Športové aktuality
2 min. čítania

Metelka má prvé zlato z Tokia, obhájil prvenstvo v stíhačke

Jozef Metelka obhájil na paralympijských hrách v Tokiu prvenstvo v stíhacích pretekoch jednotlivcov.
Foto
SPV.sk

Slovenský dráhový cyklista Jozef Metelka obhájil na paralympijských hrách 2020 v Tokiu zlato zo stíhacích pretekov na 4000 m. V piatkovom finále zdolal na velodróme v Izu Rumuna Carola-Eduarda Novaka. Bronz získal Kolumbijčan Diego German Duenas.

Metelka postúpil do finále suverénnym spôsobom, keď v kvalifikácii vytvoril časom 4:22,772 nový svetový i paralympijský rekord.  Do kvalifikácie stíhacích pretekov na 4 km v stupni postihnutia C4 nastúpilo sedem paracyklistov, Metelka ju vyhral s náskokom takmer 9 sekúnd pred Rumunom Novákom a zabezpečil si miesto vo finálovej jazde. Kvalifikáciu absolvoval priemernou rýchlosťou 54,8 km/h.

„Skúsil som ísť na maximum, otestovať, čo máme natrénované. Mohol ma niekto zo súperov prekvapiť, preto bol dôležitý čo najlepší výkon v kvalifikácii, aby som mohol štartovať vo finále,“ vysvetľoval Metelka svoj skvelý čas spredpoludnia pre web SPV.

V súboji o zlato nedal Novakovi žiadnu šancu a napokon ho po 2250 metroch predstihol o jedno kolo. Finalisti tak neodjazdili ani naplánovaných 16 kôl, preteky sa skončili už po deviatich.

Pre 34-ročného Metelku to je druhá medaila v Tokiu, vo štvrtok si vybojoval bronz na pevnom kilometri. Celkovo má na konte už päť paralympijských medailí, z toho tri najcennejšie. 

Rodák z Piešťan má od kolena amputovanú nohu po nehode na motocykli spred jedenástich rokov. Päť rokov po úraze sa prepracoval medzi svetovú špičku v dráhovej paracyklistike, kde je sedemnásobný majster sveta v stíhacích pretekoch na 4 km. Od roku 2014 nepoznal na vrcholnej súťaži vo svojej hlavnej disciplíne chuť prehry.

„Disciplína na 4000 m mi vyhovuje. Pracujeme s trénerom na nej dlhodobo, snažíme sa vylepšovať každý detail. Niektoré v technickom vybavení ešte nie sú podľa našich predstáv a potrieb, napriek tomu sa dobrá práca podarila,“ usmieval sa so zlatou medailou na krku v rozhovore pre paralympic.sk.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV