Športové aktuality
3 min. čítania

Samuel Baláž s Adamom Botekom priznali prepálené tempo v semifinále, teraz sa už sústredia na K4

Z Tokia Peter PAŠUTH
Samuel Baláž a Adam Botek po K2 mužov na 1000 m neboli spokojní.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Výsledky dvojice Samuel Baláž, Adam Botek v doterajšom priebehu sezóny naznačovali, že by si mohli v olympijských pretekoch K2 mužov na 1000 m trúfať na finálovú účasť. Strieborní medailisti z tohtoročných ME v Poznani doplatili na prepálené tempo v semifinálovom protivetre. V B-finále finišovali druhí, celkovo skončili na 10. priečke.

Baláž s Botekom naznačovali svoje ambície na finále od úvodných metrov semifinálovej jazdy. V jej polovici ešte viedli a smerovali medzi najlepšiu osmičku olympijskej K2 na 1000 m. Dvojica, ktorá okrem striebra na ME brala tento rok aj bronz na Svetovom pohári v Szegede, sa však v záverečných dvoch stovkách metrov začala v štartovom poli prepadávať a už jej chýbali sily na rozhodujúci finiš. Dopádlovali šiesti a len smutne zakrútili hlavami.

„Chceli sme ísť rovnako ako vždy. Nič sme nevymýšľali, netaktizovali sme. Druhú tretinu trate sme išli rýchlejšie ako by sme mali. V protivetre sme si to najskôr neuvedomili, prerátali sme sa,“ povedal Adam Botek.

Háčik lode Samuel Baláž pridal tiež jeden postreh k semifinále: „Posledných 150 metrov bolo skutočne ťažkých. Ten prepálený úsek sme poriadne cítili. Dlho sme viedli, ale potom sme doslova zomreli. Mali sme na A-finále, ale už sa nič nedá robiť. So semifinále nemôžeme byť spokojní.“

Teraz sa už sústredia na K4

Baláž s Botekom počas roka venovali pozornosť najmä štvorkajaku, ktorý súťaží na polovičnej dištancii. Dvojkajak brali ako doplnkovú disciplínu.  Natrénované majú, ale špeciálne na kilometer sa nesústredili. Do dvojkajakov si však sadli súperi, ktorí prioritne jazdia tisícky a nie päťstovky.

Samuel Baláž, Adam Botek
Smútok Adama Boteka a Samuela Baláža po tokijskom vystúpení v K2 na 1000 m.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Slovenskí kajakári si napravili aspoň čiastočne chuť v B-finále. V ňom tiež od štartu viedli, napokon dopádlovali druhí za športovcami z Ruska.

„Neúčasť v A-finále musíme hodiť za hlavu. Už s tým nič neurobíme. Chceme teraz uspieť so štvorkajakom,“ povedal Samuel Baláž a ponáhľal sa schladiť od slnka rozpálené telo.

Vystúpenie v K2 nebude mať vplyv na výkon oboch členov Športového centra polície v K4 na 500 m. Neúčasť v A-finále ich môže výraznejšie nakopnúť a zvýšiť ich túžbu po úspechu.

„Teraz po B-finále potrebujeme predovšetkým dobre zregenerovať, oddýchnuť si a potom sa už plne sústredíme na K4,“ doplnil Adam Botek.

Súťaž v K4 na 500 m sa na kanáli pri Tokijskom zálive začína v piatok rozjazdami a vyvrcholí semifinále a finále v sobotu.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV