Šport a olympizmus
4 min. čítania

Presne o rok sa v Krakove – Malopoľsku začnú III. európske hry

Foto
Krakov 2023

Presne o rok, 21. júna 2023, sa v Krakove – Malopoľsku začnú III. európske hry (EH). Športovci z európskych krajín na nich budú v 18 olympijských i neolympijských športoch súťažiť až do 2. júla. Vo viacerých športoch budú súťaže EH súčasťou kvalifikačného procesu na olympijské hry 2024 v Paríži. Poľskí organizátori avizujú dosiahnutie rodovej rovnosti a zaradenie viacerých disciplín neolympijských športoch, ktoré budú atraktívne pre nové a mladšie publikum.

Krakov bude v poradí tretím hostiteľom Európskych hier, ktoré majú zatiaľ len letnú verziu. Prvá edícia tohto multišportového podujatia sa uskutočnila v roku 2015 v azerbajdžanskom Baku a druhá v roku 2019 v bieloruskom Minsku.

Súťaže Európskych hier 2023 sa okrem Krakova (dejisko otváracieho i záverečného ceremoniálu a súťaží v stolnom tenise, basketbale 3 proti 3, vodnom slalome, rýchlostnej kanoistike, lukostreľbe, šerme, modernom päťboji, sedmičkovom ragby, teqbale, triatlone, padeli a v karate) budú konať v Chorzówe (atletika), Krynici-Zdróji (horská cyklistika, beh do vrchu, džudo, breaking a taekwondo), Krzesowiciach (BMX freestyle), Nowom Targu (kickbox), resp. v Nowom Targu – Zakopanom (box), Tarnówe (bedminton, plážová hádzaná, plážový futbal a športové lezenie), Wroclawe (športová streľba) a v Zakopanom (skoky na lyžiach na umelej hmote).

Program podujatia nájdete v prílohe.

Realizácia III. európskych hier v Krakove – Malopoľsku dostala jasnejšie kontúry po dlho očakávanom podpise zmluvy o hostiteľskom meste a regióne medzi Európskymi olympijskými výbormi (EOV) ako vlastníkom práv na podujatie, mestom Krakov, Malopoľským vojvodstvom, Poľským olympijským výborom a miestnym organizačným výborom, ku ktorému došlo v máji. Následne prezident EOV Spyros Capralos minulý týždeň menoval koordinačnú komisiu pre EH 2023. Komisiu vedie viceprezident EOV Hasan Arat z Turecka, jej podpredsedami sú Zlatko Mateša z Chorvátska a Niels Nygaard z Dánska a medzi celkove 26 členmi je aj generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru Jozef Liba.

Poliaci sa snažili o udržateľný model organizácie rozsiahleho podujatia, preto neplánujú budovanie žiadneho nového trvalého športoviska. Využijú predovšetkým existujúce kvalitné športoviská v samotnom Krakove a v regiónoch Malopoľska, Sliezska a dolného Sliezska, ktoré doplnia dočasnými športoviskami.

Udržateľnosť je ústredným prvkom všetkých aspektov Európskych hier 2023. Zahŕňa iniciatívy v oblasti dopravy, prevádzky či odpadového hospodárstva, ako aj snahu o uhlíkovú neutralitu. Európske hry sa budú konať s uplatnením najvyššieho štandardu dobrého spravovania, vrátane riadenia antidopingového programu Medzinárodnou testovacou agentúrou v súlade so signatárskym štatútom Svetovej antidopingovej agentúry.

Prezident EOV Spyros Capralos pri príležitosti spustenia odpočítavania posledného roka do začiatku hier povedal: „Sme veľmi nadšení, že vstupujeme do posledného ročníka príprav na tretí ročník Európskych hier. Napriek výzvam, ktorým sme čelili, pevne verím, že to stanoví nový štandard pre toto špičkové európske multišportové podujatie. Hry ukážu neoddeliteľnú úlohu športu pri podpore mieru a jednoty a zároveň budú príkladom pre budúce hostiteľské mestá, ktoré môžu toto dedičstvo preniesť dlho do budúcnosti.“

Predseda koordinačnej komisie EOV pre Európske hry 2023 Hasan Arat dodal: „Naši veľkí priatelia v Poľsku sú dobre pripravení a nastavení na úspech. Pracovali výnimočne tvrdo, aby dosiahli bod, v ktorom sa nachádzajú, a sú na dobrej ceste k tomu, aby priniesli podujatie, ktoré bude nezabudnuteľné nielen v Poľsku, ale v celej Európe.“

Prezident Poľského olympijského výboru a člen výkonného výboru EOC Andrzej Kraśnicki pridal svoje vyjadrenie: „Toto je ideálna príležitosť pre Poľsko ukázať svetu, že môže organizovať najväčšie športové podujatia a zároveň využívať širšie spoločenské benefity, ktoré prinášajú.“

Promo video k príležitosti jedného roka do začiatku Európskych hier v Krakowe si môžete pozrieť TU.

 
Podujatia a športovci
paris
Ukazsa2024 Pankova

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV