Športové aktuality
2 min. čítania

Strieborná z EYOF Lenka Gymerská zlepšila v jednom behu dva slovenské rekordy

Gabriel Bogdányi, www.atletika.sk
Lenka Gymerská
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Jeden beh, dva slovenské rekordy a dva limity na vrcholy roka 2024! Taká je bilancia nádejnej Lenky Gymerskej na halovom šampionáte Moravy a Sliezska v Ostrave. Zverenka Lukáša Kotalu v AŠK Slávia Trnava zabehla 400 m za 55,02 sekundy, čo znamenalo nielen zlepšenie slovenského dorasteneckého rekordu pod strechou, ale aj juniorského.

Doterajšie dorastenecké maximum 55,59 z minulého roka patrilo tiež Gymerskej, juniorské 55,28 od 25. 1. 1986 (!) legendárnej osemstovkárke Gabriele Sedlákovej. Lenka Gymesrká si v sobotu ostravským časom 55,02 vyrovnala aj svoje absolútne maximum na 400 m z vlaňajších MEJ v Jeruzaleme. Vo svetových halových tabuľkách 2024 je tretia na svete za Holanďankou Van Leurovou (54,70) a Utovou z Rumunska (54,89).

„Príprava nám vyšla veľmi dobre, preto som počítal s Lenkiným zlepšením sa,“ poznamenal kouč Lukáš Kotala. „Keďže išlo o prvú štvorstovku v sezóne, je to výborný čas. Vlani dosiahla v premiére na rovnakých pretekoch 56,62. Myslím si, že už aj v hale sa môže dostať hlboko pod 55 sekúnd.“

Lenka Gymerská je strieborná medailistka v behu na 400 m z EYOF 2022 v Banskej Bystrici. V sobotu v Ostrave splnila aj limity na júlové ME do 18 rokov v Banskej Bystrici a juniorské MS v peruánskej Lime v závere augusta.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV