Športové aktuality
3 min. čítania

Markusovi Sklenárikovi sa takmer splnil cieľ z predolympijského dotazníka

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Markus Sklenárik
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Keď vypĺňal Markus Sklenárik pred odchodom do Kórejskej republiky dotazník účastníkov zimných olympijských hier mládeže 2024 a uviedol, že jeho cieľom je vyhrať zlato na tomto podujatí a potom raz aj na majstrovstvách sveta, ani len netušil, že prvé želanie sa mu môže naplniť. V biatlonových individuálnych pretekoch chlapcov na 12,5 km skončil tretí, od zlata ho delilo necelých 77 sekúnd.

Markus Sklenárik sa stal v poradí deviatym slovenským medailistom zo zimných olympijských hier mládeže. Slovensko podľa historických tabuliek získalo vrátane Sklenárikovej päť medailí (1 – 2 – 2), v miešaných tímoch sa v Lausanne 2020 radovali z cenných kovov aj štyria hokejisti.

Šestnásťročný Revúčan sa bronzom postaral o prvý biatlonový cenný kov z mládežníckych ZOH v histórii. V areáli Alpensia v kórejskom Pjongčangu, v ktorom pred šiestimi rokmi žiarila počas ZOH Anastasia Kuzminová, vybojoval v individuálnych pretekoch na 12,5 km prvú slovenskú medailu na tohtoročnom vrcholnom mládežníckom podujatí.

„Môžem byť spokojný. Bolo to super. Vyrovnal som sa s nástrahami trate a zabojoval aj na strelnici, aj keď podmienky boli poriadne náročné. Prvýkrát sa mi podarilo trafiť v pretekoch 19 z 20 terčov,“ rozhovoril sa po skončení pretekov v Pjongčangu Markus Sklenárik.

Markus Sklenárik s bronzovou medailou zo ZOH mládeže 2024
Markus Sklenárik s bronzovou medailou zo ZOH mládeže 2024.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Markus Sklenárik: V tomto počasí to bolo ťažké

Biatlonisti mali na trati náročné podmienky. Preteky im komplikovalo silné sneženie, teplota -1 stupeň Celzia i neustále sa točiaci vietor na strelnici. „Bežať v tomto počasí bolo veľmi ťažké. Sneh bol hlboký a navyše veľmi ťažký. V stúpaniach bola trať rozbitá. Išlo sa skutočne ťažko,“ hovoril bronzový medailista.

Cenný kov mladej nádeje bol nečakaný. Pred pretekmi sa viac verilo zo slovenského tria Michalovi Adamovovi, ten však pokazil strelnicu a skončil až desiaty. Sklenárik nastupoval na preteky so zdravím sebavedomím.

„Ráno som sa zobudil s tým, že dnes mám svoj deň, dobre zastrieľam i zabehnem. Tušil som, že mám na dobrý výsledok. Asi to tak malo byť. Bronz pre mňa znamená veľmi veľa, je najcennejší v kariére, veď je zo zimných olympijských hier,“ usmieval sa člen ŠKP Banská Bystrica.

Prvý netrafený terč

Zverenec Branka Michalecha, ktorý obdivuje nórskeho bežca na lyžiach Johannesa Kläba a rád hrá Fortnite, pritom svoju bronzovú púť nezačal ideálne. Na prvej ležke netrafil terč hneď prvým výstrelom. Ukázal však, že je veľký bojovník. Na druhej stojke síce dlhšie váhal, ale napokon rovnako ako v predošlej i nasledujúcej položke vybielil všetky terče, čo mu zabezpečilo bronz. „Ešte sa mi nestalo, že by som netrafil v pretekoch prvý terč. Sústredil som sa na ďalšie a všetko sa vydarilo.“

Markus Sklenárik sa k biatlonu dostal prostredníctvom o 7,5 roka staršieho brata Tomáša. Ten súťažil v roku 2022 na zimných olympijských hrách v Pekingu. V jeho šľapajach sa vydal aj Markus. „Nemal som na výber. K biatlonu ma priviedol brat a ja som v ňom musel pokračovať. Nemohol som odísť. Musím sa poďakovať jemu i rodičom za podporu,“ dodal dobre naladený Markus Sklenárik.

Markus Sklenárik
Markus Sklenárik
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA
Podujatia a športovci
Šport
paris
Ukazsa2024 Pankova

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV