Športové aktuality
2 min. čítania

Gabriela Gajanová otvorene o dôležitosti duševného zdravia

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Gabriela Gajanová.
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Osemstovkárka Gabriela Gajanová prežíva dobrý rok vyšperkovaný slovenskými rekordami a medailou z multišportového podujatia. Po rozbehoch na majstrovstvách sveta v atletike v Budapešti upozornila na dôležitosť duševného zdravia. S problémami v minulosti bojovala aj ona sama.

Bronzovej medailistke z júnových Európskych hier v Krakove (atletické súťaže sa konali v Chorzówe) chýbali k postupu do semifinále na majstrovstvách sveta v Budapešti len tri stotiny sekundy. Časom 2:00,39 bola prvá nepostupujúca. V minulosti by tento výkon stačil na semifinále. Vo svojom rozbehu skončila šiesta. Priamo postupovali najlepšie tri a potom najlepšie tri stredotratiarky podľa času zo všetkých siedmich rozbehov. Gajanová doteraz rýchlejšie ako v Budapešti bežala len dvakrát.

V novinárskej mixzóne v Budapešti po rozbehoch hovorila aj o dôležitosti duševného zdravia. Médiám prezradila to, čo vedel dovtedy len úzky okruh ľudí.

„Som rada, že po minuloročnej nevydarenej sezóne je to teraz takto. Som zdravá a po covidových rokoch vyšlo všetko, ako malo. Musela som sa psychicky i fyzicky popasovať s mnohými nepríjemnými vecami. Som vďačná celému môjmu tímu za to, že mi pomohol dostať sa až sem,“ uviedla podľa webu Slovenského atletického zväzu a potom pridala ešte otvorenejšie slová: „Otvorene o tom poviem teraz prvý raz. V minulej a predminulej sezóne som zažívala po prekonaní covidu panické ataky. Nebolo to vôbec jednoduché…,” zasekla sa podľa atletika.sk a tlačili sa jej slzy do očí.

Po chvíľke však pokračovala: „Chcem o tom hovoriť otvorene, lebo to nie je niečo, za čo by sa mal človek hanbiť. Myslím si, že takéto problémy má veľa ľudí, ale nechcú o tom hovoriť nahlas. Lenže je veľmi dôležité baviť sa o duševnom zdraví. Ak je totiž človek psychicky v pohode, potom aj telo spolupracuje a všetko ide, ako má.“

Podujatia a športovci
Šport
paris
Ukazsa2024 Pankova

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV