Šport a olympizmus
4 min. čítania

Popularitu vodného slalomu v Japonsku pomáha dvíhať aj Milan Kubáň

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Milan Kubáň (vpravo) trénuje Takuju Hanedu už viac ako desaťročie.
Foto
TASR/MARKO ERD

Popularita vodného slalomu v Japonsku ide po olympijských hrách v Riu de Janeiro nahor. Zásluhu na tom majú predovšetkým výsledky Takuju Hanedu v C1, ale i práca jeho trénera Milana Kubáňa. Obaja spolupracujú už vyše desaťročie.

Ak by mali na olympijské súťaže vstup fanúšikovia, o vodný slalom by bol v Tokiu pravdepodobne veľký záujem a minimálne na finálový program C1 mužov by praskali vo švíkoch. Po bronze v Riu de Janeiro sa stal Takuja Haneda vo svojej rodnej krajine celebrita. Absolvoval desiatky besied, spoločenských podujatí, rozhovorov v televíziách.

Milan Kubáň sa narodil 19. októbra 1976 v Liptovskom Mikuláši. Od svojich dvanástich rokov až do roku 2009 sa pripravoval v KTK Dukla Liptovský Mikuláš pod vedením Jozefa Martikána. Je dvojnásobný majster Európy v 3xC2, s Mariánom Olejníkom je vicemajster sveta v C2 z Penrithu 2005 a člen striebornej hliadky 3xC2 na MS 1999. Vo Svetovom pohári má s Olejníkom bilanciu 4 – 2 – 2. Najskôr pomáhal vodným slalomárom z Číny, od roku 2010 po skončení kariéry trénuje Takuju Hanedu a je šéftrénerom japonskej reprezentácie.

Prvýkrát priamy prenos v televízii

Haneda sa v tokijskom olympijskom kanáli prebil do finále, v ňom obsadil desiatu priečku. Následne si aj medzi novinármi poplakal, keďže chcel dosiahnuť lepší výsledok.

„Nie je to úplne tak, že by sme boli nespokojní. Takuja sa musel vyrovnať s náročnou a nepoznanou situáciou. V podstate dva roky bol izolovaný v Japonsku bez kontaktu so svetom, nevedeli sme, na čo sme. Pripravený bol dobre, rovnako však aj jeho súperi. Už finále bolo preňho úspechom, dostal sa medzi najlepších,“ vrátil sa k finále Milan Kubáň.

O Hanedovej popularite v Japonsku svedčí aj fakt, že za bránami areálu Kasai stáli desiatky Japoncov a aspoň na diaľku ho podporovali. Prvýkrát vysielala olympijské semifinále a finále vo vodnom slalome aj celonárodná televízia.

„V konkurencii iných športov to vodnoslalomárska komunita vníma ako niečo jedinečné. Na výkon Takuju i všetkých pretekárov bola veľmi priaznivá odozva. Predstavili ešte viac tento šport Japoncom, ktorí boli z vodného slalomu podľa ohlasov nadšení,“ poznamenal tréner japonského kanoistu.

Potlačená výhoda domáceho kanála

Milan Kubáň
Milan Kubáň pri olympijskom kanáli Kasai.

Haneda v porovnaní s ostatnými pretekármi nemal výhodu, že poznal dokonale prostredie olympijského kanála. Na jeho vodu sa trénovať dostal len minimálne. Milan Kubáň síce presadil u zodpovedných zopár tréningov pre svojho zverenca, ale krátko pred olympijskými hrami prekážky v celom kanáli zástupcovia Medzinárodnej kanoistickej federácie ICF prestavili a zmenili charakter vody.

„Nemali sme tak pretekovú prax a ani výhodu domácej trate,“ povzdychol si Kubáň.

Ako Slovák pozorne sledoval aj výkony Mateja Beňuša, ktorý nakoniec skončil na 6. pozícii. S Bratislavčanom prehodil 44-ročný Lipták aj zopár slov a rozobrali celé preteky i olympijskú atmosféru.

„Podobne ako Takuja aj Maťo jazdí na pravú stranu. Obaja mali podobné pocity a problémy pri niektorých prejazdoch. Najmä v prvej ,vani’ to mali praváci zložitejšie. Ukázalo sa, že vodný slalom je veľmi vyrovnaný a nie je samozrejme dosahovať medailový výsledok. O to cennejšie sú teraz medaily oboch z Ria.“

Fanúšikovia sú v Japonsku športu naklonení

Kubáň je v Japonsku už takmer ako doma. Aj jemu na olympijských hrách chýbajú fanúšikovia, aj keď ich neúčasť na kvalite športových výkonov neprejavuje. Často sú kvalitnejšie ako v Riu de Janeiro.

V zložitých podmienkach sa Japoncom zatiaľ darí organizovať bezpečné hry. „Je zložité zabezpečiť, aby všetko fungovalo na 100 percent. Obdivujem Japoncov, ako to všetko zvládajú,“ hovorí.

V krajine vychádzajúceho slnka má viacero priateľov. Spoločne rozoberajú aj nálady obyvateľstva a jeho názory o olympijských hrách. V médiách sa často objavovali pred začiatkom podujatia viaceré prieskumy, ktoré ukazovali, že Japonci hry nechcú.

„Čítal som o nich. Ja som sa stretával skôr s inými pohľadmi. Ľudia sú v Japonsku športu naklonení, majú ho radi. V dotazníkoch síce boli skôr negatívni, ale šport chcú. Veď aj za bránami areálu v Kasai bolo množstvo ľudí, ktorí podporovali Takuju. Priznám sa, že ma to prekvapilo,“ doplnil Milan Kubáň.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV