Športové aktuality
3 min. čítania

Športovci sa v obmedzenom počte od pondelka môžu vrátiť na povolené športoviská, podmienkou je negatívny antigénový test

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Od pondelka 2. novembra sa môžu opäť otvoriť niektoré športoviská pre aktívnych športovcov, aj z radov mládeže. V jednom okamihu však na nich môže byť maximálne šesť ľudí a všetci musia disponovať negatívnym výsledkom z celoplošného testovania. Tréningy v malých skupinách už avizovali mládežnícke futbalové či hokejové tímy, ale aj krasokorčuliari a ďalší športovci. Naďalej však mimo bazénov zostávajú plavci.

Pre každého obyvateľa Slovenska, ktorý mal cez víkend počas celoplošného testovania na COVID-19 negatívny antigénový test a preukáže sa jeho výsledkom, budú platiť pravidlá, ktoré už boli v platnosti od 15. októbra. Vláda SR to prijala uznesením číslo 693/2020. Verejnosť sa riadi aj vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva 12/2020 o opatreniach pri ohrození verejného zdravia pre prevádzky a hromadné podujatia. Vďaka tomuto dokumentu sa čiastočne obnoví športový život.

Naďalej platí zákaz hromadných podujatí vrátane športových pre viac ako šesť osôb. Výnimku majú len tie, ktorých všetci účastníci budú v dobe začiatku hromadného

podujatia disponovať negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 12 hodín. Rovnako sú povolené zasadnutia, schôdze a iné podujatia, ktoré sa uskutočňujú na základe zákona. Výnimku má aj deväť športových súťaží (Tipos extraliga a Ice HL v hokeji, najvyššia futbalová súťaž, extraliga hádzanárov, WHIL hádzanárok, basketbalová SBL, ženská basketbalová extraliga i obe seniorské volejbalové extraligy). Na ich stretnutia však majú zakázaný vstup fanúšikovia.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu zároveň vydalo usmernenie pre vykonávanie športových aktivít od 2. novembra 2020, podľa ktorého platí, že športovú aktivitu či tréning v jednom okamihu na jednom športovisku môže vykonávať najviac šesť osôb. Rúška pri športovaní nie sú povinné, ale ich používanie sa odporúča.

Naďalej sú rozhodnutím štátnych orgánov a zdravotníckych autorít zatvorené prírodné a umelé kúpaliská vrátane akvaparkov, rovnako aj prevádzky poskytujúce wellness a fitnescentrá. Zo športov sú najviac postihnutí plavci. Nádejou, aspoň pre elitných plavcov, by mohlo byť otvorenie karanténneho strediska v Šamoríne, o ktoré sa Slovenský olympijský a športový výbor v spolupráci so zainteresovanými už dlhšiu dobu snaží a jeho povolenie by malo byť predmetom najbližšieho zasadnutia Ústredného krízového štábu.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV