Športové aktuality
3 min. čítania

Na ME vo vodnom slalome v C1 zlato Slafkovského, bronz Martikána

Tacen 4. júna (TASR) - Na majstrovstvách Európy slalomárov na divokej vode v slovinskom Tacene vybojoval zlato Alexander Slafkovský a obhájil titul z vlaňajšieho Liptovského Mikuláša. S čistou jazdou zvíťazil časom 88,92 s suverénne, dominanciu slovenských singlistov umocnil na bronzovej priečke Michal Martikán (+4,90). Na medailový post ho posunula dodatočná penalizácia pôvodne tretieho Slovinca Benjamina Savčeka. Striebro patrilo Švajčiarovi Thomasovi Köchlinovi (+2,71). Náš strieborný olympionik Matej Beňuš skončil piaty, keď na víťaza stratil takmer 6 sekúnd.

Zlatý Slafkovský mal ako jediný z finalistov čistú jazdu. "Dokonalá jazda nejestvuje, no neurobil som väčšiu chybu. Vychádzala mi konečne aj voda, prvýkrát za celé tri dni. A to už človek cíti, keď ide s vodou, vychádza mu to a prikladá do kotla. Loď mi kĺzala, bolo to rýchle a udržal som to až do cieľa. Tešil som sa z celej jazdy, som z nej šťastný, nakopla ma a nabila."

Bronzový Michal Martikán si pripísal dve trestné sekundy na bránke s číslom 21, pádloval však veľmi rýchlo, s bronzovým efektom. “Dopočul som sa, že som si týmto vyjazdil aj účasť na majstrovstvá sveta, o to ma táto skutočnosť viac teší, aspoň sa v pokoji budem pripravovať."

Strieborný na OH v Riu Matej Beňuš si nenaplnil túžbu obohatiť svoju medailovú zbierku na ME aj zlatom a 5. miesto sa mu málilo. O bronz ho pripravil dotyk na 12. bránke. "Piate miesto nie je úplne katastrofa, no ja som mal ďaleko väčšie ambície, určite medailové. Mám tri individuálne medaily na ME, no zlato mi neustále chýba, pripravil som sa však oň sám. Škoda, cítil som sa tu v Tacene vynikajúco, teraz musím rýchlo predýchať moje prvé tohtoročné umiestenie mimo pódia."

V Tacene si slovenský vodný slalom zaokrúhlil historickú bilanciu na ME na 90 medailí (45 - 22 - 23). Alexander Slafkovský v individuálnych pretekoch si rozšíril zbierku už na osem kovov (3-3-2 a Michal Martikán na deväť (4-4-1), keď prvýkrát skončil na bronzovej priečke. Žiaľ, vo finále súťaže kajakárok sme nemali zastúpenie, pretože Jana Dukátová skončila v semifinále na 15. mieste a do finálovej desiatky sa neprebojovala. Titul získala Rakúšanka Corinna Kühnleová.

Finálové výsledky - C1 muži: 1. Alexander SLAFKOVSKÝ (SR) 88,92 (0), 2. Köchlin (Švajč.) 91,63 (2), 3. Michal MARTIKÁN (SR) 93,82 (2), 4. Savšek (Slovin.) 94,86 (2), 5. Matej BEŇUŠ (SR) 94,88 (2), K1 ženy: 1. Kühnleová (Rak.) 95,37 (2), 2. Hornová (Tal.) 96,38 (0), 3. Lafontová (Fr.) 96,94 (2).

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV