Šport a olympizmus
4 min. čítania

Medzi ambasádormi v Olympii zarezonoval slovenský šport

Po dvojročnej pauze sa opäť otvorili brány Medzinárodnej olympijskej akadémie (MOA) v antickej Olympii. Výdatnou rekonštrukciou prešli nielen priestory samotnej akadémie, ale aj tradičné stretnutie mladých účastníkov. Jeho 62. ročník, na ktorom malo opäť zastúpenie aj Slovensko, niesol už nový názov - Stretnutie mladých olympijských ambasádorov.

Stretnutie mladých olympijských ambasádorov
Stretnutie mladých olympijských ambasádorov v Olympii.
Foto
ARCHÍV (mč)

Zástupcom Slovenskej olympijskej akadémie a Slovenského olympijského a športového výboru na stretnutí v Grécku bol 22-ročný Žilinčan Michal Čmelík, ktorý si počas záverečného ceremoniálu prevzal menovací diplom za mladého olympijského ambasádora pre rok 2022. Tohtoročná téma „Olympijské hnutie a olympizmus v digitálnej ére“ priniesla veľa zaujímavých záverov, ktoré vypracovali účastníci. Michal dostal možnosť odprezentovať odporúčania jeho pracovnej skupiny.

„Naším cieľom bolo poukázať na digitalizáciu olympijského hnutia. Ako hlavný problém vidíme vysokú mieru kyberšikany vo verejnom priestore, čo nie je v súlade s hodnotami, ktorými sa ako mladí ambasádori chceme riadiť. Pozitívne však vnímame využitie digitálnych metód na propagáciu olympijského hnutia. Najmä olympionici majú veľký dosah na ľudí cez svoje sociálne siete. Dôležitá je však naďalej osveta a vzdelávanie v tejto oblasti, najmä čo sa týka mladých športovcov, no uplatniť to môžeme na mladú generáciu vo všeobecnosti,“  povedal Michal Čmelík.

Počas voľnočasových aktivít sa účastníci aktívne rozprávali o olympijských hnutiach v ich rodných krajinách a ako sa môžu navzájom inšpirovať. Náš účastník bol milo prekvapený, aké dobré meno má náš šport v zahraničí.

„Veľký ohlas vzbudil blížiaci sa EYOF v Banskej Bystrici, na ktorý sa pýtali hlavne mimoeurópski účastníci. Boli milo prekvapení, akým spôsobom pristupujeme k organizácií podujatia, k dobrovoľníkom, ale aj k téme vzdelávania a udržateľnosti. S delegátmi z Litvy, Islandu, Izraela a Azerbajdžanu plánujeme stretnutie aj v Banskej Bystrici, keďže budú členmi ich výprav. Moji kolegovia zo zahraničia pozitívne reagovali na úspechy Petry Vlhovej či Petra Sagana, no najväčší ohlas mala jednoznačne Danka Barteková, ktorú majú za vzor mnohí mladí ambasádori. Aj vďaka nej bolo oveľa jednoduchšie sa rozprávať o Slovensku a našom športe, keďže jej meno na úrovni MOV dosť rezonuje.“

Stretnutie mladých olympijských ambasádorov nie je len o vzdelávacích aktivitách. Súčasťou je aj návšteva Atén, kde sa na kopci Pnyx konal otvárací ceremoniál, aj za účasti gréckej prezidentky Kateriny Sakellaropulosovej. V programe nechýbala ani návšteva ikonického štadióna v Olympii, oddychový deň na pláži, Beh Olympijského dňa, no v neposlednom rade, diskusie s olympionikmi.

Michal Čmelík a Čang Chung
Michal Čmelík a čínska olympijská víťazka Čang Chung počas stretnutia v Olympii.
Foto
ARCHÍV (mč)

„Mňa najviac zaujal príbeh Čang Chung, ktorá je členkou športovej komisie MOV, ale najmä prvou zlatou olympioničkou z Číny v rýchlokorčuľovaní z roku 2014. Odhodlanie a sebadisciplína je niečo, čo dokáže inšpirovať každého človeka bez ohľadu na to, či je športovec alebo fanúšik športu. Dobre sme si pokecali aj so zlatou paralympioničkou Emmou Schieckovou, ktorej budem silno fandiť počas nasledujúcej parížskej paralympiády,“ doplnil Michal Čmelík.

Stretnutie mladých olympijských ambasádorov je skvelou príležitosťou na zdieľanie prístupu k olympijským hodnotám v rôznych krajinách. Cieľom je preniesť poznatky na účastníkov, ktorí ich majú následne uplatniť na úrovni ich národných olympijských výborov či národných olympijských akadémii.

„Po dvoch ročníkoch v online priestore, sa svet opäť zišiel v kolíske Olympijského hnutia, aby sme si pripomenuli dôležitosť a potrebu zjednotiť svet skrz hodnoty mieru a pokory. Dúfam, že sa mi podarí preniesť získané poznatky z Olympie aj do nášho olympijského vzdelávania. Už teraz sa teším na ďalších účastníkov, ktorí nás budú reprezentovať počas nasledujúcich ročníkov a zažijú čaro prostredia MOA,“ uzatvára Michal.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV