Šport a olympizmus
4 min. čítania

FNPŠ prerozdelil 33 mil. eur na rozvoj infraštruktúry a podporil aj športoviská národného významu

TS FNPŠ, pp

Správna rada Fondu na podporu športu na svojom zasadnutí 30. júna schválila prerozdelenie zhruba 33 miliónov eur na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu športovej infraštruktúry. Zo 199 žiadostí, ktoré doručili žiadatelia Fondu na podporu športu v rámci Výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie príspevku v rámci programu „Výstavba, rekonštrukcia a modernizácia športovej infraštruktúry“ schválili členovia najvyššieho orgánu fondu 85 projektov. Výzvu, známu aj ako INFRA 3, vyhlásil FNPŠ ešte koncom minulého roka.

Po šiestich mesiacoch správna rada na základe hodnotenia 16-člennej odbornej komisie schválila podporené projekty. Komisia pripravila odporúčania na základe vopred schválených a zverejnených kritérií.

„Do konečného poradia odbornej komisie správna rada dnes nezasiahla, nezmenila ho. Je to dobrý, už v tretej výzve po sebe sa opakujúci a pre všetkých aktérov motivujúci, signál. Najradšej by sme podporili každý jeden projekt, čo bohužiaľ nie je možné. Z tohto hľadiska sa takmer dvojnásobné navýšenie alokácie ukázalo ako veľmi správne, mohli sme podporiť 85 projektov z celého Slovenska v hodnote 33 miliónov eur,“ povedal Ladislav Križan, predseda správnej rady Fondu na podporu športu.

Podporené projekty sú v prílohe na konci článku.

Výzvu INFRA 3 vypísal Fond na podporu športu ešte 23. decembra minulého roku. Záujemcovia o finančný príspevok mohli svoje žiadosti zasielať od 17. marca až do 17. apríla 2023. Za tento čas doručili fondu 199 žiadostí, z ktorých 29 neprešlo formálnou kontrolou kancelárie Fondu na podporu športu. Zvyšných 170 žiadostí bolo postúpených odbornej komisii Športová infraštruktúra na hodnotenie. Členovia komisie pre športovú infraštruktúru tak celkovo vykonali spolu 562 jednotlivých hodnotení. Spomenutým 85 projektom schválila správna rada fondu podporu, pričom po posúdení súladu s pravidlami poskytovania štátnej pomoci a predloženia potrebných podkladov o ukončení VO/VOS budú vydané rozhodnutia o poskytnutí príspevku na projekt.

Podpora aj do Košíc, Žiliny a Bratislavy

Ďalšie dôležité rozhodnutia padli v projekte podpory Športovej infraštruktúry národného významu, členovia správnej rady fondu podporili ďalšie tri projekty.

Deň pred zatvorením mestskej krytej plavárne v Košiciach správna rada Fondu na podporu športu jednohlasne rozhodla o podpore projektu dôležitého nielen pre plavecké športy, ale pre celé východné Slovensko, keď rozhodla o pridelení príspevku vo výške približne 8,3 milióna eur. „Pri tejto výške príspevku finálne podporu v zmysle zákona musí ešte schváliť vláda Slovenskej republiky,“ ozrejmil Križan v súvislosti s projektom „Prestavba Mestskej krytej plavárne na Národné olympijské centrum“.

Extrémne dôležitý zámer pre mesto Žilina, ale aj pre Žilinskú univerzitu je pripravovaný projekt Športového centra UNIZA v Žiline. Mestské zastupiteľstvo vyčlenilo na projekt 1,5 milióna eur. Členovia správnej rady fondu rozhodli o podpore sumou temer 5 miliónov eur. „Spoločný projekt vysokej školy a mesta je po združení zdrojov vo finálnej fáze, realizácia stavby sa začne počas leta,“ pridal Križan ďalšie informácie.

O podpore vo výške bezmála milión eur rozhodli členovia správnej rady fondu aj v prospech projektu modernizácie Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave. Mestské zastupiteľstvo hlavného mesta SR Bratislavy deň predtým spolufinancovanie projektu vo výške 250-tisíc eur. „Výsledok modernizácie bude energetické zefektívnenie prevádzky štadióna. Výmena osvetlenia nad ľadovou plochou sa začne už v najbližších dňoch,“ uzavrel predseda správnej rady FNPŠ Ladislav Križan, ktorý je aj riaditeľ prevádzkovateľa Zimného štadióna Ondreja Nepelu, bratislavskej rozpočtovej mestskej organizácie STaRZ.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV