Šport a olympizmus
Reportáž
5 min. čítania

Olympijský festival praskal vo švíkoch. Piatok ovládlo MMA, hral sa golf aj hádzaná

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

V piatok to v šamorínskom x-bionic® sphere opäť žilo naplno. Olympijský festival privítal bojovníkov MMA, golf, hádzanú, džudo a mnoho ďalších športov. Návštevníci mohli spoznať aj kúsok z japonskej kultúry a zahrať si doskovú hru šógi.

17 dní plných športu, dobrého jedla a zábavy. Aj o tom je Olympijský festival v Šamoríne, ktorý sa koná počas trvania olympijských hier v japonskom Tokiu.

Napriek obrovským horúčavám bol areál Olympijského festivalu v piatok zaplnený aj na pravé poludnie. Tento deň totižto patril aj bojovému športu MMA. Organizácia Oktagon MMA si pre fanúšikov prichystala množstvo aktivít.

MMA prilákalo masy divákov

OKTAGON DAY prilákal do Šamorína skutočne masy divákov. Malé aj väčšie deti aj dospelí si nenechali ujsť príležitosť získať autogram, fotografiu či aspoň prehodiť pár slov so známymi bojovníkmi. Nechýbal aj slávny osemhranný ring, v ktorom zvyčajne prebiehajú atraktívne súboje.

Špeciálne pre Olympijský festival si zástupcovia organizácie prichystali aj veľké prekvapenie. Rozhodli sa, že dovolia športovým nadšencom popísať plachtu (podlahu ringu) rôznymi odkazmi. Takto upravenú plochu neskôr skutočne použijú pri najbližších zápasoch. „Dostali sme od Slovenského olympijského a športového výboru jedinečnú možnosť byť tu ako neolympijský šport. Chceli sme, aby si to tu ľudia užili, niečo zažili a tak trochu sa stali aj súčasťou Oktagonu,“ vysvetlil tento zámer Pavol Neruda, jeden zo zakladateľov organizácie.

Na hlavnom stage sa v diskusii predstavili aj úspešní bojovníci Samuel „Pirát“ Krištofič či Ivan "Buki" Buchinger. Množstvu divákov pod pódiom porozprávali o svojim tréningových rutinách aj o chystaných súbojoch.

Športoví nadšenci si deň užili naplno

Množstvo stálych športovísk ako futbal, stolný tenis, lezecká stena či boxerský ring opäť lákali veľké množstvo detí. Tie si v piatok mohli naviac zahrať aj hádzanú či vyskúšať golf. Nikto zo Šamorína neodchádzal sklamaný. „Deti si vyskúšali všetky športy, bavilo ich to. Boli sme aj na autogramiáde s MMA zápasníkom „Pirátom“, odfotili sa a majú podpis, tak sa radujú,“ povedala jedna z návštevníčok festivalu. Za pravdu jej dal aj jej syn Alex. „Najviac zo všetkého ma bavila atletika,“ dodal. Jeho brata Matiasa zase  nadchlo MMA. „Pirát je najlepší, lebo dobre boxuje,“ vysvetľoval.

Aj golfisti si prišli na svoje

Ani dnes nechýbal v Šamoríne golf. Na hlavnom stage porozprával o tomto športe investigatívny novinár Adam Valček. Vysvetlil ako sa ku golfu dostal, čím ho oslovil a prečo by ho odporúčal aj ostatným.

Žilo to aj na golfovom ihrisku, kde si pod vedením profesionálov zahral aj malý Timotej. „Vyskúšal som si všetko, stolný tenis, futbal aj atletiku, najlepší je jednoznačne golf,“ povedal priamo počas odpálenia loptičky.

Hádzanári hľadajú talenty na školách, tešia sa na domáce MS

Piatok na Olympijskom festivale patril aj hádzanej. Už o necelý rok privíta Slovensko v Bratislave a Košiciach to najlepšie, čo svetová hádzaná ponúka. O prípravách blížiaceho sa turnaja a momentálnom stave tohto loptového športu u nás prišiel porozprávať viceprezident Slovenského zväzu hádzanej Ernö Kelecsényi.

„Ako organizácia sa snažíme, aby si cestu k hádzanej našlo postupne čoraz viac detí. Spolupracujeme so základnými školami, odkiaľ sa niektoré deti presúvajú priamo do klubov,“ opisoval Kelecsényi v diskusii prácu s mládežou. Spolu s ním do Šamorína pricestovali v rámci autogramiády aj tri hádzanárky – Viktória Oguntoyeová, Natália Némethová a Kristína Pastorková.

Počas celého dňa mali deti možnosť vyskúšať si hádzanú aj priamo na ihrisku, pod vedením trénerov a profesionálov zo zväzu. Kto vie, možno si na Olympijskom festivale zahral aj budúci reprezentant.

Džudisti na pódiu predviedli, čo dokážu

Ďalší zo športov, ktorý bol na Olympijskom festivale v piatok prítomný, bolo džudo. Mladí džudisti na pódiu ukázali niečo zo svojich tréningov a predstavili svoj šport. „Sú tu mladí pretekári, ktorí získavajú prvé skúsenosti na veľkých podujatiach. Ukázali sa vo veľmi dobrom svetle a je to skvelá príprava na EYOF, veľmi významné podujatie v Banskej Bystrici, ktoré sa uskutoční na budúci rok. Tam by sme chceli na domácej pôde ukázať, že na Slovensku máme kvalitných džudistov,“ uviedol Branislav Babic, asistent trénera Zväzového centra prípravy mládeže.

Kúsok japonskej kultúry v Šamoríne

Ak sa vám zdá „normálny“ šach príliš jednoduchý, v piatok ste mohli na Olympijskom festivale vyskúšať jeho japonskú verziu. Šógi, ako sa vylepšená verzia šachu nazýva, má na Slovensku len zopár priaznivcov. „V Japonsku majú profesionálov, ktorí hrajú len šógi, majú zameranú školu iba na šógi, je to u nich dosť populárne,“ vysvetľuje Lukáš Vyletel, ktorý je predsedom Slovenskej asociácie šógi.

Slovenský olympijský a športový výbor prináša olympijské hry na Slovensko aj vďaka svojim partnerom, a to exkluzívnemu partnerovi TIPOS, generálnym partnerom 4F a Toyota, hlavným partnerom BILLA, SPP, CZ Slovakia, Allianz, Zlatý Bažant 0,0% a partnerom Matador, STRABAG.

V sobotu prídu olympionici

Olympijský festival už v sobotu privíta prvých olympionikov z Tokia! Od 17:30 hod. sa môžete tešiť na rozhovory na hlavnom pódiu, ako aj autogramiádu. Príde Matej Beňuš, Eliška Mintálová, Barbora Mokošová, Ľubomír Pištej a Barbora Balážová!

A o 18:00 sa môžete tešiť na čerstvého strieborného kajakára Jakuba Grigara.

SOBOTA
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV