Športové aktuality
2 min. čítania

Ni chao z Pekingu: Technický sneh pokryl vyše milióna metrov štvorcových

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

Prvýkrát v histórii sa zimné olympijské hry konajú na technickom snehu. Nedostatok prírodného snehu trápi lyžiarske strediská dlhodobo, nie je problém iba čínskeho dejiska najväčšieho zimného športového podujatia. V areáloch v Jen-čchingu a Čang-ťia-kchou museli vyrobiť masy technického snehu, keďže v oblasti dejísk olympijskej súťaží je síce dostatočne chladno, ale vplyvom púšte Gobi je tam len minimum zrážok. Ak v tomto období zasneží, sneh sa drží dlhú dobu. Veľa ho však nie je a organizovať na ňom súťaže je absolútne nemožné.

Klimatické zmeny všeobecne sprevádza úbytok snehu. Zasnežovanie museli použiť doteraz na minimálne dvanástich zimných olympijských hrách. Organizátori lyžiarskych pretekov sa už dlhodobo nemôžu spoliehať na prírodný sneh.

Zasnežovacie systémy v Jen-čchingu a Čang-ťia-kchou išli pred začiatkom zimných olympijských hier naplno. Pre všetkých súťažiacich však vytvorili rovnomerné a férové podmienky.

Organizátori už prezradili, že celkovo majú na športoviskách na takmer 1 milióne metrov štvorcových plochy 355 strojov na výrobu snehu, z toho 272 snehových diel a 83 snehových tyčí. Pomáha im osem čerpacích staníc s 51 vysokotlakovými čerpadlami a jednou chladiacou vežou. Chladné a suché počasie, ktoré panuje v horských oblastiach nad Pekingom, ponúka vraj tie najlepšie podmienky k výrobe technického snehu. Umožňuje efektívnu výrobu podkladu, ktorý spĺňa tie najnáročnejšie kritériá.

Nepotvrdenou informáciou zostáva, že okrem tratí pre lyžiarske, snoubordingové a biatlonové disciplíny posypali Číňania technickým snehom aj okolitú prírodu, aby aspoň trocha budila dojem zasneženej krajiny. Či je to pravda, nevieme. Ľudia, ktorí sú už tri týždne v Olympijskej dedine, nám však prezradili, že v Čang-ťia-kchou zažili aj sneženie. V mrazivom počasí suchej zimy biely poprašok vydrží dlho, takže aspoň kúsok prírodného snehu je aj na týchto zimných olympijských hrách.

Podujatia a športovci
paris
Ukazsa2024 Pankova

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV