Športové aktuality
4 min. čítania

Slováci sú po dvanástich rokoch vo štvrťfinále, Nemcov ubránili aj húževnatosťou

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Radosť hokejových reprezentantov po výhre nad Nemeckom.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Hokejisti Slovenska si po dvanástich rokoch opäť zahrajú olympijské štvrťfinále. Na zimných olympijských hrách v Pekingu zdolali zverenci Craiga Ramsayho výber Nemecka 4:0. Slováci hrali celý zápas sebavedomo a obetavo, odmenou im bude stredajšie štvrťfinále s USA o 5.10 SEČ v hlavnej hale Národného štadióna v Pekingu.

Slovenský tím odohral proti Nemcov svoj najlepší zápas na turnaji. Vysokým napádaním, aktívnym korčuľovaním a prehusťovaním stredného pásma prakticky celý zápas nepustil súpera k jeho hre. Ak sa už dostali Nemci do šance, brankár Patrik Rybár to s istotou vyriešil. Slováci hrali tímovo a nechali zabudnúť na nevydarené úvodné zápasy v Pekingu.

Ťažší zápas ako vyzerá výsledok

„Bolo to ťažšie, ako vyzerá konečný výsledok. Prvá tretina bola vyrovnaná, v druhej sme Nemcov zlomili a ušli na 3:0. V tretej sme sa snažili postrážiť výsledok a poistili ho gólom do prázdnej bránky. To nás už definitívne upokojilo. Sme radi, že sme vo štvrťfinále,“ hovoril obranca Samuel Kňažko.

Pre slovenský tím bolo dôležité, že sa dostal po strele Libora Hudáčka do vedenia. Od začiatku mali hráči výborný pohyb a dostávali sa aj do šnací. Prvý gól ich ešte viac nabudil a upokojil, keďže si v úvode uvedomovali dôležitosť tohto duelu.

„Turnaj je aj o tomto jednom zápase. Psychika bola v tomto súboji veľmi dôležitá, aby sme v ňom udržali a nerobili zbytočné chyby. Dve tretiny sme všetko do bodky plnili. Výborne nám zachytal brankár Patrik Rybár,“ povedal ďalší zadák Martin Gernát, ktorý si v súboji pripísal dve asistencie.

Patrik Rybár dodával tímu stabilitu

Patrik Rybár
Patrik Rybár bol veľká opora tímu.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Všetci spoluhráči chválili brankára Pavla Rybára. Slovensko v ňom našlo olympijskú jednotku. Proti Nemcom si pripísal 21 úspešných zákrokov. Viaceré boli veľmi dôležité. Ak by Nemci premenili v úvode druhej tretiny nájazd dvoch na jedného, zápas by mal iný náboj. Rybár však s pomocou lapačky vyrazil puk z hokejky Kahuna.

„Bol to dôležitý zákrok, ale to bol každý jeden. Nemci mali šance, ale podarilo sa mi ich chytiť. Zo začiatku veľa striel nemali, pre brankára je vtedy každá strela nebezpečná. Ťažšie sa potom sústredí. Ale napokon sme to zvládli,“ povedal Rybár.

Brankár Dinama Minsk zhodil aj výkony spoluhráčov pred ním a pomenoval príčiny úspechu: „Dobre bolo, že sme boli silní v držaní puku v útočnej zóne a predovšetkým, že sme boli efektívni. Bránili sme pozične a chalani predo mnou mi dosť pomáhali. V závere som už aj pozeral na čas a snažil sa ho posúvať čo najďalej.“

Američania budú ťažký súper

Nemci hrali v Pekingu s výnimkou zápasu s USA ťažkopádne a nenadviazali na výkony z predošlého olympijského turnaja v Pjongčangu. Hrali to, čo sa od nich očakávalo. Nesnažili sa o kombinácie, ale skôr o silový herný prejav. Slováci ich ubránili húževnatosťou.

Už o necelých 24 hodín čaká na slovenských hokejistov štvrťfinálový zápas s USA. K medailovým bránam sa Slováci priblížili na olympijských turnajoch len raz, v roku 2010 vo Vancouveri. V Lillehammeri 1994 a v Turíne 2006 sa cez Tichonovovo Rusko, resp. Česko neprehrýzli medzi najlepšiu štvoricu.

„Američania budú jeden z najťažších možných súperov na turnaji. Nenadarmo ich tím skončil v minitabuľke prvý. Majú v mužstve mladých hráčov, hrajú rýchly hokej. Musíme sa na to pripraviť,“ dodal Martin Gernát.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV