Športové aktuality
2 min. čítania

Michal Bekeš išiel na lyžiach takmer 250 km/h

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Michal Bekeš počas rekordného pokusu vo Varse.
Foto
Natália Lengyelová

Najrýchlejší slovenský lyžiar Michal Bekeš prekonal vo francúzskom Vars trikrát svoj doterajší rýchlostný rekord. Po svetovom šampionáte, na ktorom obsadil konečnú 7. priečku, je hodnota slovenského maxima 248,550 km/h.

Michal Bekeš
Michal Bekeš.
Foto
Natália Lengyelová

Michal Bekeš držal pred podujatím vo Varse aj doterajší slovenský rekord, jeho hodnota bola 223,464 km/h. Toto svoje maximum prekonal už v kvalifikácii, keď mu namerali 231,10 km/h, čo stačilo na 10. priečku.

Z kvalifikácie do semifinále postupovalo pätnásť najlepších lyžiarov a rodák zo Ždiaru veril, že sa môže ešte zlepšiť. Štart bol vyššie i sklon svahu bol ostrejší.

V semifinále sa zlepšil na 238 km/h a tešil sa aj z postupu do finále. V ňom Bekeš svoju rýchlosť ešte navýšil, namerali mu takmer 250 km/h – 248,55 km/h. Stačilo to na 7. pozíciu.

„Rýchlosť, o akej som ani nesníval a spolu s ňou krásne umiestnenie. Je to neopísateľný pocit byť jedným z hŕstky ľudí, ktorí zažili rýchlosť nad 248 km/h. Hoci teraz neviem, čo dodať, som si istý, že tento pocit si navždy zapamätám,“ uviedol Michal Bekeš na sociálnej sieti.

Majstrom sveta sa stal Francúz Simon Billy, ktorému namerali 255,5 km/h.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV