Športové aktuality
14 min. čítania

Piatok na EH: Striebro Novotnej, Bakos Suchánková krátko po pôrode piata v karate

Peter Pašuth a Ľubomír Souček, Krakov

Slovensko zažilo v piatok prvú medailovú radosť, o ktorú sa postarala strelkyňa Kamila Novotná. Vo vzduchovej puške 60 skončila druhá (jej úspechu sa venujeme v osobitnom texte TU). Karatistka Ingrida Bakos Suchánková obsadila na Európskych hrách v Krakove a v Malopoľsku 5. miesto v kumite do 61 kg. Na tatami sa vrátila len tri mesiace po pôrode a v Bielsko-Bialej odzápasila prvé súboje od vlaňajších Svetových hier v Birminghame, na ktorých získala bronz. Stolní tenisti Barbora Balážová a Ľubomír Pištej vyhrali svoj úvodný zápas v miešanej štvorhre a postúpili do štvrťfinále. V 2. kole dvojhry Pištej jasne zdolal Fína Naumiho. Víťazstvo v 1. kole kategórie do 63,5 kg dosiahol aj boxer Viliam Tankó, ktorý postúpil do osemfinále. Vo finále K2 na 500 m obsadila slovenská loď v zložení Katarína Pecsuková, Bianka Sidová deviate miesto.

Kúsok od ďalšieho krásneho príbehu

V karate sa na Európskych hrách predstavila len absolútna špička. Bakos Suchánková všetky tri svoje súperky v základnej B-skupine dobre poznala, viackrát ich v minulosti zdolala. Najskôr po boji tesne prehrala s Taliankou Alessandrou Mangiacaprovou 1:2. Pred duelom s Ukrajinkou Anitou Seroginovou, ktorá jej vlani v Birminghame vystavila stopku v semifinále SH, vedela, že musí vyhrať, ak chce postúpiť do semifinále EH. Od úvodu to bol vyrovnaný boj, Seroginová sa trikrát dostala do jednobodového vedenia. Dvakrát Bakos Suchánková odpovedala, tretíkrát už nie. Na záver zdolala slovenská ženská karatistická jednotka Annu-Johannu Nilssonovú zo Švédska 4:0.

„Veľká škoda. Boli sme blízko k napísaniu ďalšieho krásneho príbehu. Tri mesiace po pôrode nechýbalo veľa a Ingrida mohla bojovať o medailu. Napriek tréningovému a zápasovému výpadku predviedla dobré výkony a ukázala, že zo svojho majstrovstva nič nestratila. Pre materské povinnosti neabsolvovala žiaden zápas, čo bolo na úvod proti Talianke trocha náš hendikep. Ukrajinka mala už pred ňou veľký rešpekt a bolo to skutočne do poslednej chvíle otvorené. So Švédkou už odzápasila úplne suverénne,“ hodnotil výkony svojej zverenky tréner Jozef Poliak.

Ingrida Bakos Suchánková stíhala v Bielsko-Bialej okrem športových povinností aj materské. Synček Peťko bol blízko. Slovenská karatistka ukázala, že aj po pôrode sa dá vrátiť na vrcholnú úroveň. „Po pôrode musela upraviť postupne váhu. Samotnému karate sa venovala posledný mesiac. Aj piate miesto na tomto fóre je super výsledok. Skutočne však nechýbalo veľa a mohlo to byť ešte krajšie,“ doplnil Jozef Poliak.

Pecsukovej so Sidovou vo finále K2 na 500 m v závere došli sily

Naše mladé kajakárky a medailistky z vrcholných svetových mládežníckych súťaží Katarína Pecsuková s Biankou Sidovou absolvovali v piatok svoje prvé veľké finále medzi ženami – v K2 na 500 m. Hodno pripomenúť, že v rýchlostnej kanoistike sú súťaže Európskych hier zároveň majstrovstvami Európy. V Krakove – Kryśpinówe boli Slovenky v polovici trate ešte na šiestom mieste, ale v závere im došli sily a prepadli sa na konečné deviate. Na víťaznú poľskú osádku stratili 4,854 s.

Bianka Sidová a Katarína Pecsuková.
Bianka Sidová a Katarína Pecsuková.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

„Háčik“ lode Katarína Pecsuková toho mala po súťaži očividne plné zuby. „Finále bolo strašne ťažké. Prvú polovicu sme chceli zájsť tak, aby nám to vo vysokom tempe vydržalo čo najdlhšie. Celkom dobre sa nám darilo držať tempo, až na poslednú stovku. Tam sme strašne stuhli,“ sumarizovala svoje pocity zverenka Radovana Šimočka, ktorá už skúsenosť s vrcholným olympijským podujatím má. Na OH mládeže 2018 v Buenos Aires získala striebro v kajakárskom šprinte.

„Chceli sme sa do najdlhšie držať špičkových lodí. Dlhší čas sa nám to aj darilo, ale hoci sme vydali zo seba všetko, na konci sme už nemali dosť síl. Sme tu najmladší dvojkajak zo všetkých, takže je jasné, že fyzicky za skúsenými ženami zaostávame. Ale vidím v tejto lodi veľký potenciál. Vieme, čo máme zlepšiť a verím, že to bude už len lepšie. Som rada, že sme tu mohli štartovať v K2 a porovnať sa s najlepšími. Hodnotím to veľmi pozitívne,“ vyznávala sa 19-ročná Šamorínčanka Bianka Sidová.

Zverenka trénera Eugena Hontiho vlani na MS junioriek v Szegede získala zlatú a dve strieborné medaily a vyhlásili ju za najlepšiu slovenskú pretekárku na hladkých vodách medzi ženami. Priznala sa, že štart na Európskych hrách si užíva. „Ešte nikdy som nebola na podujatí takéhoto typu a veľmi sa mi tu páči. Je to taká európska olympiáda. Úžasné podujatie, úplne iné, než som zažívala doteraz,“ tešila sa Sidová.

Z našich mužov bol v akcii (okrem Denisa Myšáka v mixe K2 na 200 m spolu so Sidovou) len Milan Dörner, ktorý si vyskúšal netradičný „dvojboj“. V K1 na 500 m si vybojoval postup do sobotňajšieho B-finále, keď v druhom semifinále skončil šiesty. Aby mohol štartovať v K1, kde Slovensko nemalo miestenku, musel však absolvovať aj štart v disciplíne C1 na 500 m, pričom v kanoe nejazdí. Tomu zodpovedalo aj posledné miesto v rozjazde.

„V kajaku som chcel bojovať o A-finále, takže spokojný nie som. V rozjazde aj v semifinále som spravil maximum a vydal som zo seba všetko. Konkurencia je tu však nabitá. Žiadny zo singlistov, ktorí budú na MS v Duisburgu bojovať o olympijskú miestenku, sa neskryl a každý prišiel ukázať, akú má formu, aj keď na kratšej trati. Aj B-finále bude veľmi ťažké, ale pokúsim sa pobiť o popredné priečky a ukázať, že patrím k najrýchlejším,“ hovoril Milan Dörner.

V novej disciplíne – mixe K2 na 200 m – obsadili Denis Myšák s Biankou Sidovou v prvom semifinále 6. miesto, keď s časom 35,138 s stratili na najrýchlejšiu nemeckú osádku Schopf, Röhlingová 0,964 min. Postúpili do sobotňajšieho B-finále. Na áčko“, teda na umiestenie v prvej trojke, by museli byť o 60 stotín rýchlejší.

„Na tréningu som jazdili spolu len dvakrát, inak sme sa len rozjazďovali pred štartom. Vzhľadom na to sa nám išlo veľmi dobre a dá sa povedať, že sme si sadli. V semifinále sme však nemali dobrý štart, pretože sme sa nevedeli dostať na bloky. Podbehli sme šnúrky, ktoré nás držia, a akurát keď som odtiaľ vycúval, tak nás odštartovali. Takže už na štarte sme boli za všetkými. Rozhodca musel vidieť, čo sa deje, ale aj tak preteky spustil. Škoda, pretože si myslím, že inak by sme mali na postup. Z toho som sklamaný, ale jazda bola super. Mal som pocit, že v závere sme sa na najlepšie lode aj doťahovali,“ hodnotil Denis Myšák.

Bianka Sidová, ktorá z našich „štrekárov“ má v Krakove najnabitejší program (K2 a L4 na 500 m, aj K2 mix na 200 m), pridala svoj pohľad: „Sú tu výborní dvojstovkári a už rozjazda bola oveľa ťažšia, ako sme čakali. Bolo vidno, že ostatné dvojice spolu obveľa viac trénovali. Ale zdá sa mi, že semifinálovú jazdu sme mali oveľa lepšiu ako rozjazdovú. Nebyť toho štartu, mohli sme byť v A-finále. Pre mňa ako ženu to bolo veľmi rýchle, ako keby som sedela vo štvorkajaku."

Denis Myšák a Bianka Sidová po semifinále.
Denis Myšák a Bianka Sidová po semifinále.
Foto
Zora Hujsová, Slovenská kanoistika

Ostrieľaný dvojnásobný olympijský medailista a majster sveta vo štvorkajaku dodal, že novú disciplínu poňal ako výzvu, keďže rád súťaží. Prezradil však, že spočiatku si sadli do dievčenského kajaku a navyše v obrátenom poradí, čiže on sedel vzadu, ale nefungovalo to. „Dianka bola v podstate vo vzduchu a ja som rozrážal vodu...,“ usmial sa Denis Myšák. Bianka Sidová hneď zareagovala: „Bola tam taká fontánka...“

Po prvej skúsenosti si zobrali mužský dvojkajak, v ktorom Myšák jazdí s Balážom, a aj si vymenili poradie. Potom to už išlo oveľa lepšie. „Ja som sa tu cítil prekvapivo dobre. Ale ani jeden z nás nie je šprintér, takže dvojstovka bola pre nás prikrátka,“ hovoril Denis. „Sedenie vzadu mi vyhovovalo oveľa viac, než vpredu. Aj zo ženských lodí som dlhé roky zvyknutá sedieť vzadu. Spoločné jazdenie ma veľmi baví a bola by som rada, keby sa táto disciplína ujala,“ doplnila Bianka.

Pištej s Balážovou v osemfinále mixu potvrdili rebríčkovú pozíciu

Z osmičky slovenských stolných tenistov v piatok vstúpil do hry v krakovskej Hutnik Arene ako prvý náš miešaný pár Barbora Balážová, Ľubomír Pištej, ktorý je naším najhorúcejším želiezkom v ohni. Ostrieľaná dvojica je v turnaji EH nasadená ako tretia a v súboji s britským párom Tin-ti Ho a Liam Benjamin Pitchford potvrdila úlohu favoritov. Slováci vyhrali 3:1 (6, -5, 5, 8) a postúpili do štvrťfinále.

V prvom sete bol do stavu 5:4 priebeh vyrovnaný, potom naši jasne dominovali a vyhrali ho 11:6. V druhom sete sa karta obrátila. Balážová s Pištejom od začiatku márne doťahovali náskok súperov a prehrali ho 5:11. V treťom sete sa do stavu 4:4 páry striedali vo vedení, ale potom to už bolo jasne v réžii našich. Vo štvrtom sete sa dlho lepšie darilo Britom, ktorí viedli už 7:4, ale od stavu 8:8 už bodovali len Slováci, ktorí premenili hneď prvý mečbal.

Barbora Balážová a Ľubomír Pištej počas osemfinálového súboja v moxe.
Barbora Balážová a Ľubomír Pištej počas osemfinálového súboja v moxe.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

„Prvý zápas v turnaji býva najťažší, pretože ho sprevádza nervozita a človek sa jednoducho potrebuje dostať do tempa. S touto britskou dvojicou sme hrali na majstrovstvách sveta, ale tam to bolo ľahšie. Čakali sme, že teraz budú lepšie pripravení. Boli sme favoriti a napokon sme túto úlohu potvrdili. Ukázali sme, že sme lepší aj zohratejší,“ komentovala zápas Barbora Balážová, ktorá bola na stredajšom otváracom ceremoniáli jednou z dvoch dvojkonosičov slovenskej výpravy.

Ľubomír Pištej na ňu nadviazal: „Bodaj by to tu bol náš najťažší zápas... Nepodali sme úplne optimálny výkon, ale boli sme lepší. Keby však Briti vyhrali štvrtý set, ktorý mali dobre rozbehnutý, mohlo to padnúť všelijako. Vo štvrťfinále nás čaká maďarský pár Madarászová, Ecseki, ktorý zdolal poľskú dvojicu 3:2. S Maďarmi sme ešte nehrali, ale patria medzi najlepších. Určite proti nim budeme musieť podať lepší výkon ako dnes. Chceme sa pobiť o víťazstvo v turnaji, ktoré by znamenalo aj zisk olympijskej miestenky.“

Pripomeňme, že podobnú ambíciu mali Balážová s Pištejom aj pred štyrmi rokmi na Európskych hrách v Minsku. Tam sa tiež hrali o miestenku pre jednu dvojicu na OH v Tokiu. Naši postúpili do semifinále,  ktorom prehrali a napokon podľahli aj v zápase o bronz. Samozrejme, teraz by chceli, aby to dopadlo lepšie.

Slovenský stolný tenis má v Krakove početné zastúpenie. Vo dvojhrách Balážovú s Pištejom doplnia ešte Wang JangTatiana Kukuľková, v hre však budeme mať aj mužské i ženské družstvo. „Je to neskutočný úspech, že sa medzi tucet najlepších tímov kvalifikovali naši muži aj ženy. V Bratislave sme spolu skoro každý deň, tvoríme dobrú partiu a tu sa môžeme navzájom povzbudzovať,“ pochvaľuje si Balážová.

Neskoro večer Ľubomír Pištej odohral aj zápas 2. kola dvojhry, v ktorom bol jeho súperom podstatne mladší Fín Alex Wilhelm Naumi. Skúsený slovenský hráč mal rýchly nástup do zápasu, keď viedol 3:0. Za stavu 8:5 trochu zakolísal a dovolil Fínovi vyrovnať. Za stavu 10:8 mal Pištej dva setboly, ktoré súper odvrátil, ale potom doviedol set do víťazného konca. Druhý set mal jednoznačnejší priebeh. Naumi ho trochu zdramatizoval znížením na 6:7, ale potom už bol priebeh jednoznačný. V treťom sete Fín spočiatku viedol, ale potom Pištej vývoj otočil a znovu vyhral 11:7. Štvrtý set už bol jasnou záležitosťou nášho hráča. Pištej vyhral 4:0 (11, 7, 7, 4).

Boxerka Jedináková nebola ďaleko od prekvapenia, Tankó vyhral

Na strelnici vo Vroclave sa z kvarteta Slovákov najviac darilo Kamile Novotnej, ktorá získala striebornú medailu. Okrem nej štartovala vo vzduchovej puške na 10 m aj Daniela Demjén Pešková, ktorá obsadila 25. pozíciu (624,9). V mužskej vzduchovej puške Patrik Jány strelil v kvalifikácii 627,8 bodu, čo stačilo na 17. priečku. Štefan Šulek skončil o desať priečok nižšie (625,8).

Semifinále bolo konečnou pre športových lezcov Martina Matúšeka a Sáru Šimekovú. V lezení na obtiažnosť (lead) nepostúpili do sobotňajšieho osemčlenného finále. V Tarnówe obsadil Matúšek 18. pozíciu, Šimeková bola pätnásta.

Martin Matúšek
Foto
EH 2023

Smolu na žreb mala boxerka Miroslava Jedináková. Dvadsaťtriročná rodáčka z Prievidze narazila v úvodnom súboji v Nowom Targu na olympijskú víťazku Kellie Harringtonovú z Írska. Vo váhe do 60 kg bola favoritke zdatnou súperkou. V prvom kole bola agresívnejšia, predviedla výborný ľavý hák. V ďalšom priebehu Harringtonová zvýšila aktivitu a hľadala možnosti na prelomenie dobrej obrany Jedinákovej, ktorá výborne pracovala nohami a unikala z dosahu pästí favoritky. Napokon Írka vystavila Slovenke stopku, keď uspela u štyroch z piatich bodových rozhodcov. Duel však bol vyrovnaný a Slovenka nebola ďaleko od prekvapenia.

Výsledkovo lepšie sa v 1. kole kategórie do 63,5 kg darilo Viliamovi Tankóovi. Bronzový medailista z premiérových Európskych hier v roku 2015 v Baku zdolal Estónca Semjona Kamanina 4:1 na body a postúpil do osemfinále.  V ňom ho už v nedeľu čaká ťažký súper - Gruzínec Laša Guruli, strieborný z majstrovstiev Európy a dvakrát bronzový na majstrovstvách sveta.

Lukostrelci v mixoch prehrali v rozstrele

Jozef Bošanský
Jozef Bošanský.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Lukostrelci absolvovali v piatok v Krakove nasadzovacie kolo pre vyraďovaciu časť a dvojica Miroslav Duchoň, Denisa Baránková aj úvodné kolo súťaže miešaných tímov v olympijskom luku. V šestnásťfinálovom súboji prehrali s belgickou dvojicou Jarno de Smedt, Charlotte Destrooperová až v rozstrele, keďže po štyroch kolách bola remíza 4:4. Belgičania trafili 19 bodov, Slováci dvakrát deviatku.

V súťaži jednotlivcov skončila Baránková v kole pre nasadzovanie na 17. mieste výkonom 652 a postúpila priamo do 2. kola. Miroslav Duchoň obsadil so súčtom 72 šípov 634 bodov 41. priečku.

Jozef Bošanský skončil v nasadzovacom kole kladkového luku na 7. pozícii výkonom 709 bodov.

Výsledky – piatok:

Športové lezenie

Obtiažnosť:

Muži – semifinále: 1. Mathias Posch (Rak.) top, ... 18. Martin Matúšek (SR) 27+.

Ženy – semifinále: 1. Mattea Pötziová (Rak.) top, ... 15. Sára Šimeková (SR) 23+.

Box

Ženy - do 60 kg - 1. kolo: Kellie Harringtonová (Ír.) - Miroslava Jedináková (SR) 4:1.

Muži - do 63,5 kg - 1. kolo: Viliam Tankó (SR) - Semion Kamanin (Est.) 4:1.

Streľba

Muži - vzduchová puška – kvalifikácia: 1. Jiří Přívratský (ČR) 631,0, ... 17. Patrik Jány 627,8, 27. Štefan Šulek (obaja SR) 625,8.

Ženy – vzduchová puška – finále: Kamila Novotná (SR) – Nina Christenová (Švaj.) 13:17, v kvalifikácii: 25. Daniela Demjén Pešková (obe SR) 624,9.

Lukostreľba

Olympijský luk

Miešané tímy - 1. kolo: Charlotte Destrooperová, Jarno De Smedt (Belg.) - Denisa Baránková, Miroslav Duchoň (SR) 5:4.

Muži – nasadzovacie kolo: 1. Anastasia Pavlovová (Ukr.) 681, ... 17. Denisa Baránková (SR) 652.

Ženy – nasadzovacie kolo: 1. Mete Gazoz (Tur.) 692, ... 41. Miroslav Duchoň (SR) 634.

Kladkový luk

Muži – nasadzovacie kolo: 1. Mike Schloesser (Hol.) 718, ... 7. Jozef Bošanský (SR) 709.

Karate

Ženy – kumite do 61 kg: 5. Ingrida Bakos Suchánková /Alessandra Mangiacaprová (Tal.) 1:2, Anita Seroginová (Ukr.) 2:3, Anna-Johanna Nilssonová (Švéd.) 4:0/

Rýchlostná kanoistika

Ženy, finále – K2 na 500 m: 1. Najová, Pulawská (Poľ.) 1:40,952, 2. Jörgensenová, Matthiesenová (Dán.) +0,390, 3. Gazsóvá, Csipesová (Maď.) +1,586... 9. Katarína Pecsuková, Bianka Sidová (SR) +4,854.

Muži, rozjazdy – K1 na 500 m: Milan Dörner v druhej rozjazde 5. s časom 1:46,364 min, semifinále: C1 na 500 m: Milan Dörner v prvej rozjazde 9. s časom 3:20,828 min.

Semifinále - K1 na 500 m: Milan Dörner v druhom semifinále 6. s časom 1:44,373 min, postúpil do B-finále.

Mix – semifinále, K2 na 200 m: Denis Myšák, Bianka Sidová (SR) v prvom semifinále na 6. mieste s časom 35,138 s, postúpili do B-finále.

Stolný tenis

Miešaná štvorhra – osemfinále: Barbora Balážová, Ľubomír Pištej (SR) – Pitchford, Hoová (V. Brit.) 3:1 (6, -5, 5, 8).

Muži, dvojhra – 2. kolo: Ľubomír Pištej (SR) – Naumi (Fín.) 4:0 (11, 7, 7, 4).

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV