Športové aktuality
2 min. čítania

Viktória Forster má limit pre Paríž 2024 i zlato z univerziády

Radosť Viktórie Forsterovej po finále na 100 m prekážok na univerziáde v Čcheng-tu.
Foto
SAUŠ/ROMAN BENICKÝ

Atlétka Viktória Forster vybojovala štvrtú miestenku pre Slovensko na olympijské hry 2024. Vo finále pretekov na 100 m prek. na svetovej univerziáde v čínskom Čchceng-tu nielenže vybojovala zlatú medailu, ale časom 12,72 s utvorila slovenský rekord a splnila aj olympijský kvalifikačný limit pre Paríž (12,77). Ján Volko obsadil vo finále na 200 metrov štvrtú priečku o 11 stotín za pódiom.

Doteraz malo Slovensko na OH 2024 tri miestenky, o ktoré sa postarali strelci v trape žien (Zuzana Rehák Štefečeková), skeete žien (Vanessa Hocková) a vzduchovej puške (Patrik Jány).

Vo finále triumfovala Forster v národnom rekorde 12,72 s náskokom štyroch stotín pred domácou Číňankou Jen-ni Wu.

Forster svoje doterajšie slovenské maximum z júnovej Zlatej tretry v Ostrave zlepšila o jednu desatinu sekundy. Pre 21-ročnú atlétku je to druhá medaila na prebiehajúcom podujatí, v stredu vybojovala striebro na hladkej stovke. „Je neuveriteľné, čo teraz prežívam. Zo zlata sa nesmierne teším a ďakujem všetkým. Znamená to pre mňa naozaj veľa. Na tejto univerziáde to boli pre mňa prioritné preteky a išla som do nich s tým, že tam nechám úplne všetko a buď to vyjde alebo nie. Som šťastná,“ povedala Forster.

Volko vo finále na 200 m zabehol čas 20,66 s, čo mu stačilo na štvrtú priečku. Triumfoval Juhoafričan Tsebo Matsoso výkonom 20,36. Na univerziáde sa Volko do finále na tejto trati prebojoval tretíkrát - v roku 2017 v Tchaj-peji získal bronz (20,99) a v roku 2019 v Neapole skončil piaty (20,66).

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV