Šport a olympizmus
11 min. čítania

Šport 2023: Úspechy Danky Bartekovej, Petry Vlhovej či futbalistov

Danka Barteková počas Európskych hier.
Foto
SOŠV - Samuel Galica

Športový rok 2023 priniesol aj viaceré úspechy slovenských športovcov. Približuje ich výberová chronológia najvýznamnejších úspechov slovenského športu v roku 2023.

JANUÁR

6. januára - Adam Gajan získal cenu pre najlepšieho brankára hokejových MS hráčov do 20 rokov. V štyroch dueloch dosiahol 93,6-percentnú úspešnosť zákrokov a priemer 2,4 inkasovaného gólu na zápas. Mužstvu pomohol k víťazstvám nad USA a Lotyšskom. Oporou mužstva bol aj vo štvrťfinálovej prehre s Kanadou (3:4 pp), po ktorej slovenský tím obsadil konečné 6. miesto.

10. januára - Petra Vlhová dosiahla prvé víťazstvo v sezóne 2022/2023, keď v nočnom slalome Svetového pohára vo Flachau triumfovala s náskokom 43 stotín pred Američankou Mikaelou Shiffrinovou.

Petra Vlhová sa teší  z víťazstva v nočnom slalome Svetového pohára žien v rakúskom Flachau.
Petra Vlhová sa teší z víťazstva v nočnom slalome Svetového pohára žien v rakúskom Flachau.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

15. januára - Motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil na 45. ročníku Rely Dakar konečné dvanáste miesto. Zopakoval tak svoje vlaňajšie umiestnenie, v záverečnej 14. etape skončil na 10. priečke.

15. januára - Hokejisti HK Nitra triumfovali v Kontinentálnom pohári. Po víťazstvách s talianskym Asiagom a francúzskym Angers zdolali aj britský Cardiff 3:2 a nazbierali vo finálovej skupine osem bodov. „Corgoni“ nenašli premožiteľa v žiadnom zo šiestich duelov počas dvoch fáz turnaja.

27. januára - Tenistka Renáta Jamrichová s Taliankou Federicou Urgesiovou triumfovali vo štvorhre junioriek na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Vo finále vyhrali nad štvrtou nasadenou japonskou dvojicou Haju Kinošitová, Sara Saitová 7:6 (5), 1:6 a 10:7.

FEBRUÁR

12. februára - Basketbalistky SR postúpili na majstrovstvá Európy 2023 v Slovinsku a Izraeli, keď zvládli záverečný duel kvalifikačnej H-skupiny. V piešťanskej Diplomat aréne zvíťazili nad Luxemburskom 114:59.

28. februára - Skialpinistka Marianna Jagerčíková sa stala v v španielskom pyrenejskom stredisku Boí Taüll majsterkou sveta v šprinte.

MAREC

4. marca - Šprintér Ján Volko obsadil vo finále 60 m na atletických halových majstrovstvách Európy v Istanbule 5. miesto. Zabehol čas 6,57 a od štvrtého cenného kovu v sérii na podujatí ho delilo päť stotín sekundy.

6. marca - Dvojica Marianna Jagerčíková, Jakub Šiarnik obsadila v miešaných štafetách dvojíc v šprinte na svetovom šampionáte v skialpinizme v španielskom pyrenejskom stredisku Boí Taüll 7. priečku

7. marca - Strelkyňa Danka Barteková suverénne postúpila na pretekoch Svetového pohára v Katare do finále skeetu. Na strelnici trafila všetkých 125 terčov a prekonala svetový rekord v kvalifikácii tejto disciplíny.

11. marca - Športový strelec Patrik Jány získal na ME v estónskom Tallinne striebornú medailu vo vzduchovej puške 10 m. Vo finále prehral s Nemcom Maximilian Ulbrichom 12:16. Jány získal miestenku na OH 2024.

18. marca - Lyžiarka Petra Vlhová vyhrala finálový slalom Svetového pohára v andorrskom Soldeu. Dosiahla tým druhé víťazstvo v sezóne 2022/2023 a 28. v kariére.

28. marca - Strelkyňa Danka Barteková triumfovala na podujatí SP v cyperskej Larnake. Po víťazstve v kvalifikácii a semifinále zvládla najlepšie aj finálový súboj, v ktorom trafila 35 zo 40 terčov a zdolala Číňanku Ťin-mej Kao (30).

APRÍL 

18. apríla - Zápasník Tajmuraz Salkazanov tretíkrát za sebou triumfoval na majstrovstvách Európy. Na šampionáte v Záhrebe zdolal vo finále voľnoštýliarov v kategórii do 74 kg Taliana Franka Chamiza Marqueza 3:1.

Voľnoštýliar Tajmuraz Salkazanov sa stal už rretí raz majstrom Európy, ale olympijskú miestenku si zatiaľ nevybojoval.
Voľnoštýliar Tajmuraz Salkazanov sa stal už rretí raz majstrom Európy, ale olympijskú miestenku si zatiaľ nevybojoval.
Foto
TASR/HINA

19. apríla - Zápasník Ermak Kardanov vybojoval na majstrovstvách Európy v Záhrebe bronz. V kategórii voľnoštýliarov do 92 kg zdolal vo svojom záverečnom súboji Matthewa Finesilvera z Izraela 6:0.

30. apríla - Hokejoví reprezentanti do 18 rokov obsadili na MS vo Švajčiarsku konečné štvrté miesto. V súboji o bronz podľahli Kanade 3:4 po predĺžení. Útočník Dalibor Dvorský sa dostal do All-Star tímu, s 13 bodmi (8+5) v siedmich dueloch bol najproduktívnejší hráč slovenského tímu.

MÁJ

1. mája - Triatlonistka Margaréta Vráblová vybojovala striebornú medailu v akvatlone na MS na Ibize . V kategórii elite finišovala v čase 33:05 min, za víťazkou Zsanett Bragmayerovou z Maďarska zaostala o 9 sekúnd.

JÚN

1. júna - Hokejistka Nela Lopušanová obsadila tretie miesto v ankete Hráčka sezóny 2022/2023 podľa Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). V hlasovaní získala 13,6 percenta. Historicky prvou víťazkou sa stala Američanka Hilary Knightová.

Nela Lopušanová
Nela Lopušanová.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

3. júna - Plochodrážnik Martin Vaculík zvíťazil na pretekoch v Prahe, treťom podujatí sezóny MS. Bol to pre neho prvý triumf v sezóne.

23. júna - Reprezentantka športovej streľbe Kamila Novotná získala na III. európskych hrách v Krakove striebornú medailu v disciplíne vzduchová puška 10 m. Pre Slovensko zariadila vôbec prvý cenný kov na podujatí.

25. júna - Šprintér Ján Volko získal na EH v Poľsku bronzovú medailu na 200 metrov. O svojom výsledku sa dozvedel s odstupom troch dní.

29. júna – Lukostrelec Jozef Bošanský sa stal víťazom kladkového luku na Európskych hrách v Krakove. Bošanský úspešne prešiel vyraďovacou časťou a vybojoval pre Slovensko jedinú zlatú medailu z Európskych hier.

Jozef Bošanský so zlatou medailou z EH 2023
Jozef Bošanský so zlatou medailou z EH 2023.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

30. júna - Kanoisti Alexander Slafkovský, Marko Mirgorodský a Matej Beňuš získali na EH strieborné medaily v disciplíne 3xC1. Vo finále v Krakove nestačili iba na víťazných Nemcov, za ktorými zaostali o 3,91 sekundy.

30. júna - Strelkyňa Jana Špotáková vybojovala na EH bronzovú medailu v trape. Vo finálovom súboji zaznamenala nástrel 17 bodov. Zlato si vystrieľala Talianka Jessica Rossiová (28).

JÚL

2. júla - Reprezentanti v športovej streľbe získali na EH v Poľsku strieborné medaily v tímovom trape. Trio Adrián Drobný, Erik Varga a Marián Kovačócy sa na strelnici vo Vroclave prebojovalo do finále, v ktorom prehralo s Chorvátmi Antonom Glasnovičom, Francescom Ravalicom a Giovannim Cernogorazom 3:7. Slovenská výprava si odniesla z EH celkovo osem cenných kovov.

18. júla - Strelkyňa Miroslava Hocková získala na juniorských MS v kórejskom Čangwone zlatú medailu v skeete. Vo finále zostrelila rovnako ako Indka Raiza Dhillonová 51 holubov, no uspela v rozstrele 2:1.

23. júla - Vodná slalomárka Zuzana Paňková získala striebro v C1 do 23 rokov na MEJ. Na domácom kanáli nestačila len na obhajkyňu Gabrielu Satkovú z Česka, na ktorú stratila 3,76 sekundy, pričom obe predviedli bezchybnú jazdu. Medaila tesne ušla ďalšej Slovenke Soni Stanovskej, ktorá bola štvrtá s jednou chybou (+7,35 s). Paňková si krátko na to zopakovala strieborné umiestnenie, keď v disciplíne kajak kros nestačila iba na na Francúzsku Doriane Delassusovú. Pre Slovensko to bolo piate striebro i piata medaila na podujatí, štyri z nich vybojovala Paňková.

AUGUST 

12. augusta - Cyklista Martin Svrček vybojoval bronz na MS do 23 rokov v Škótsku. Na 168,4 km dlhej trase z Loch Lomond do Glasgowa zaostal za víťazom Axelom Laurancem z Francúzska o dve sekundy. Do cieľa prišiel naraz so strieborným Portugalčanom Antoniom Morgadom.

18. augusta - Strelkyňa Danka Barteková vybojovala na MS v Baku titul v skeete. V šiestej sérii dodatočného finálového rozstrelu zdolala Američanku Daniu Jo Vizziovú 11:10. Barteková získala vôbec prvý titul a prvú individuálnu medailu na svetovom šampionáte od MS 2014 v Granade. Postupom do finále si navyše zaistila účasť na budúcoročných OH v Paríži.  Barteková, Vanesa Hocková a Monika Štibravá získali v rovnaký deň bronz v tímovej súťaži skeetu.

19. augusta - Vodná slalomárka Soňa Stanovská sa stala majsterkou sveta C1 v kategórii do 23 rokov. Na svetovom šampionáte v Krakove predviedla bezchybnú jazdu a triumfovala o 0,57 sekundy pred Češkou Terezou Kneblovou a víťazkou semifinále Evy leibfarthovou z USA (+0,79 s). Išlo o prvú slovenskú medailu z tohto podujatia.

24. augusta - Strelec Marián Kovačócy postúpil na MS v Baku do finále trapu, v ktorom získal striebro, a zaistil si tak miestenku na OH 2024 v Paríži. Pre Slovensko išlo o piatu streleckú miestenku na OH.

Vicemajster sveta v streleckom trape Marián Kovačócy sa postaral o jeden z najlepších slovenských výsledkov roka 2023.
Vicemajster sveta v streleckom trape Marián Kovačócy sa postaral o jeden z najlepších slovenských výsledkov roka 2023.
Foto
TASR/Martin Baumann

27. augusta - Volejbalistky SR obsadili na ME vo Florencii 10. miesto, ktoré znamenalo historické maximum pre Slovensko. V osemfinále prehrali s Bulharskom 2:3. Predošlé maximum reprezentantiek SR bolo 12. miesto z domácich ME.

SEPTEMBER

2. septembra - Vodná slalomárka Eliška Mintálová prvýkrát v kariére vyhrala preteky Svetového pohára, keď triumfovala v disciplíne K1 na podujatí v španielskom Seu d'Urgell. Dosiahla svoje druhé pódiové umiestenie v SP v kariére, pred dvomi rokmi bola v La Seu tretia.

2. septembra - Plochodrážnik Martin Vaculík zvíťazil na pretekoch v Cardiffe, ôsmom podujatí seriálu MS. Vo finálovej jazde predviedol sebaistý výkon a ziskom 20 bodov si upevnil priebežnú 3. priečku v priebežnom hodnotení Speedway GP.

4. septembra - Atlétka Gabriela Gajanová si vybojovala miestenku na olympijské hry do Paríža, keď na mítingu World Athletics Continental Tour vo švajčiarskej Bellinzone zabehla v behu na 800 m čas 1:58,78 min a ostrý limit prekonala o 1,02 sekundy. V silnej konkurencii dobehla na 6. mieste a iba o 41 stotín sekundy zaostala za slovenským rekordom Gabriely Sedlákovej.

Gabriela Gajanová.
Gabriela Gajanová.
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

11. septembra - Strelkyňa Danka Barteková získala na ME v Osijeku zlatú medailu v skeete. Vo finále dosiahla nástrel 57 bodov z možných 60 a Talianku Dianu Bacosiovú zdolala o jediný bod.

13. septembra - Reprezentantky v športovej streľbe Monika Štibravá, Vanesa Hocková a Lucia Kopčanová vybojovali strieborné medaily v skeete družstiev na majstrovstvách Európy. V súboji o zlato prehrali so suverénnymi Taliankami 0:6.

17. septembra - Slovenskí tenisti sa prebojovali do februárovej kvalifikácie o postup na budúcoročný finálový turnaj Davisovho pohára. Na harde v Aténach zvíťazili nad domácim Gréckom 3:1. O rozhodujúci tretí bod pre slovenské farby sa zaslúžil Alex Molčan, ktorý v dueli tímových jednotiek zdolal svetovú päťku Stefanosa Tsitsipasa 7:6 (6), 5:7, 6:3.

22. septembra - Vodná slalomárka Zuzana Paňková postúpila na MS v britskom Lee Valley do semifinále C1 a vybojovala v tejto disciplíne pre Slovensko miestenku na OH2024. V rovnakej disciplíne ju napodobnil Matej Beňuš.

23. septembra - Vodný slalomár Adam Gonšenica obsadil v disciplíne K1 18. miesto na MS a zaistil pre Slovensko miestenku na OH v Paríži. Tú získalo pätnásť najlepších krajín. Slováci síce skončili na 16. pozícii, no Francúzi ako usporiadateľská krajina mali miestenku istú.

23. septembra - Eliška Mintálová získala striebornú medailu v K1. Dvadsaťštyriročná kajakárka nestačila iba na Austrálčanku Jessicu Foxovú, na ktorú stratila 1,13 sekundy.

Eliška Mintálová získala v K1 striebro na svetovom šampionáte.
Eliška Mintálová získala v K1 striebro na svetovom šampionáte.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

25. septembra - Reprezentanti v športovej streľbe Zuzana Rehák-Štefečeková a Erik Varga získali striebro v miešanej súťaži v trape na majstrovstvách Európy v brokových zbraniach. Vo finále v Osijeku podľahli talianskej dvojici Jessica Rossiová a Massimo Fabbrizi 5:6 po rozstrele.

26. septembra - Strelkyne SR získali na majstrovstvách Európy v brokových zbraniach v chorvátskom Osijeku strieborné medaily v tímovej súťaži trapu. Družstvo v zložení Nikola Molnárová, Jana Špotáková a Zuzana Rehák-Štefečeková vo finále podľahlo Fínkam 4:6.

30. septembra - Plochodrážnik Martin Vaculík obsadil konečné 3. miesto v prestížnej Speedway GP. V záverečných pretekoch 10-dielneho seriálu MS v poľskej Toruni nepostúpil do finále rovnako ako jeho konkurent v súboji o bronz Austrálčan Jack Holder. Na bronzovej priečke sa umiestnil vďaka vyššiemu počtu bodov. Pre Vaculíka i slovenskú plochú dráhu išlo o historický úspech.

NOVEMBER

11. novembra - Slovenské tenistky zdolali v zápase o účasť vo svetovej skupine Argentínu 3:1 a v apríli 2024 ich čakali súboje o postup na finálový turnaj Pohára Billie Jean Kingovej. O rozhodujúci tretí bod pre domáce farby sa na harde v bratislavskom NTC zaslúžila Viktória Hrunčáková, ktorá v dueli tímových dvojok zdolala Juliu Rierovú 3:6, 6:4, 6:4.

11. novembra - Lyžiarka Petra Vlhová suverénnym spôsobom vyhrala úvodný slalom novej sezóny Svetového pohára. Vo fínskom Levi predviedla v oboch kolách najrýchlejšiu jazdu a triumfovala s náskokom 1,41 sekundy pred Nemkou Lenou Dürrovou. Slávila svoje celkové 29. víťazstvo v prestížnom seriáli, jubilejné dvadsiate v slalome.

16. novembra - Futbaloví reprezentanti postúpili tretíkrát za sebou na majstrovstvá Európy. Účasť na budúcoročnom šampionáte v Nemecku spečatili víťazstvom 4:2 nad Islandom v zápase kvalifikačnej J-skupiny, v ktorej obsadili druhé miesto za Portugalskom.

Lukáš Haraslín oslavuje gól v zápase s Islandom.
Lukáš Haraslín oslavuje gól v zápase s Islandom.
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

30. novembra - Futbalisti Slovana Bratislava zvíťazili v zápase Európskej konferenčnej ligy na Faerských ostrovoch nad KÍ Klaksvík 2:1 a zaistili si účasť vo vyraďovacej fáze. Ich osemfinálovým súperom bude 15. februára 2024 Sturm Graz.

 

DECEMBER

6. decembra - Plavkyňa Andrea Podmaníková obsadila piate miesto vo finále na 100 prsia na ME v krátkom bazéne v rumunskom Otopeni. Rovnakú pozíciu obsadil aj na 200 m trati prsia.

10. decembra - Slovenské florbalistky zvíťazili vo svojom záverečnom zápase na MS v Singapure nad Poľkami 7:4 a obsadili konečné piate miesto. Zároveň si zabezpečili miestenku na Svetové hry 2025 v čínskom Čcheng-tu. Piatou priečkou vyrovnali svoje najlepšie umiestenie z MS 2017 v Bratislave, čím naplnili svoj cieľ.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV