horné dýchacie cesty respirátormi. Vyplýva to z odporúčaní opatrení hlavnému hygienikovi, ktoré schválila vláda na svojom pondelkovom zasadnutí. Definitívne pravidlá určí vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR.

Vláda schválila návrh opatrení pre kultúru a šport. Pre nízkorizikové podujatia odporúča vláda maximálne 100 osôb alebo naplnenie 50 percent kapacity. Pre stredne rizikové podujatia, medzi ktoré patria aj športové, sa odporúča maximálna kapacita 25 percent. V oboch prípadoch platí režim OP. Zároveň sa zachováva povinnosť nosenia respirátora, zákaz konzumácie jedál a nápojov a povinné sedenie.

Podľa usmernenia, ktoré už zverejnilo ministerstvo kultúry pre kultúrne podujatia a malo by byť platné aj pre šport, si organizátor bude môcť vybrať pri nízkom alebo stredne rizikovom podujatí, či si zvolí počet divákov v absolútnom čísle (max. 100 divákov) alebo pomerom kapacity, kde počet divákov môže byť aj vyšší ako 100 osôb (50 %, resp. 25 % kapacity).

Za nízko rizikové hromadné podujatia sa považujú podujatia bez spevu publika a povzbudzovania. Stredne rizikové hromadné podujatia sú napríklad kinopredstavenia s konzumáciou, športové zápasy, kongresy, bohoslužby so spevom.

Vláda už v závere minulého týždňa povolila 25 % obsadenosť hľadísk na ME v hádzanej mužov, ktoré sa od 13. januára uskutočnia v Bratislave a v Košiciach. Po najnovšom rozhodnutí a jeho zverejnení vo vyhláške sa budú môcť diváci vrátiť aj na ďalšie štadióny. Najskôr sa to dotkne pravdepodobne zápasov hokejovej Tipos extraligy.

Vládny splnomocnenec pre šport Karol Kučera na sociálnej sieti informoval, že v pondelok večer sa bude na koaličnej rade diskutovať o ďalších možných uvoľneniach. Na stole by malo byť aj povolenie súťaží detí a mládeže či fitnescentrá. Hovoriť sa bude aj o opatreniach v bazénoch.

Ďalšie opatrenia by mohla vláda posudzovať 12. januára a boli by účinné od 19. januára.

„Viem, že sme ďaleko od vytúženého stavu v športe, či aj v iných oblastiach, najradšej by som bol, keby sa už uvoľnilo všetko naplno, a celá pandemia sa pominula, ale aspoň takto pred prichádzajúcim omikronom,“ uviedol na sociálnej sieti Karol Kučera.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV