Šport a olympizmus
4 min. čítania

Od soboty by mali byť povolené športové súťaže

Už v sobotu by po dlhom čase mohli ožiť futbalové ihriská.
Foto
TASR/Oliver Ondráš

Od soboty 15. mája by sa mali dať na Slovensku organizovať športové súťaže na všetkých úrovniach. Po rokovaní Vlády SR to potvrdil štátny tajomník pre šport Ivan Husár. Definitívne to bude po zverejnení príslušnej vyhlášky Úradom verejného zdravotníctva SR, ktorá by mala vyjsť v piatok.

Zlepšujúca sa pandemická situácia na Slovensku postupne prináša aj uvoľňovanie jednotlivých opatrení a obmedzení. Reálne kontúry naberá aj kompletný reštart športového života. Doteraz sa mohli konať len najvyššie súťaže v piatich kolektívnych športoch, regionálne úrady verejného zdravotníctva výnimočne povoľovali aj organizáciu zápasov a súťaží po splnení prísnych pandemických opatrení.

Od soboty by mali autority povoliť konanie zápasov a súťaží na všetkých úrovniach od najmenších až po dospelých. V súlade s COVID automatom pre šport od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR by mali byť povolené všetky pohybové aktivity a tréningy v interiéri i v exteriéri.

„Vzhľadom na zlepšujúcu sa situáciu funguje od pondelka nový vládny semafor a konečne sa budú uplatňovať aj športový a kultúrny. Chápem, že život je od pondelka do pondelka, ale my športovci to máme od soboty do soboty. Súťaže dostanú vo vyhláške výnimku a už od soboty budú môcť bežať naplno. Rozbehnúť sa môžu súťaže vo všetkých vekových kategóriách,“ povedal v rozhovore zverejnenom na facebookovom profile ministerstva školstva Ivan Husár.

Športový semafor sa začne reálne uplatňovať až po viac ako troch mesiacoch od jeho predstavenia. Kým v okolitých krajinách bolo športovanie voľnejšie, na Slovensku boli športovci dlhé mesiace odkázaní len na pobyt a pohyb v prírode. Podľa Ivana Husára stáli za nepovolením väčšieho počtu účastníkov na tréningoch i iných ako piatich kolektívnych športov názory odborníkov, že šport je rizikový a mohol by roznášať koronavírus.

„Oni si to myslia. V športovom semafore sme chceli urobiť jasné pravidlá v tom, ktorý šport je viac a ktorý je menej rizikový. Toto všetko v semafore je, ale napriek tomu začína fungovať dva, tri mesiace po prezentovaní a internom schválení. Bolo tam písmenko k, ktoré dávalo rezortu školstva možnosť upraviť si pravidlá podľa seba, ale tri mesiace na to neakceptovali,“ doplnil Ivan Husár.

Od soboty sa menia aj obmedzenia pre fanúšikov

Športové kluby registrované v zväzoch majú od soboty 15. mája povolenú prítomnosť obecenstva na športových podujatiach v okresoch 1. stupňa varovania a lepších. Nové podmienky pre športové podujatia oznámil hlavný hygienik SR Ján Mikas na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Aktualizácia Covid Automat - 13. mája 2021 - športové podujatia:
- Od 15. mája je možná prítomnosť obecenstva na športových podujatiach v okresoch 1. stupňa varovania a lepších (zelená, žltá, oranžová, ružová) – športové kluby pod športovými zväzmi.
- Povinný je negatívny výsledok RT-PCR/LAMP testu nie starší ako 72 hodín alebo Ag testu nie starší ako 24 hodín.
- 1. stupeň varovania (ružová): do 25 % kapacity hľadiska, max. 250 ľudí v interiéri, 500 ľudí v exteriéri
- Monitoring, 1. a 2. stupeň ostražitosti (zelená, žltá, oranžová): podmienky platné pre hromadné podujatia
- Organizátor je povinný po dobu 14 dní viesť evidenciu divákov (meno, priezvisko, dátum narodenia, adresa trvalého pobytu a telefonický kontakt), po uplynutí 14 dní je povinný tieto osobné údaje zničiť.
- Sedenie v každom druhom rade.
- Zakázaná konzumácia jedál a nápojov.
- Organizátor musí vyčleniť dostatok personálu na dohľad nad dodržiavaním opatrení.
- Pre športové súťaže sú stanovené rôzne počty súťažiacich pre jednotlivé stupne COVID automatu.
- Pre súťažiacich platí povinnosť negatívneho testu. (tasr)

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV