Šport a olympizmus
4 min. čítania

Paríž 2024 zjednotí svet v mierovej súťaži a zanechá trvalý sociálny odkaz

pp, olympics.com
Foto
OLYMPICS.COM

Šport a olympijské hry Paríž 2024 môžu zohrať jedinečnú a silnú úlohu pri zjednocovaní sveta v mierovej súťaži a pri budovaní inkluzívnejšej spoločnosti. Na tento fakt poukazuje Medzinárodný olympijský výbor (MOV) pred Medzinárodným dňom športu pre rozvoj a mier, ktorý sa oslavuje 6. apríla.

Medzinárodný deň športu pre rozvoj a mier

Medzinárodný deň športu pre rozvoj a mier sa na základe rozhodnutia valného zhromaždenie OSN každoročne oslavuje 6. apríla od roku 2014. Deň je zároveň pripomenutím prvých moderných olympijských hier, ktoré sa začali pred 128 rokmi 6. apríla 1896. Každoročne sa oslavuje sila športu, ktorý je hnacou silou sociálnej zmeny a rozvoja komunity a podporuje mier a porozumenie.

O necelé štyri mesiace sa na olympijských hrách v Paríži zúčastní 10 500 športovcov z viac ako 200 národných olympijských výborov a olympijský tím utečencov.

„Na olympijských hrách športovci odložia bokom všetky rozdiely, ktoré rozdeľujú svet,“ povedal prezident MOV Thomas Bach. „Súťažia medzi sebou v tvrdej konkurencii a zároveň spolu pokojne žijú pod jednou strechou v olympijskej dedine. To robí z olympijských hier silný symbol mieru.“

Podľa Thomasa Bacha šport prispieva k budovaniu mierovejšieho, zdravšieho, rovnejšieho a udržateľnejšieho sveta pre všetkých. Aj to je jeden z dôvodov, prečo Organizácia Spojených národov vyhlásila šport za dôležitý prostriedok pri dosahovaní cieľov trvalo udržateľnejšieho rozvoja.

„Naplnením prísľubu hier doširoka otvorených a mobilizáciou všetkých, ktorí sa venujú športu vo Francúzsku i mimo neho, sa vízia Paríža 2024 naplnila ešte pred začiatkom hier. Mnohé iniciatívy a aktivity na podporu pohybu, vzdelávania, inklúzie, rovnosti a lepšieho životného prostredia už majú hmatateľný vplyv na spoločnosť,“ dodal prezident MOV.

Silný sociálny odkaz Paríža 2024

Prostredníctvom programu „Impact 2024“ Hry XXXIII. olympiády už teraz prinášajú hmatateľný sociálny odkaz všetkým vrstvám francúzskej spoločnosti. Prospech z neho majú milióny ľudí, podnikov a komunít v celej krajine.

Kľúčové úspechy

  • Paríž 2024 sa úspešne zasadil o zavedenie každodenného 30-minútového cvičenia vo francúzskych základných školách, pričom táto iniciatíva bola zavedená na celoštátnej úrovni vo všetkých 36 800 školách s cieľom osloviť 4,2 milióna žiakov v celej krajine.
  • Viac ako 8 700 škôl a vysokých škôl získalo značku „Génération 2024“, ktorá je uznaním ich spolupráce s miestnymi športovými klubmi a miestnymi samosprávami na podporu rozvoja športovej praxe.
  • Značku „Terre de Jeux 2024“ udelili viac ako 4 700 miestnym a regionálnym orgánom v celom Francúzsku, ktoré sa zaviazali rozvíjať opatrenia na podporu športu a hier s miestnymi obyvateľmi. Inšpirovala viac ako 50 000 podujatí a výstavbu alebo rekonštrukciu športových zariadení.
  • Program „Bouger Plus“ využilo viac ako 600 000 ľudí. Jeho cieľom je, aby sa vo Francúzsku hýbali všetci. Uprednostňuje školákov, ženy, ľudí so zdravotným postihnutím, seniorov a skupiny, ktoré sú zvyčajne menej aktívne alebo sociálne vylúčené.
  • Na olympijských a paralympijských týždňoch sa doteraz zúčastnili už 3 milióny mladých ľudí.
  • Prostredníctvom Nadačného fondu 2024, ktorý bol vytvorený v roku 2019, Paríž 2024 a jeho spolufinancovatelia podporili aj viac ako 1 100 sociálnych projektov sumou 47,8 milióna eur pre 4,5 milióna príjemcov s cieľom podporiť športovanie žien a ľudí so zdravotným postihnutím, ale aj úlohu športu vo vzdelávaní, rovnosti, inklúzii a profesionálnej integrácii.

Rozšírenie odkazu Paríža 2024 za hranice Francúzska

V roku 2021 Paríž 2024 spustil v spolupráci s Francúzskou rozvojou agentúrou projekt Impact 2024 International. Jeho cieľom je poskytovať finančné prostriedky a technickú podporu projektom, ktoré využívajú šport na riešenie problémov, ako sú zdravie, blahobyt, vzdelávanie, inklúzia a rovnosť v Afrike.

Od svojho spustenia program podporil 45 iniciatív v 19 afrických krajinách, na ktoré sa vyčlenilo celkovo 1,4 milióna eur a z ktorých malo prospech takmer 80 000 ľudí.

Na základe tohto úspechu MOV nedávno podpísal partnerstvo s AFD a Parížom 2024 s cieľom rozšíriť tento odkaz aj mimo olympijských hier.

Prostredníctvom tohto partnerstva MOV zabezpečí ďalšie financovanie najinovatívnejších a najvýraznejších projektov, ktoré v súčasnosti podporujú Paríž 2024 a AFD v Afrike. Cieľom investície MOV je počas 18 mesiacov pokračovať v budovaní mierových a inkluzívnych spoločností prostredníctvom športu na celom africkom kontinente s osobitným zameraním na podporu opatrení, ktoré zvýšia udržateľnosť a rozsah iniciatív začatých prostredníctvom Impact 2024 International.

Na podporu realizácie tejto iniciatívy MOV spolupracuje so združením Sport Impact, ktoré poskytuje komunitu odborníkov v oblasti športu pre udržateľný rozvoj.

Podujatia a športovci
paris
Ukazsa2024 Pankova

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV