Športové aktuality
III. zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020
3 min. čítania

Sedem zaujímavostí, ktoré by ste o Lausanne 2020 mali vedieť

III. zimné olympijské mládeže sa budú konať vo švajčiarskom Lausanne a v St. Moritzi. Medzi novinky, ktoré sa predstavia v Lausanne, patrí aj skialpinizmus.
Foto
OIS/Jed Leicester

Už o pár hodín sa otváracím ceremoniálom oficiálne odštartujú III. zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020. Naši športovci sú už na boje o medaily pripravení. A vy ste pripravení na Lausanne 2020? Po prečítaní siedmich zaujímavostí o olympiáde určite áno. 

1. Najväčší počet športovcov v histórii zimných olympijských hier mládeže 

Na I. zimných olympijských hrách mládeže v Innsbrucku štartovalo 1020 športovcov zo 70 krajín sveta. O štyri roky neskôr v nórskom Lillehameri to bolo 1070 športovcov zo 71 krajín. Tento rok sa hier zúčastní o 40 % viac športovcov než naposledy v Nórsku. Vďaka experimentálnemu systému „dvoch vĺn” bude o medaily bojovať až 1872 mladých reprezentantov. Prvá skupina sa zúčastní slávnostného otvorenia a druhá záverečného ceremoniálu. „Tento prístup umožňuje celkové zvýšenie počtu zúčastnených športovcov, čo vedie k väčšej rozmanitosti bez potreby ďalších finančných investícií,” vyjadrili sa organizátori.

2. Prvé rodovo vyrovnané hry 

Vôbec po prvýkrát v olympijskej histórii sa olympiády zúčastní rovnaký počet žien aj mužov, v tomto prípade 936 dievčat a 936 chlapcov.

Olympijských hier mládeže v Lausanne sa zúčastní 1872 športovcov vo veku 15 až 18 rokov. Presne polovica z nich sú chlapci a polovica dievčatá.
Olympijských hier mládeže v Lausanne sa zúčastní 1872 športovcov vo veku 15 až 18 rokov. Presne polovica z nich sú chlapci a polovica dievčatá.
Foto
OIS/Joe Toth

3. Najväčší počet národných olympijských výborov v histórii zimných olympijských hier mládeže

V Lausanne uvidíme športovcov zo 79 krajín sveta, čo je o osem viac ako naposledy v Lillehameri 2016. V prvom vydaní zimnej edície hier v Innsbrucku 2012 ich bolo 70.

4. Premiéra dvanástich olympijských výprav

Až dvanásť národných olympijských výborov vyslalo svoju výpravu na zimné olympijské hry mládeže po prvýkrát vo svojej histórii. Patrí medzi ne Albánsko, Azerbajdžan, Ekvádor, Haiti, Hongkong (Čína), Kosovo, Pakistan, Katar, Singapur, Thajsko, Turkmenistan a karibský Trinidad a Tobago. 

5. Športové novinky

V Lausanne sa môžeme tešiť aj na viacero športových premiér. Po prvýkrát uvidíme nórsku kombináciu žien, dvojsedadlové sánky žien, hokejový turnaj 3x3 miešaných národných olympijských výborov, big air v akrobatickom lyžovaní aj v snoubordingu. Okrem toho sa v Lausanne predstaví aj úplne nový šport, ašpirujúci na prijatie do olympijskej športovej rodiny, ktorým je skialpinizmus. Svoje zastúpenie v ňom bude mať aj Slovensko.

6. Desať najväčších výprav

Pripravili sme si pre vás aj čerešničku na torte – 10 najpočetnejších výprav národných olympijských výborov. 

Švajčiarsko (112), Rusko (107), USA (96), Nemecko (96), Kanada (81), Česká republika (77), Japonsko (74), Taliansko (69), Rakúsko (64) a Francúzsko (61).

7. Otvárací ceremoniál naživo 

Slávnostné otvorenie hier si budete môcť naživo vychutnať aj zo Slovenska už dnes o 20:00 hod. Na našej stránke zároveň nájdete zoznam všetkých priamych prenosov z hier.

Sledovať livestream 

Livestream
Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV