Športové aktuality
3 min. čítania

Slovenské olympijské a športové múzeum 24. novembra sprístupnilo výstavu fotografií Jána Súkupa v Kremnici

SOV - SOŠM

BRATISLAVA 26. novembra (SOŠM) - SOV - Slovenské olympijské a športové múzeum (SOŠM) sprístupnilo od 24. novembra v priestoroch Stálej expozícii dejín lyžovania na Slovensku  v Kremnici novú výstavu "Lovec okamihov - Ján Súkup". Výstava približuje fotografickú tvorbu známeho športového fotografa Jána Súkupa, ktorý dlhodobo intenzívne spolupracuje so Slovenským olympijským výborom (SOV) a jeho fotografie sa objavujú vo všetkých našich olympijských pamätniciach a aj v ďalších publikáciách. Výstava v Bellovom dome na Štefánikovom nám. 14 bude sprístupnená až do konca marca 2016. Slovenské olympijské a športové múzeum vydalo k výstave aj brožúru, ktorú si môžete stiahnuť

:

V roku 1968 sa Ján Súkup v Dunajplavbe vyučil za lodného mechanika. V roku 1970 sa ako vojak základnej služby v Červenej hviezde začal intenzívnejšie venovať športovej fotografii a následne si doplnil vzdelanie výučným listom fotografa. Prvá Súkupova spol

Slovenské olympijské a športové múzeum 24. novembra sprístupnilo výstavu fotografií Jána Súkupa v Kremnici

upráca bola s redakciou denníka Hlas ľudu. Nasledovala externá spolupráca s denníkom Šport i s týždenníkom Auto Moto, a potom ako už ako zamestnanec pôsobil v Roľníckych novinách. V roku 1981 popri zamestnaní absolvoval štúdium na Katedre žurnalistiky Filozofickej fakulty UK v Bratislave. Šestnásť rokov pôsobil ako fotoreportér v obrázkovom týždenníku Štart. Po jeho zániku v roku 1992 si spolu s dlhoročným redakčným kolegom Petrom Pospíšilom, hádzanárskym brankárom, strieborným medailistom z olympijských hier v Mníchove,  zriadili súkromnú agentúru Štartfoto. Po smrti kolegu (2006) pokračuje v tvorbe vo vlastnej agentúre Športfoto.

Slovenské olympijské a športové múzeum 24. novembra sprístupnilo výstavu fotografií Jána Súkupa v Kremnici

Fotografie na výstave Lovec okamihov, vyhotovené počas viac než štyroch desaťročí, odkrývajú krásy a okamihy, chvíle veľkých emócií i sklamaní, intímne pohľady do zákulisia športovcov a športového života. Niet vari športového odvetvia, ktoré by strážnický rodák Ján Súkup (1950) nepriblížil fanúšikom. Ako akreditovaný fotograf sa pravidelne zúčastňuje na olympijských hrách a  na zimných olympijských hrách. Profesionálnu premiéru pod piatimi kruhmi absolvoval na Hrách XXII. olympiády 1980 v Moskve, reprízu o dvanásť rokov neskôr v Barcelone a od Atlanty 1996 nechýbal s objektívom ani na jednom podujatí pod piatimi kruhmi. Ako fotograf má na konte dvanásť olympiád. Fotografuje aj množstvo iných domácich a zahraničných športových podujatí, pričom najviac sa zameriava na ľadový hokej. Absolvoval dovedna 30 majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji, prvé v roku 1977. Ale pôsobil napríklad aj na troch svetových a dvoch európskych šampionátoch vo futbale.

V roku 1976 získal Ján Súkup ocenenie World Press Photo Awards v kategórii šport, v roku 1980 cenu v súťaži AIPS. Ďalšie ocenenia získal v národných súťažiach. V roku 2012 ocenil SOV jeho dlhoročné fotografické pôsobenie udelením Ceny Mira Procházku. V roku 2007 dostal Bronzové kruhy SOV.

paris
Ukazsa2024 Pankova

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV