Šport a olympizmus
2 min. čítania

Petra Vlhová si medailový ceremoniál vychutnala v špeciálnej čiapke so zlatým vzorom

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

Petra Vlhová si užila medailový ceremoniál priamo na svahu v špeciálnej bielej čiapke so zlatým vzorom. Na rozdiel od iných športovcov nemusela ísť na odovzdávanie medailí do Jen-čchingu či Čang-ťia-kchou.

Oslavu v podobnej čiapke zažila pred štyrmi rokmi v Pjongčangu aj Anastasia Kuzminová. Aj týmto spôsobom si Slovenský olympijský a športový výbor chce uctiť úspešných športovcov na zimných olympijských hrách.

„Je to špeciálna edícia čiapok pre olympijských medailistov. Máme pripravené čiapky v rôznych farbách pre každý druh medaily. Sme radi, že prvú sme už mohli použiť. Čiapka je teraz v správnych rukách,“ povedal vedúci slovenskej výpravy na ZOH 2022 Roman Buček.

Ceremoniál priamo na svahu

Väčšina medailových ceremoniálov sa odohráva v deň súťaže alebo deň po nej na námestiach v Pekingu a v Čang-ťia-kchou. Zjazdoví lyžiari však majú výnimku a medaily dostávajú priamo na zjazdovkách po skončení súťažného dňa.

Vzhľadom na vzdialenosti z Jen-čchingu do najbližších osídlených zón zvažovali organizátori, že medailistov budú prevážať na ceremoniály do Pekingu či Čang-ťia-kchou. Z Olympijskej dediny by museli absolvovať približne 80 až 90-minútovú cestu autom jedným či druhým smerom.

Aj na popud Mikaely Shiffrinovej a ďalších tímov však zasiahla Medzinárodná lyžiarska federácia a vzhľadom na program súťaží a na ďalšie faktory sa dohodla s organizačným výborom, že ceremoniály sa uskutočnia hneď po pretekoch.

Aj preto sa na medailový ceremoniál Petry Vlhovej nečakalo dlho a konal sa hneď. Rovnako aj na olympijských hrách v Tokiu dostala Zuzana Rehák Štefečeková cenný kov krátko po dostrieľaní víťazného trapu. Vtedy sa však olympijské hry konali bez divákov a medailové ceremoniály boli len na športoviskách.

Podujatia a športovci
paris
Ukazsa2024 Pankova

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV