Športové aktuality
3 min. čítania

Ján Volko a Gabriela Gajanová dostali medaily z EH, na P-T-S skvelá Forster

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Po mesiaci sa Ján Volko a Gabriela Gajanová dočkali svojich bronzových medailí z Európskych hier 2023 v Krakove a Malopoľsku. Členka Medzinárodného olympijského výboru a viceprezidentka SOŠV Danka Barteková a prezident SOŠV im cenné kovy odovzdali v závere 58. ročníka atletického mítingu P-T-S v Banskej Bystrici, ktorý ozdobili aj dve historické slovenské maximá Viktórie Forsterovej v behu na 100 m a 100 m prek.

Vzhľadom na systém atletických súťaží na Európskych hrách (boli totiž súčasne ME družstiev v troch rôznych divíziách) nemohli úspešní atléti dostať medaily priamo na štadióne v Chorzówe.

Volko a Gajanová s medailami i kvalitnými časmi

Gabrielu Gajanovú a Jána Volka medaila z EH 2023 dekorovali Danka Barteková a Anton Siekel.
Gabrielu Gajanovú a Jána Volka medaila z EH 2023 dekorovali Danka Barteková a Anton Siekel.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Ján Volko a Gabriela Gajanová navyše po dobehu svojich disciplín na štadióne v Chorzówe ešte netušili, ako dopadnú, keďže štartovali v rámci II. divízie majstrovstiev Európy družstiev. Na konečné umiestnenie v behoch na 200 m a na 800 m si museli počkať ďalšie tri dni. Napokon obaja v konečnom súčte časov všetkých účastníkov obsadili 3. miesta. V tom čase boli už obaja doma. Medaily prevzal v dedine športovcov v Krakove vedúci slovenskej výpravy Roman Buček a čakalo sa na vhodnú príležitosť, ktorá sa naskytla počas mítingu P-T-S v Banskej Bystrici.

Volko v Chorzówe zabehol na 200 m čas 20,53 s. Gajanová finišovala na 800 m za 1:59,92 min. Na P-T-S sa k týmto časom priblížili. Volko vyhral dvojstovku za 20,58 s a navyše pridal triumf aj na polovičnej trati v slovenskom maxime roka 10,21. Na 100 m bol pred mesiacom v Chorzówe piaty.

„Štart nebol úplne ideálny. Záver bol a to je dôležité. Štart sa dá ešte dotrénovať a verím, že raz vyjde všetko ako má a bude to na vrcholnom podujatí. Pre mňa je veľká česť tu bežať. Teším sa, že máme takýto štadión,“ povedal najrýchlejší slovenský šprintér.

Gajanová bola na 800 m pod Urpínom štvrtá za 2:00,53 min.

Ocenenie pre Martinu Hrašnovú a Miroslava Vanka

Počas mítingu P-T-S dostali ocenenia SOŠV aj ďalší dvaja výborní atléti. Medailu SOŠV určenú pre účastníkov olympijských hier si od prezidenta SOŠV Antona Siekela a viceprezidenta SOŠV a prezidenta Slovenského atletického zväzu Petra Korčoka prevzali Martina Hrašnová a Miroslav Vanko. Ocenenie EA Member Federation Award zasa dostal Martin Pupiš.

Martina Hrašnová, Miroslav Vanko a Martin Pupiš
Martina Hrašnová, Miroslav Vanko a Martin Pupiš
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Senzačné výkony Viktórie Forster

Senzačné výkony predviedla na Štiavničkách Viktória Forster. Po bezmála 55 rokoch prekonala v šprinte na 100 m slovenský rekord Evy Gleskovej-Lehockej zo 14. 10. 1968 z olympijských hier v Mexiku (11,29). V krátkom šprinte finišovala na P-T-S tretia za 11,26 s, čím Forster skresala z doterajšieho slovenského maxima 3 stotiny sekundy. Dvadsaťjedenročná šprintérka si zlepšila osobný rekord o 20 stotín.

„Neskutočné emócie. Ďakujem všetkým, čo dnes prišli. Stovka bola naozaj super,“ tešila sa Forsterová priamo na štadióne po dobehu stovky. O 35 minút neskôr potešila vyše 2000 divákov na Štadióne SNP opäť, keď na 100 m prekážok skončila druhá a výkonom 12,82 vyrovnala vlastný slovenský rekord zo Zlatej tretry v Ostrave.

Šport
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV