Šport a olympizmus
3 min. čítania

V najväčšej reštaurácii sveta sa nebude plytvať s jedlom

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
ENVATO

Najväčšia reštaurácia na svete vyrastie počas olympijských a paralympijských hier v Paríži. Počas športového sviatku plánujú pripraviť pre účastníkov a návštevníkov 13 miliónov jedál. Francúzi aj pri stravovaní pamätajú na udržateľnosť, odmietajú plytvanie s jedlom a sľubujú, že účastníkov nechajú ochutnať všetky chute svojej krajiny. Stravovanie je pre každého organizátora veľká výzva.

Počíta sa, že z 13 miliónov jedál skonzumujú 5 miliónov porcií diváci, 3,5 milióna dobrovoľníci a členovia organizačného výboru, 2,2 milióna športovci, 1,8 milióna zástupcovia médií, 350-tisíc VIP hostia a 150-tisíc členovia olympijskej a paralympijskej rodiny.

So stravovacím lístkom pomáhali aj najlepší šéfkuchári

„Máme najväčšiu stravovaciu prevádzku na svete. Počas štyroch týždňov podáme 13 miliónov jedál na viac ako 40 miesta,“ povedal pre Olympics.com Etienne Thobois, výkonný riaditeľ Paríža 2024. „Je to obrovská prevádzková výzva. Pre Francúzsko je to príležitosť ukázať naše odborné znalosti na každom stupni reťazca - výroba, logistika, príprava, servis a odpadové hospodárstvo.“

Na tvorbe jedálnych lístkov sa podieľali rôzne skupiny vrátane odborníkov na výživu z celého Francúzska. Do prieskumu o stravovacích návykoch sa zapojili dve stovky športovcov, z toho 80 percent bolo zo zahraničia. Potravinárska vízia Paríž 2024 je postavená na preferovaní kvality jedál, chutí, zážitkov a čistoty produktov. Organizátori pozvali participovať na prípravách receptúr pre olympijské športoviská a dedinu najlepších francúzskych šéfkuchárov.

Stravovanie na OH 2024
Foto
PARIS 2024

Stravovanie je súčasť udržateľných opatrení

Plytvať s jedlom sa však v olympijskom Paríži nebude. Aj stravovanie je totiž súčasťou úsilia francúzskych organizátorov o zavedenie nových štandardov pre udržateľné podujatia. Francúzi chcú znížiť množstvo jednorazových plastových obalov v porovnaní s minulosťou na polovicu, 80 % produktov bude pochádzať z miestnych a lokálnych zdrojov. Medzi opatrenia patrí zníženia množstvo bioodpadu a stopercentné zhodnotenie nespotrebovaných zdrojov. Pre ľudí so zdravotným znevýhodnením vyčlenili v stravovacích službách 10 percent miest, v olympijskej dedine ešte o 5 percent viac.

Partner Medzinárodného olympijského výboru Coca-Cola nainštaluje vo všetkých lokalitách Paríža 700 pitných fontánok na vodu a sódu. Všetky plastové obaly sa budú zbierať a separovať. V stravovacích zariadeniach budú organizátori používať len vratné a recyklovateľné veci.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV