Športové aktuality
5 min. čítania

Petra Vlhová si nepotykala s Ľadovou riekou

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Petra Vlhová na trati olympijského obrovského slalomu v Jen-čchingu
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

Na štarte bola odhodlaná, chcela zo seba vydať maximum. Už po prvom kole olympijského obrovského slalomu bola Petra Vlhová nespokojná, po druhom síce zamávala do kamery a vyzerala byť vyrovnaná, na jej tvári sa však zračilo veľké sklamanie a zármutok.

Zachovala sa ako profesionálka. Sklamanie z konečného výsledku, 14. miesta, skryla pred kamerami krátkym zamávaním, v mixzóne odpovedala najskôr na otázky televíznych, potom rozhlasových a napokon aj píšucích novinárov. Trpezlivo vysvetľovala, čo sa vlastne stalo.

Po druhom mieste v poslednom predolympijskom slalome sezóny v Kronplatzi si verila. Dobre ju namotivovalo na olympijské boje. Po príchode do Číny si hneď vyskúšala tamojšie zjazdovky, sneh i trate sa jej pozdávali.

Od ideálu mali jazdy ďaleko

Pondelok však napokon nebol jej dňom. Trať s názvom Ľadová rieka a podklad na nej jej vôbec nesadli. Vôbec si s nimi nepotykala. Už krátko po štarte bolo vidieť, že je stuhnutá, chýbala jej tradičná uvoľnenosť. Do lyží nevedela viac zatlačiť. Ani jedna z jázd sa zďaleka nepriblížila tým, ktoré vie a dokáže predviesť. Od ideálu mali obe ďaleko.

„Čo môžem povedať?“ položila si rečnícku otázku a pokračovala krútiac hlavou: „Naozaj to nebolo ideálne. Takto som si to nepredstavovala. V oboch kolách som sa trápila so snehom. Vôbec som to nebola ja.“

Následne priznala, že nevedela chytiť správny rytmus. „Bol to veľký rozdiel oproti nedeli. Vtedy som sa cítila veľmi dobre. Bohužiaľ, o tom je šport, o tom sú olympijské hry. Máte jednu šancu a buď ju využijete, alebo nie.“

Výhovorky nehľadala

Petra Vlhová bola po olympijskom obrovskom slalome veľmi sklamaná.
Petra Vlhová bola po olympijskom obrovskom slalome veľmi sklamaná.
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

Výhovorky nehľadala, snažila sa hodnotiť celé preteky triezvo. V prvom kole urobila dve veľké chyby, ktoré ju stáli cenné desatiny sekundy. Stratila najmä pred nájazdom do strminy. V druhom kole viditeľnejšie nezaváhala, ale oblúky nerezala úplne optimálne.

„Snažila som sa, ako najlepšie viem. Bohužiaľ, dnes som na najlepšie nemala. Aj bez tých chýb v prvom kole by som ani po polovici súťaže medzi najlepšou trojkou asi nefigurovala,“ priznala otvorene.

Podľa slov už istej držiteľky malého krištáľového glóbusu za slalom z tejto sezóny veľké rozdiely medzi traťami prvého a druhého kola neboli. „V podstave boli rovnaké, bránky boli posunuté o jeden meter.“

Olympijský obrovský slalom absolvovala tretíkrát v kariére. V Soči 2014 v ňom skončila na 24. priečke, pred štyrmi rokmi v Pjongčangu obsadila 13. pozíciu. Teraz sa umiestila o jedno miesto horšie ako v Kórejskej republike.

Jednotka nehrala úlohu

Dvadsaťšesťročná Liptáčka nešpekulovala ani o tom, či tentoraz bolo štartové číslo jeden nevýhodou. Trať poznala len z obhliadky a nemohla s tímom vyhodnotiť ešte pred štartom jazdy svojich konkurentiek.

Petra Vlhová
Petra Vlhová si s traťou obrovského slalomu v Jen-čchingu nepotykala.
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

„O štartovom čísle to dnes nebolo. Rada súťažím s jednotkou, na zimných olympijských hrách je to ešte cennejšie. Trať bola skvelá, môj neúspech sa nedá spájať so štartovým číslom.“

Lyžiarky sa museli vysporiadať aj s dvoma posunmi celého programu. Po nedeľňajšom preložení mužského zjazdu sa rozhodlo, že ich preteky sa začnú o 45 minút skôr, už o 9.30 h miestneho času. Kým vo Svetovom pohári nasleduje druhé kolo po necelých troch hodinách, v stredisku Jen-čching naň čakali vyše päť hodín.

„Pauzu som strávila v Olympijskej dedine. Trocha som si oddýchla, niečo zjedla a vrátila sa na druhé kolo. Bolo to ťažšie ako inokedy, každá sme sa však s tým musela vyrovnať ,“ popísala celková víťazka Svetového pohára 2020/21, ktorá si predpretekový tlak vôbec nepripúšťala. „Ten je stále. Som jedna z favoritiek, tak je normálne, že každý ma odo mňa nejaké očakávania.“

Hlavou už v slalome

Petra Vlhová
Petra Vlhová po skončení obrovského slalomu na ZOH 2022.
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

Obrovský slalom nevyšiel ani ďalším ašpirantkám na medailu. Mikkaela Shiffrinová vypadla už po štyroch bránkach, prvé kolo nedokončila ani Marta Bassinová. „Sú to zimné olympijské hry. Každý sa snaží riskovať, ísť na doraz. Ide najmä o medaily,“ pozastavila sa pri zmienke o zaváhaniach ďalších favoritiek.

Po oddychu a regenerácii sa v utorok sústredí na tréning svojej hlavnej disciplíny – špeciálneho slalomu. V ňom v tejto sezóne vyhrala päť zo siedmich pretekov Svetového pohára. Trať druhého kola bude stavať jej tréner Mauro Pini. V prvom kole dostane príležitosť na rozmiestnenie bránok kouč Mikkaely Shiffrinovej.

„Sneh sa mení každým dňom. Je agresívnejší a zľadovateľnejší. Zostávame silní a koncentrovaní na ďalšie preteky, po jednom výsledku sa nemôžeme sa opustiť. V utorok si zatrénujem a potom idem na to,“ doplnila na záver.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV