Šport a olympizmus
6 min. čítania

Olympijské hry v Paríži budú šetrné ku klíme a životnému prostrediu

Foto
ENVATO

Olympijské a paralympijské hry Paríž 2024 stanovia nové štandardy environmentálnej zodpovednosti a ukážu, ako udržateľne organizovať globálne športové podujatia v ére zrýchľujúcej sa zmeny klímy. Sociálna, hospodárska a environmentálna udržateľnosť boli ústredným prvkom víťaznej kandidatúry Paríža 2024 na usporiadanie hier. V odvážnom kroku definovanom počas fázy kandidatúry sa Francúzi zaviazali znížiť emisie uhlíka na polovicu v porovnaní s priemerom Londýna 2012 a Ria 2016.

Tento ambiciózny cieľ je v súlade s Parížskou dohodou o zmene klímy – zásadnou dohodou, ktorej hostiteľské mesto OH dalo v roku 2015 svoje meno – a aj s odporúčaniami Olympijskej agendy 2020 a Olympijskej agendy 2020+5, strategických plánov olympijského hnutia.

„Keďže zmena klímy sa zrýchľuje, reakcia hier na ňu musí byť rovnaká,“ povedala Marie Salloisová, riaditeľka MOV pre udržateľnosť. „Organizátori olympijských hier v Paríži 2024 sa k tejto výzve stavajú čelom. Zameriavajú sa predovšetkým na hlavnú časť jej riešenia: znižovanie emisií.“

Cieľ Paríža 2024 znížiť emisie uhlíka si vyžadoval komplexnú stratégiu a definovanie celkového „uhlíkového rozpočtu“, ktorý by organizátorom umožnil udržať každú časť realizácie hier v súlade s týmto cieľom a monitorovať pokrok.

Infraštruktúra a udržateľnosť: Zníženie, opätovné použitie a zodpovedná výstavba

Zodpovednosť za životné prostredie sa začína predchádzaním všetkým zbytočným uhlíkovým vplyvom.

Paríž 2024 sa rozhodol minimalizovať novú výstavbu v súlade s filozofiou MOV o hrách s nižším dopadom, ktoré sa prispôsobujú potrebám hostiteľov, ich obyvateľov a využívajú maximum existujúcich a dočasných objektov. Približne 95 % športovísk budú tvoriť už existujúce zariadenia (v prípade potreby zrekonštruované a zmodernizované) alebo dočasné stavby.

Centrum plaveckých športov je jediným novým objektom, ktorý sa natrvalo postaví a bude slúžiť pre olympijské súťaže. Je odpoveďou na miestnu potrebu v departemente Seine-Saint-Denis, kde polovica stredoškolákov nevie plávať. Je navrhnuté v súlade s vysokými environmentálnymi normami a normami energetickej účinnosti. Pri výstavbe sa použilo 2 300 metrov kubických dreva, čím sa predišlo vysokým emisiám vznikajúcim pri výrobe betónu a ocele. Stavba obsahuje najväčší konkávny katénový rám z dreva na svete (s rozpätím 90 m). Konštrukcia strechy znižuje potrebu vykurovania vzduchom. Celkovo bude budova spotrebovávať podstatne menej energie ako štandardný olympijský bazén. Energie budú z veľkej časti pochádzať zo solárneho strešného systému a rekuperácie tepla z neďalekého dátového centra. Sedadlá pre divákov sú vyrobené z recyklovaného plastu.

Nové plavecké centrum v Paríži je príkladom pre udržateľnosť pri výstavbe športovísk.
Nové plavecké centrum v Paríži je príkladom pre udržateľnosť pri výstavbe športovísk.
Foto
PARIS 2024

Olympijská dedina ako model udržateľnosti

Olympijská dedina je ďalším modelom udržateľnej výstavby, ktorej uhlíková stopa je o 30 % menšia ako pri moderných stavebných projektoch. Väčšina budov v dedine je navrhnutá tak, aby sa prispôsobovala meniacim sa teplotám. Stavby budú využívať systém chladenia na báze vody a vykurovanie z geotermálnej siete. Inovatívne stavebné techniky vo veľkej miere využívajú drevo a niektoré stavebné materiály boli recyklované priamo na mieste. Zariadenia a materiály špecifické pre olympijské hry, ktoré už nebudú potrebné, sa opätovne použijú alebo recyklujú. V

lokalite, ktorá sa nachádza v Seine-Saint-Denis severovýchodne od Paríža, budú po skončení olympijských hier byty, obchody, verejné zariadenia a zelené plochy spĺňať dlhodobé životné potreby pre 6 000 obyvateľov. Lokalita následne poskytne pracovné miesta pre 6 000 ľudí.

Energie: Inovácie a zeleň

Paríž 2024 optimalizuje využívanie energie a zavádza inovatívne riešenia, ktoré budú prínosom pre francúzsky šport ešte dlho po skončení olympijských hier.

Všetky športoviská budú zásobované 100 % obnoviteľnou elektrickou energiou, vyrobenou z veterných a solárnych elektrární. Tento inovatívny energetický model, keďže športové a kultúrne podujatia sa zvyčajne spoliehajú na dieselové generátory, umožní vyhnúť sa emisiám uhlíka, ktoré zodpovedajú 13 000 tonám. Nové sieťové pripojenia zostanú zachované aj po skončení hier a stanú sa dôležitou súčasťou ich dedičstva.

Nové riešenie si vyžiadali aj dočasné športoviská. Posilnila sa elektrická sieť pre ikonické miesta, ako sú Eiffelova veža alebo Invalidovňa. V okolí dočasných športovísk už otestovali a nainštalovali dočasné prenosné elektrické terminály, aby sa zabránilo používaniu dieselových generátorov.

Niektoré lokality - vrátane olympijskej dediny a plaveckého centra - boli navrhnuté tak, aby časť svojich energetických potrieb pokrývali solárnou alebo geotermálnou výrobou.

V prípade olympijskej dediny pomôžu pokryť miestne potreby elektrickej energie strešné fotovoltaické panely. Nad dopravným terminálom v dedine nainštalujú dočasný prístrešok z fotovoltaickej tkaniny, ktorý bude napájať elektrickou energiou neďalekú budovu a zároveň poskytovať tieň pre športovcov. Po skončení hier bude nainštalovaný na inom mieste.

Plávajúca solárna elektráreň na rieke Seine má počas hier zvýšiť tok energie z obnoviteľných zdrojov a jej 720 m² fotovoltaických panelov sa v ďalších rokoch použije na inom mieste. Zvyšné energetické potreby olympijskej dediny pokryjú obnoviteľné zdroje. Záložné systémy, ktoré sú nevyhnutné pre prípad prerušenia dodávok energií, budú poháňané biopalivami, čím sa znížia emisie CO2.

Maximalizácia verejnej dopravy

V záujme ďalšieho zníženia emisií uhlíka sa v Paríži 2024 plánuje maximálne využívanie verejnej dopravy. Pri výbere športovísk a objektov pre hry boli uprednostnené tie so silným napojením na verejnú dopravu. Na športoviská sa dá dostať aj bicyklami. K dispozícii bude 418 km dlhá sieť cyklistických trás, 88 km z nich je vybudovaných nanovo.

Paríž 2024 ešte dolaďuje ďalšie aspekty svojho dopravného programu vrátane využívania elektrických a vodíkových vozidiel.

Stratégia: Podporiť opatrenia v oblasti klímy prostredníctvom športu

Organizačný výbor OH Paríž 2024, ktorý je signatárom iniciatívy OSN Športom k boju proti zmene klímy, sa snaží využiť šport na podporu týchto zmien a na podporu opatrení v oblasti klímy na celoštátnej úrovni.

Športové podujatia vo Francúzsku budú môcť v najbližšom čase odhadnúť svoju uhlíkovú stopu a znížiť ich vplyv na klímu aj s pomocou nového nástroja - aplikácie „klimatický tréner“, ktorú vyvinuli organizátori OH spolu s ministerstvom športu a Francúzskym národným olympijským a športovým výborom. Nástroj, ktorý je k dispozícii bezplatne, odhaduje uhlíkovú stopu podujatia v 10 kategóriách: stravovanie, ubytovanie, cestovanie, infraštruktúra a energia, športové vybavenie, logistika, príprava miesta, propagačné predmety, digitálne materiály a odpad. Zároveň identifikuje najväčšie zdroje emisií a navrhuje konkrétne opatrenia na ich zníženie.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV