Šport a olympizmus
2 min. čítania

Športovanie detí, mládeže a verejnosti naďalej len v prírode, vláda podporila Košickú futbalovú arénu

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Košická futbalová aréna
Foto
TASR/FRANTIŠEK IVÁN

Vláda SR schválila na stredajšom zasadnutí nové opatrenia na zabránenie šírenia koronavírusu, ktoré naďalej neumožňujú plnohodnotnú športovú činnosť, i návrh na uvoľnenie finančných prostriedkov vo výške 4 miliónov eur na dobudovanie Košickej futbalovej arény ako športovej infraštruktúry národného významu.

Od piatka 10. decembra sa síce na základe vládneho rozhodnutia otvoria obchody a kostoly v režime očkovaní, prekonaní, v rovnaký deň sa po skončení vyučovania zatvoria na mesiac druhý stupeň základných škôl a stredné školy. Naďalej bude možné športovať len individuálne v prírode, výnimku majú najvyššie súťaže v piatich kolektívnych športoch. V rámci individuálneho pobytu v prírode bude už možné otvoriť v režime OP aj lyžiarske strediská s vlekmi a sedačkovými lanovkami. Uzavreté lanovky budú môcť byť využité na maximálne 25 percent kapacity s podmienkou vetrania a dezinfekcie.

Vláda zároveň schválila zmenou svojich predošlých uznesení 4 milióny eur na dobudovanie Košickej futbalovej arény (KFA). Sumu vyčlenia z prostriedkov kapitoly ministerstva školstva na projekty modernizácie, rekonštrukcie a budovania športovej infraštruktúry národného významu, ktorými sa vláda zaoberala naposledy vo februári tohto roku. Podľa pôvodného uznesenia malo ministerstvo financií zabezpečiť pre infraštruktúrne projekty Fondu na podporu športu do 31. januára 2022 sumu 11,5 milióna eur. Po novom z tejto sumy budú 4 milióny alokované priamo pre Košickú futbalovú arénu. Vzhľadom na špecifickosť projektu nebolo možné zabezpečiť takýto typ podpory prostredníctvom výzvy. Podporné stanoviská pre dostavbu KFA dali okrem ministerstva školstva aj Slovenský olympijský a športový výbor a Slovenský futbalový zväz.

Prvá etapa výstavby KFA je už ukončená, od jarnej časti sezóny by sa mali hrať na štadióne aj prvé zápasy. Realizácia ďalších dvoch etáp by mala byť hotová počas roka 2022. Mesto Košice investovalo v prvej etape projektu do výstavby už viac ako 13 miliónov eur.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV