Šport a olympizmus
3 min. čítania

Génový doping je novou hrozbou v porušovaní antidopingových pravidiel

Foto
SADA

Porušenie dopingových pravidiel z nedbanlivosti je postrachom pre mnohých športovcov. Odborníci na štvrtkovej konferencii Nahlas o dopingu v Bratislave diskutovali aj o tom, ako je posudzovaný neúmyselný doping a na čo si dať v tejto súvislosti pozor. Okrem doteraz známych foriem dopingu sa novou hrozbou stáva aj génový doping. Podujatie zorganizovalo Národné športové centrum (NŠC) v spolupráci s Antidopingovou agentúrou SR (SADA).

Okrem doteraz známych foriem dopingu sa stáva hrozbou aj génový doping.

Génový doping už nie je fikcia

Namiesto zakázaných látok, ako sú napríklad anaboliká alebo hormóny, sa zavádza do tela genetický materiál alebo látky, ktoré modifikujú reguláciu génovej expresie. Génová expresia je proces vyjadrenia genetickej informácie uloženej v DNA. „Podľa Svetovej antidopingovej agentúry patrí medzi génové metódy napríklad použitie nukleových kyselín alebo použitie geneticky modifikovaných činidiel, sekvencií. Takýto genetický materiál je schopný v tele priamo ovplyvniť rast svalov, redukciu tuku alebo produkciu špecifických hormónov,“ vysvetlil Tomáš  Pagáč, vedúci oddelenia testovania a prevencie SADA.

Hoci génový doping môže pôsobiť ako hudba vzdialenej budúcnosti, opak je pravdou. „Génový doping už nie je len fikcia alebo hrozba, existujú neoficiálne indície, že v niektorých krajinách je realitou. Tento fakt zatiaľ nie je možné priamo dokázať, ale na druhej strane si musíme uvedomiť, že po technickej stránke je génový doping už možný,“ dodal Tomáš Pagáč.

Neúmyselný doping

Postrachom športovcov sa stal neúmyselný doping, teda porušenie pravidiel z nedbanlivosti alebo nevedomosti. „Výzvou sú doplnky výživy, ktoré môžu byť kontaminované zakázanými látkami alebo na nich výrobca nesprávne označí jednotlivé zložky. Ďalšou veľmi často konzultovanou témou sú lieky, ktoré môžu obsahovať liečivá patriace k zakázaným dopingovým látkam,“ vysvetlila Kamila Chomaničová, odborná pracovníčka SADA pre vzdelávanie.

Športovci si vedia overiť prítomnosť látok vo voľnopredajných i liekoch na lekársky predpis na portáli www.zakazanelatky.sk. V prípade, že tam daný liek či liečivo nenájdu, alebo si chcú overiť, ktorá forma podania je zakázaná, môžu kontaktovať priamo antidopingovú agentúru. Športovci sa obracajú na odborníkov z oblasti antidopingu pomerne často.

THC je veľkou témou

Veľkou témou je aj THC, ktorého užívanie je zakázané len počas súťaže. Športovcov často zaujíma, koľko dní pred súťažou by mohli látku užiť, aby v prípade súťažnej dopingovej kontroly nebola ich vzorka pozitívna. „Svetová antidopingová agentúra určila hraničnú koncentráciu v moči na 150 ng/ml, z dôvodu predchádzania nepriaznivého analytického nálezu u pasívnych fajčiarov marihuany. Ak však ide o aktívne fajčenie alebo konzumáciu potravín s obsahom kanabinoidov, nie je vylúčené, že v závislosti od požitého množstva a individuálnych rozdielov v metabolizme každého jedinca, sa v biologickej vzorke športovca nepresiahne povolená koncentrácia aj 30 dní od posledného užitia,“ tvrdí Kamila Chomaničová.

Hoci medzi určitými skupinami prevláda názor, že marihuana nie je nebezpečná, opak je pravdou. Tak ako pri ostatných drogách, aj v tomto prípade môže každý zareagovať na látku inak. Nebezpečenstvo spočíva aj v tom, že môže zmeniť vnímanie užívateľa.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV