Športové aktuality
Fotogaléria
5 min. čítania

Jurajovi Slafkovskému sa splnil jeden veľký sen, zdôraznil aj úlohu celého tímu

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Juraj Slafkovský s bronzovou medailou.
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Bol najväčším prekvapením olympijského hokejového turnaja. Juraj Slafkovský v sedemnástich rokoch strelil v Pekingu v siedmich zápasoch sedem gólov vrátane víťazného v zápase o bronzové medaily proti Švédsku (4:0).

Ziskom medaily sa Jurajovi Slafkovskému splnil jeden z veľkých snov. Paradoxne sa mu to stalo hneď v úvode kariéry. Odmalička sníval, že bude reprezentovať Slovensko a získa s ním medailu. Pri poslednej medailovej radosti na MS v roku 2012 sa ešte len učil z hokejovej abecedy.

Pekná a ťažká medaila

„Chcel som získať so Slovenskom nejakú veľkú medailu. A že sa to stalo na olympiáde je len bonus. Budem si tieto chvíle pamätať do konca života,“ radoval sa s bronzovou medailou na krku.

Z úspechu mal veľkú radosť. Bronzový kov hrdo ukazoval všetkým okolo. „Je to krásna medaila. Pekná, ťažká, ale je len naša.“

Slovensko zvládlo veľkú bitku so Švédskom. Dôležitú úlohu v nej hral aj Juraj Slafkovský. Jeho nečakaná strela od ľavého mantinelu prekvapila vďaka teču švédskeho brankára a skončila v sieti. Otvoril skóre a potom do prázdnej bránky pridal gól aj na 3:0.

„Na konci zápasu sme všetci na striedačke kričali. Bolo to niečo neuveriteľné. Krásne pocity. Veľké emócie,“ popisoval posledné sekundy zápasu.

Rozbeh kariéry ako Miroslav Šatan

Košický odchovanec má výraznú zásluhu na bronzovom úspechu reprezentačného mužstva. Turnaj v Pekingu mu môže pomôcť k skvelej kariére, rovnako ako pred 28 rokmi pomohli zimné olympijské hry v Lillehammeri Miroslavovi Šatanovi. Súčasný generálny manažér reprezentácie, prezident zväzu a viceprezident SOŠV bol vtedy rovnako Slafkovský tínedžer, len o dva roky starší.

„Keď som prichádzal do Pekingu, nemyslel som si, že sa môže stať niečo podobné. Vidíte, stalo sa. Ani sám tomu neverím. Zrazu sa mi začalo dariť strelecky a na konci sme získali bronz. Som šťastný za góly, ale ešte šťastnejší za medailu.Od začiatku olympijskej prípravy som prežil niekoľko úžasných týždňov. Som veľmi šťastný, že som mohol byť súčasťou tohto skvelého tímu.“

So siedmimi presnými zásahmi je momentálne najlepší strelec turnaja. Je kandidátom na ocenenie pre najužitočnejšieho hráča či najlepšieho útočníka. Napriek mladému veku vynikal v osobných súbojoch, výborne korčuľoval, bol aktívny a vybojoval veľa pukov. Ukázal aj svoju skvelú strelu zápästím, ktorá strašila súperových brankárov.

„Nie je to o mojich góloch. Ak by som ich ja nedal, dal by ich niekto iný. Dôležité je, že sa nám darilo vyhrávať ťažké zápasy. Uspeli sme v náročných bitkách s USA a teraz aj so Švédskom. To je tá najkrajšia vec, ktorá sa mi doteraz v živote stala,“ popisoval nadšene medzi novinármi.

Úžasné pocity po výnimočnom obrate

Juraj Slafkovský sa teší so spoluhráčmi z gólu do siete Švédska.
Juraj Slafkovský sa teší so spoluhráčmi z gólu do siete Švédska.
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Slovensko nepatrilo pred začiatkom turnaja medzi favoritov. V súvislosti s mladým tímom Craiga Ramsayho, ktorý bol po USA druhý najmladší na turnaji, sa spomínalo, že bude úspechom, ak sa dostane do štvrťfinále. Po prvých dvoch stretnutiach na turnaji prišli rozpaky. Prehry s Fínskom a Švédskom nenasvedčovali, že by sa tím mohol dostať napokon až do bojov o medaily.

Od stretnutia s Lotyšskom však začal šliapať a nebol ďaleko ani od finálových brán. „Po tom všetkom, čím sme si prešli, sú to úžasné pocity. Dokázali sme sa zdvihnúť a po dvoch prehrách oživiť našu hru. A teraz sme Švédom vrátili prehru zo skupiny, dali sme im my pre zmenu štyri góly. Je to niečo úžasné. Verím, že sme motivovali veľa mladých hokejistov, aby hrali hokej a snažili sa zlepšovať,“ hovoril Slafkovský.   

Do Turku sa vracia sebavedomý

Fínski novinári sa v Pekingu viackrát pochvalne vyjadrili na jeho adresu a zároveň sa čudovali, prečo v TPS Turku pravidelne nehráva. Tréneri fínskeho mužstva ho posielajú občas ešte aj do juniorky, v zápasoch nedostáva na ľade dostatok priestoru.

„Je to vždy iné, keď hráte v národnom tíme. Tréneri v ňom dôverujú každému jednému hráčovi, v klube je to rozdielne. Cítim sa teraz pred návratom do Turku zdravo sebavedomý,“ vyhlásil v mixzóne.

Výkony v Pekingu mu môžu pomôcť aj k vysokej pozícii v drafte. Je kandidátom na post najvyššie draftovaného Slováka. Viackrát počas olympijského turnaja zopakoval, že tieto špekulácie nevníma.  „Dôležitý bol olympijský turnaj a čo bude potom, to som neriešil, Ešte rastiem, možno raz budem podobný osobnostiam a skvelým útočníkom ako Marián Gáborík, Marián Hossa a mnohí ďalší. Teraz sa všek predovšetkým teším, že sa s nami teší veľa fanúšikov,“ dodal.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV