Športové aktuality
4 min. čítania

Richard Tury krok od Paríža v extrémne sa rozvíjajúcom športe

Richard Tury.
Foto
TASR/František Iván

Skejtbordista Richard Tury má v týchto dňoch veľmi dobrú náladu a užíva si súťaže i tréningy vo svojom športe. Po posledných pretekoch v Dubaji je blízko k premiérovej miestenke Slováka v tomto športe na olympijské hry. Do konca olympijskej kvalifikácie musí absolvovať ešte preteky v Šanghaji a Budapešti.

Richardovi Turymu patrí v kvalifikačnom rebríčku na Hry XXXIII. olympiády 8. pozícia. Po skončení prvej fázy kvalifikácie bude bojovať vo zvyšných dvoch pretekoch 44 pretekárov o 20 miesteniek. Ďalšia je určená pre hostiteľskú krajinu a poslednú pridelí tripartitná komisia MOV.

Richard Tury vyrovnal v Dubaji svoj najlepší výsledok v SST

Tridsaťročný Košičan bol na posledných pretekoch Svetovej skejtbordovej tour v Dubaji piaty, rovnakú priečku dosiahol na tomto podujatí aj vlani. Je to jeho najlepší výsledok na tour.

Olympijské kvalifikačné súťaže sú veľmi náročné. V rámci prvej fázy na nich štartovalo 150 až 180 pretekárov, ktorí sa usilovali počas jedného dňa o 27 miest do semifinále. Psychický tlak bol veľký.

„Po Dubaji som aj trocha sklamaný, keďže po semifinále som bol druhý. Vo finále mi chýbal aj kúsok šťastia, pokazil som jazdu a potom mi chýbali aj body. Na druhej strane to mohlo skončiť aj horšie, dal som však dva triky istoty, ktoré ma posunuli z 8. na 5. miesto. Poistil som si poradie v olympijskej kvalifikácii. Oproti vlaňajšku bol v mojich jazdách a výkonoch vidieť progres. Náš šport sa dynamicky rozvíja. Pred Dubajom som mal za jazdu okolo 80 bodov, teraz som sa dostal na hranicu 90,“ povedal Richard Tury, ktorý by sa rád na súťažiach v rámci olympijskej kvalifikácie, ale aj na OH 2024 v Paríži, vybojoval pódiové umiestnenie: „Neexistuje nič lepšie, ako keď by ste skončili na olympijských hrách na stupienkoch pre najlepších. Vtedy si poviete, že ste v tomto športe už niečo dokázali.“

Stopercentná istota až po Budapešti

Člena Športového centra polície čakajú do konca kvalifikačného cyklu veľké podujatia v Šanghaji a Budapešti. Na nich je k dispozícii veľká porcia bodov a napriek súčasnému výbornému postaveniu nemá stopercentnú istotu olympijskej kvalifikácie.

„Mám dobrú východiskovú pozíciu. Na základe výkonnosti sa dá povedať, že najlepšia desiatka rebríčka by už mala mať istotu Paríža, ale stopercentné to nie je. V Šanghaji a potom v júni v Budapešti je potrebné jazdiť najmä strategicky a takticky, nie je potrebné tlačiť na pílu. Dnes mám väčší pokoj na duši ako pred Tokiom, kde som bol na hrane postupu a napokon som sa nekvalifikoval. Myslím si, že po Šanghaji bude všetko jasné, aj keď definitíva príde až po Budapešti, teda necelý mesiac pred olympijskými hrami,“ uviedla slovenská skejtbordová jednotka, podľa ktorej je každá súťaž v tomto mladom dynamickom športe aj o taktike. Je dôležité kalkulovať a zvoliť správnu stratégiu.

Dôležité dobré zdravie

Pre skejtbordistov je dôležité aj dobré zdravie. Zranenia sú v tomto športe a najmä v disciplíne street, ktorej sa venuje aj Tury, bežné. Disciplína prináša viaceré pády, jeden chybný pohyb môže ukončiť aj celú kariéru. Aj preto si Slovák želá, aby do začiatku olympijských hier v Paríži zostal zdravý.

„Zranenia v našom športe sú bežné. Ja mám v ruke titán, v lakti umelý kĺb, mal som problémy s kolenom. Telo v našom športe extrémne trpí. Je dôležité byť preto zdravý. Vtedy je človek aj psychicky v pohode a jazdí sa mu lepšie,“ priznal Richard Tury.

Skejtbording po zaradení do olympijského programu sa výrazne zmenil. Súťažiaci predvádzajú čoraz náročnejšie prvky, rastie svetová konkurencia. A skejtbording je všade oveľa populárnejší, pribúdajú skejtparky.

„Dopredu po zaradení do olympijského programu ide nielen skejtbording, ale aj ďalšie freestylové športy, ako sú bikros či breaking,“ pridal postreh Richard Tury.

Richard Tury je najvýraznejšia osobnosť slovenského skejtbordingu.
Richard Tury je najvýraznejšia osobnosť slovenského skejtbordingu.
Foto
Archív R. T.
Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV