Športové aktuality
3 min. čítania

Igor Liba je späť v Košiciach, energiou ho dobíjajú deti z akadémie

(Jäzva, pp)
Igor Liba na tréningu so svojimi malými zverencami.
Foto
PETER JESENSKÝ

Hokejový majster sveta Igor Liba počas deviatich rokov fungovania svojej akadémie priviedol na ľad už stovky detí. Nedávno zo štadióna v Čani presťahoval svoju akadémiu do košickej Steel arény. Zverenci počúvajú košickú legendu na slovo, často prijímajú jeho pokyny s otvorenými ústami.

V akadémii sa na nedostatok detí nemôže sťažovať. Mnohé učia korčuľovať od základov, iné už lietajú po ľadovej ploche ako neriadené strely. Deti majú radosť, že sa môžu hýbať. A predovšetkým sa chcú učiť. Práve najmenší adepti ľadového hokeja dodávajú Igorovi Libovi potrebnú energiu. Počas tréningov zabúda aj na problémy. Všetku pozornosť venuje deťom. Pomáhajú mu viacerí tréneri, nechýba medzi nimi ani jeho bývalý spoluhráč zo zlatých košických čias Peter Veselovský.

„Robiť na Slovensku mládežnícky šport je trápením. Počas posledných rokov som zažil veľa ťažkých chvíľ a niekedy som ani nevedel spať. Celé noci som premýšľal nad tým, či to nenechať. Keď však prídem na tréning a vidím tieto deti, tak na problémy zabúdam. Dobíjajú ma pozitívnou energiou a poviem úprimne – nebyť týchto malých detí, tak s tým skončím,“ vyznáva sa zo svojich pocitov 60-ročná hokejová legenda.

Fungovanie akadémie Igora Libu podporil prostredníctvom spoločného projektu so spoločnosťou SPP aj Slovenský olympijský a športový výbor.

Igor Liba
Igor Liba.
Foto
PETER JESENSKÝ

V činnosti akadémie nastala v posledných týždňoch veľká zmena. Z Čane sa presťahovala do tréningovej haly Steel arény.

„Môžeme povedať, že Liba je teda späť v Košiciach. Mal by to byť pozitívny krok, no bohužiaľ sme ním prišli o veľa detí, pre ktoré to bude z dedín ďaleko. Máme tu však mnoho nových detičiek a pustíme sa do práce s nimi. Verím, že tu vychováme nových hráčov a možno i reprezentantov,“ nestráca chuť do práce štvornásobný majster Československa a majster Slovenska.

Igor Liba v súčasnosti pozorne sleduje aj dianie v košickom hokeji. Teší sa, že sa klub vrátil k oranžovo-čiernym farbám a aj logom sa prihlásil k železiarskej tradícii z minulosti. „To bola jednoducho značka a spája sa s ňou najkrajšie obdobie košického hokeja. Či sa to niekomu páči, alebo nie, v ľuďoch to ostalo. Rovnako tak, ako patria ku košickému futbalu značky VSS a Lokomotíva. Mám preto úprimnú radosť, že sa v HC Košice prihlásili k tradícii. Držím im palce a verím, že jubilejná stá sezóna prinesie fanúšikom radosť.“

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV