Šport a olympizmus
5 min. čítania

Aktivity mladých slovenských ambasádorov na trase Olympia – Bratislava

Michal Čmelík a Mia Tarcalová počas stretnutia v Medzinárodnej olympijskej akadémii v Olympii.
Foto
SOŠV

Už býva tradíciou, že začiatkom júna sa každoročne otvoria brány Medzinárodnej olympijskej akadémie (MOA) v antickej Olympii pre mladých ľudí. Tohtoročný 63. ročník Stretnutia mladých olympijských ambasádorov sa niesol v znamení témy – Inovatívna telesná výchova a výchova k olympijským hodnotám s cieľom vybudovať lepší svet. Zástupkyňou Slovenského olympijského a športového výboru bola bývala reprezentantka v bedmintone Mia Tarcalová. V úlohe koordinátora jednej z pracovných skupín sa predstavil minuloročný účastník Michal Čmelík. Obaja sú zároveň mladí ambasádori EYOF pre rok 2023.

Mia Tarcalová

Pre rodáčku z Prešova Miu Tarcalovú to bola prvá návšteva „domova“ olympijských hier: „Úprimne sa teším, že som dostala príležitosť a mohla tak byť súčasťou tohtoročného 63. ročníka stretnutia mladých olympijských ambasádorov. Táto skúsenosť ma obohatila o množstvo nových poznatkov z oblasti olympizmu, priviedla ma bližšie k téme inovatívnej telesnej výchovy. Mala som zároveň možnosť spoznať ľudí z viacerých kútov sveta a teda si uchovať nové skúsenosti a pekné spomienky.“

Počas stretnutia sú účastníci rozdelení do pracovných skupín, ktorých úlohou je pripraviť závery danej skupiny, ktoré sa neskôr prezentujú pred ostatnými účastníkmi, hosťami z akademickej pôdy, ale najmä pred zástupcami MOA a MOV. Všeobecné pravidlo je, aby mal záver formu odporúčania a bol všeobecne uplatniteľný naprieč olympijským hnutím.

„Ponuka zo strany MOA prísť opäť do Olympie ma prekvapila. Je to iná skúsenosť, keďže musíte veľmi rýchlo vstrebávať myšlienky účastníkov a navigovať ich, aby vytvorili jednu konkrétnu, ktorú neskôr odprezentujú publiku. Mojou výhodou bolo, že som mal veľmi dynamickú skupinu, ktorej súčasťou boli aj dvaja olympionici - atlétka María Pia Fernándezová-Moreirová (Tokio 2020) a veslár Maxwell Lattimer (Rio 2016 a Tokio 2020) a zástupkyňa MOV Laura Johnsonová. A práve táto rozmanitosť je to, čo si z Olympie odnášam. Rozmanitosť ľudí s rôznymi príbehmi, avšak s jedným cieľom – prispôsobiť olympijské hnutie aktuálnym potrebám mladých ľudí, no stále rešpektovať jeho hodnoty,“ hovorí Michal Čmelík.

Po návrate z Olympie čakali oboch našich mladých ambasádorov povinnosti spojené s organizáciou Olympijského dňa 2023 na bratislavskej Kuchajde, kde zúročili svoje poznatky v oblasti olympijského vzdelávania. Aj počas stretnutia v Olympii zaznela verejná výzva zo strany MOA a zástupcov MOV, aby národné olympijské výbory v rámci svojich možností a v čo najväčšom počte využili potenciál mladých lídrov.

Mia Tarcalová v Olympii.
Foto
SOŠV

Pre Tarcalovú boli oslavy Olympijského dňa zároveň aj prípravou na jej úlohu mladej ambasádorky počas blížiaceho sa letného EYOF 2023 v Maribore, kde vycestuje spoločne s výpravou. „Počas pobytu v Olympii som mala možnosť spoznať ďalších ambasádorov z iných krajín, prejsť si s nimi ich očakávania a hlavne som mala možnosť prebrať naše aktivity pre Maribor. Získala som nové poznatky zo sveta olympizmu, života športovca a šírenia olympijských hodnôt, ktoré určite využijem do budúcna a hlavne pri spolupráci so športovcami počas EYOF 2023,“ povedala Mia Tarcalová.

Súčasťou bratislavských osláv Olympijského dňa boli dobrovoľníci, ktorých výber, tréning a koordináciu mal na starosti práve Michal Čmelík. Skúsenosti s touto pozíciou má z letného EYOF 2022 v Banskej Bystrici, kde pôsobil v organizačnom tíme ako supervízor dobrovoľníkov.

„Hlavnou myšlienkou bolo využiť databázu dobrovoľníkov z minuloročného EYOF. Už s nimi máme nejakú skúsenosť, vieme sa na nich spoľahnúť a zároveň prišla aj z ich strany veľmi pozitívna reakcia, čo nás nesmierne teší. Olympijské kruhy sú znamenitá značka, čiže aj z pozície dobrovoľníka viem povedať, že pomáhať pri podobnom podujatí je veľký zážitok a cenná skúsenosť. Dobrovoľníci sa vyjadrili, že sú ochotní pomôcť kedykoľvek a to je pre nás dobrá správa s ohľadom na budúce podujatia,“ doplnil Michal Čmelík.

Tarcalová s Čmelíkom vyzdvihujú podporu zo strany SOŠV, vďaka ktorej môžu napredovať vo svojich aktivitách: „Spoločne by sme sa chceli poďakovať najmä riaditeľke oddelenia olympizmu Ivane Motolíkovej, ktorá nás neustále podporuje. Je pre nás naozaj veľkou motiváciou ďalej napredovať, keď vidíme tu  snahu a záujem zo strany ľudí slovenského olympijského hnutia. Celkovo to ide v súlade s myšlienkou, že je tu veľká potreba viac zapájať hlas mladých ľudí a robiť tak šport viac atraktívnym.“

paris
Ukazsa2024 Pankova

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV