Športové aktuality
3 min. čítania

Skokani na lyžiach sa sústredia na ZOH mládeže, Kapustík chce miesto v top 3

Tamara Mesíková a Hektor Kapustík.
Foto
TASR/PAVEL NEUBAUER

Pre slovenských skokanov na lyžiach Hektora Kapustíka a Tamaru Mesíkovú predstavujú vrchol sezóny zimné olympijské hry mládeže v kórejskom Kangwone. Kapustík chce umiestnenie v najlepšej trojke a predstaví sa aj v severskej kombinácii. Jeho kolegyňa z mostíkov Mesíková sa sústredí i na juniorské MS v slovinskej Planici.

Obaja skokani sa pripravovali v zahraničí - konkrétne v  poľskom Szczyrku a Planici. Kapustík absolvoval vyše 350 skokov a v príprave pokračuje aj počas sezóny, v ktorej musí spojiť svoje športové povinnosti aj s tými školskými.

Primárne sú preňho skoky, no už v lete sa sústredil na bežeckú časť: „Prípravu mám spojenú, behy dosť pomáhajú pri skokoch. Nabehali sme dosť na kolieskových lyžiach i na suchu, aj keď menej ako minulý rok. Tristopäťdesiat skokov nie je podľa mňa až tak veľa, malo by to však stačiť.“

K vrcholom jeho minulej sezóny patrí 19. miesto na MSJ v kanadskom Whistleri a ôsme na EP v Zakopanom. V nadchádzajúcej má okrem Kórejskej republiky v pláne zatiaľ len dvojo pretekov a sústredí sa práve na mládežnícku olympiádu: „Cieľ sú určite hry v Kórei, tam by ma potešilo umiestnenie v top 3, chcel by som tam lepšie umiestnenie aj v kombinácii. Na MS juniorov by som bol rád v top desať.“

Šestnásťročný skokan zatiaľ necíti tlak a na mentálnu prípravu sa nezameriava. „Zatiaľ sa na ňu nesústredím a dúfam, že to ani nebude treba. Snažím sa pri skokoch nerozmýšľať, inak niečo pokazím. Pred novými mostíkmi mám rešpekt, nie strach a nerozmýšľam. Vtedy mi to vyjde najlepšie,“ dodal Kapustík.

Mesíková cíti po letnej príprave progres z mentálnej stránky. Podľa vlastných slov si dáva menšie ciele, ktoré sa jej darí plniť. „Bolo viac skokanských tréningov, boli sme viac na mostíkoch. Som za to rada, lebo bez nich to nejde. Už si nedávam také veľké ciele, ktoré by som nemohla zvládnuť. Dávam si stredné a keď ich prekonám, som veľmi rada. Lepšie zvládam aj cestovanie,“ priznala skokanka pre TASR.

V príprave absolvovala aj niekoľko pretekov letného Svetového pohára, na jej obľúbenom mostíku v nemeckom Klingenthale jej však druhé kolo ušlo o štyri pozície.

„Boli sme na zopár pretekoch letného Svetového pohára i na interkontinentáloch. Pohybovala som sa v najlepšej pätnástke, druhé kolo mi však ušlo na mojom obľúbenom mostíku, skončila som na 31. mieste,“ dodala Mesíková.

Kórejskú mládežnícku olympiádu považuje za veľké podujatie, no ešte dôležitejšia je pre ňu Planica. „Najväčšie preteky budú MS juniorov v Planici, tú poznám, už som tam bola na pretekoch aj na sústredení. Cieľ je 10.-15. miesto. Veľké podujatie je v Kórei, juniorské hry, tam by som bola rada do desiatky,“ dodala 17-ročná skokanka, ktorá dosiahla v minulej sezóne svoje maximum práve v slovinskom stredisku. Na EYOF 2023 obsadila deviate miesto.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV