Šport a olympizmus
2 min. čítania

Národné športové centrum vedie Vladimír Baluška, chce pomôcť v jeho napredovaní

Vladimír Baluška je úspešný medzinárodný rozhodca.
Foto
PETER JESENSKÝ

Novým riaditeľom Národného športového centra (NŠC) sa stal od 1. novembra Vladimír Baluška. Štyridsaťpäťročný bývalý ekonomický riaditeľ Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) a dlhoročný hokejový arbiter bol menovaný do funkcie na základe výberového konania, ktoré vypísalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Výberové konanie na funkciu riaditeľa Národného športového centra organizovalo ministerstvo školstva napokon na dvakrát. V prvom kole nesplnil podmienky rezortu žiaden zo štyroch kandidátov, v druhom uspel Vladimír Baluška. O jeho menovaní informovalo NŠC na svojom webe. Do septembra bol riaditeľom NŠC Boris Čavajda, po jeho odvolaní, s ktorým nesúhlasili viacerí športovci, a neúspešnom prvom kole výberového konania stredisko dočasne viedol Ján Mižúr.

„NŠC je zamerané na mnohé športy a ja verím, že budem môcť svoje skúsenosti spojiť s plnením úloh v prospech športovcov a optimalizácii práce tejto inštitúcie. Chcel by som napomôcť k jej zlepšeniu a napredovaniu v oblasti športového i celospoločenského významu. S NŠC som v minulosti osobne spolupracoval v činnostiach súvisiacich s reprezentáciou talentovaných hokejistov, teraz sa veľmi teším na spoluprácu s kolegami a odborníkmi zo športových inštitúcií,“ uviedol na webe NŠC jeho nový riaditeľ.

Baluška (nar. 30. januára 1975) sa v oblasti športu pohybuje dlhé roky. Ekonomickým riaditeľom SZĽH bol do 30. septembra 2020, medzi verejnosťou je známy najmä ako hokejový rozhodca. V rokoch 2010 a  2012 až 2018 ho vyhlásili za najlepšieho muža v pruhovanom na Slovensku a získal Cenu Juraja Okoličányho. Medzinárodným arbitrom je od sezóny 2002/03. Ako tretí Slovák v histórii po Antonovi Dankovi a Petrovi Országovi viedol finále majstrovstiev sveta, v Kolíne nad Rýnom rozhodol v máji 2010 duel medzi Českom a Ruskom (2:1). Na medzinárodnej scéne účinkoval aj vo finále Spenglerovho pohára, za sebou má pôsobenie v Kontinentálnej hokejovej ligy, pískal aj profesionálom z NHL a viedol zápasy viacerých európskych súťaží.

V mladosti sa úspešne venoval veslovaniu, v ktorom dosiahol viaceré úspechy a štartoval aj na vrcholných medzinárodných podujatiach.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV