Šport a olympizmus
7 min. čítania

Tokio, Peking, Banská Bystrica a Paríž v súboji s výzvami

Martin HORVÁTH
O športovej ceste z Tokia cez Peking, Banskú Bystricu do Paríža diskutovali aj Jozef Liba s Petrom Hamajom.
Foto
SOŠV

Tokio hostilo olympijské hry, počas ktorých sa muselo vyrovnať aj s nástrahami pandémie nového koronavírusu. Táto i ďalšie výzvy budú čakať budúcoročné ZOH v Pekingu, EYOF v Banskej Bystrici i OH v Paríži 2024.

V diskusii na konferencii SPORT (R)EVOLUTION s názvom Športová cesta Tokio – Peking – Banská Bystrica – Paríž diskutovali generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Jozef Liba, športový riaditeľ Českého olympijského výboru (ČOV) Martin Doktor a výkonný riaditeľ organizačného výboru Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) 2022 Banská Bystrica Peter Hamaj.

Olympijské hry počas pandémie

Japonsko malo pred sebou náročnú úlohu, pretože muselo hostiť olympijské hry počas pandémie nového koronavírusu. „Som presvedčený, že žiadna iná krajina by to nezvládla. Bolo to spojené aj s komplikáciami z organizačnej, finančnej, politickej a, samozrejme, aj zo zdravotnej stránky. Po posune olympijských hier na tento rok sme si mysleli, že budeme mať normálne prostredie, na aké sme zvyknutí. Nakoniec to tak nebolo,“ vravel športový riaditeľ ČOV Martin Doktor.

Martin Doktor.
Martin Doktor.
Foto
ČOV

Z celosvetového hľadiska panovala dokonca pravdepodobne horšia situácia ako v uplynulom roku. „Vidím to aj zo stránky šéfa misie, pretože som prichádzal do kontaktu s ľuďmi na mieste. Všetko nešlo vždy podľa predstáv. Základný problém bol v tom, že nikto na svete nevedel, do čoho ide,“ pokračoval vedúci výpravy českých olympionikov na OH v Tokiu.

V praxi sa rodili rozličné protokoly, ktoré nikto nemohol dopredu vymyslieť. „Z toho plynuli najväčšie komplikácie. Zo športovej stránky sme zažili až na drobné výnimky perfektné hry, čo je podľa mňa najdôležitejšie. Športovci vnímajú to, čo sa deje na športoviskách. Tie pripravili domáci vynikajúco. Vďaka nadšeniu Japoncov však napokon hry z môjho pohľadu dopadli veľmi dobre,“  doplnil dvojnásobný olympijský víťaz v rýchlostnej kanoistike z OH v Atlante 1996.

Cesta do neznáma

Čínska metropola organizovala letnú verziu olympijských hier v roku 2008. „Peking sa momentálne chystá na zimné olympijské hry. Budú sa využívať niektoré športoviská, ktoré si pamätajú OH pred 13 rokmi. Na druhú stranu treba povedať, že museli vybudovať všetky areály pre disciplíny na snehu,“ uviedol generálny sekretár SOŠV Jozef Liba.

Novovybudované areály sa nachádzajú viac ako 200 km od Pekingu. „Vzhľadom na to museli čínski organizátori veľa investovať do infraštruktúry. Postavili aj dráhu pre rýchlovlak, ktorý skráti cestu do týchto dejísk na približne 40 minút. Musím však povedať, že všetko teraz vieme iba teoreticky,“ netajil miernu neistotu.

Tým, že momentálne zúri pandémia nového koronavírusu, tak vedenie našej výpravy ani športovci nemajú možnosť vycestovať do Číny. „Je tam povinná štátna karanténa. Vždy sme absolvovali inšpekčnú cestu do dejiska olympijských súťaží, avšak aktuálne úplne nevieme, aké podmienky nás tam čakajú. Pôjdeme tam ako keby naslepo,“ uzavrel smerom k februárovým ZOH Jozef Liba.

Banská Bystrica privíta športové nádeje

Pôvodne sa mal Európsky olympijský festival mládeže konať v roku 2021 a dejiskom mali byť Košice. „Tamojšie novozvolené mestské zastupiteľstvo odhlasovalo, že odstupuje od organizácie tohto podujatia. Následne sa realizoval výberový proces medzi piatimi mestami, z ktorých sa napokon rozhodlo pre Banskú Bystricu. Bolo to dobré riešenie,“ vyjadril sa výkonný riaditeľ organizačného výboru EYOF 2022 Banská Bystrica Peter Hamaj.

Taktiež momentálne organizátori zápasia s rôznymi problémami aj z dôvodu pandémie nového koronavírusu, pre ktorý sa najväčšie mládežnícke multišportové podujatie presunulo na tento rok. „Športová infraštruktúra na Slovenskú momentálne nie je na takej úrovni, aby sme takúto akciu zvládli bez akýchkoľvek komplikácií. Chceme dostatočne pripraviť športoviská pre všetkých 11 športov. Veľa vecí sme však už dotiahli do finále.“

Infraštruktúra sa stále rekonštruuje v rámci možností, ktoré organizátori majú k dispozícii. „Aktuálne sa dokončuje rekonštrukcia národného atletického štadióna na Štiavničkách, ktorý bude veľmi pekný. Finalizuje sa aj rekonštrukcia zimného štadióna, na ktorom sa budú konať súťaže v športovej gymnastike.“ Malými úpravami prechádzajú aj niektoré menšie športoviská vo vlastníctve mesta alebo VÚC Banská Bystrica. „Zapojený je v podstate celý banskobystrický región, avšak takým spôsobom, aby boli všetky areály ľahko dostupné z ubytovacích zariadení,“ upresnil Peter Hamaj.

Organizátori sa zamerali aj na ekológiu. „Chceme separovať a recyklovať odpad. Rovnako pri obstarávaní sme zacielili na to, aby 80 % automobilov použitých na EYOF bolo elektrických alebo hybridných. Takisto to chceme aplikovať aj pri autobusovej doprave. Spolupracujeme s ministerstvom obrany na revitalizácii parku v okolí atletického štadióna,“ vravel vedúci muž organizačného výboru budúcoročného športového sviatku.

V uplynulých rokoch sa podujatie takýchto rozmerov neuskutočnilo v tak malom meste. „Je to pre nás veľká výzva. Jedna vec je teória a inak vyzerá prax. Najskôr sme organizáciu nastavili na Košice, ktoré majú 250-tisíc obyvateľov. Zrazu sme sa museli presunúť do Banskej Bystrice s necelými 80-tisícmi obyvateľov. Z toho nám vyplynulo obrovského množstvo výziev, ktoré musíme denno-denne konzultovať,“ povedal Jozef Liba, pôsobiaci aj ako člen organizačného výboru EYOF 2022.

Na EYOF by malo pomáhať aj 1500 dobrovoľníkov. „Prvýkrát sa na Slovensku má podieľať na usporiadaní podujatia také veľké množstvo dobrovoľníkov. Tým by som ich chcel vyzvať na to, aby nám pomohli. Kto sa chce zapojiť, tak nás nájde prostredníctvom stránky oficiálnej EYOF. Budeme veľmi radi,“  vyzval ľudí Jozef Liba.

Paríž čakajú nové výzvy

Olympijské hry v Paríži sa uskutočnia o tri roky a prinesú rôzne novinky ako napríklad breakdance. „Vnímam olympizmus ako tradičnú záležitosť a som skôr fanúšik zaužívaných športov. Som si však vedomý, že olympijské hry musia zohľadňovať aktuálne trendy. Myslím si, že je to vidieť aj v športoch, ktoré majú dlhodobú tradíciu. Nie som si však úplne istý, či to vždy prináša prospech,“ priznal Jozef Liba.  

Organizátori chcú mať rodovo rovné olympijské hry. „Vnímam to ako celosvetový trend. Nie vždy to však vo všetkých športoch dáva zmysel. Logicky nemusí byť v jednotlivých kategóriách rovnaká konkurencia. Viac by som dal na zdravý rozum ako na kvóty. Určite však nie som proti tomu, aby každý vykonával šport, ktorý chce. Chce to však dlhodobejšiu stratégiu,“ nechal sa počuť Martin Doktor.

So športovým riaditeľom ČOV v princípe súhlasí aj Jozef Liba: „Sú tu napríklad disciplíny ako moderná gymnastika, v ktorej si úplne nedokážem predstaviť tímovú skladbu mužov. Ide aj o to, že oveľa lepšie sa pozerá na dievčatá, pre ktoré je táto disciplína prirodzená. Samozrejme, v atletike alebo v plávaní je vyváženosť prirodzená. Nemalo by sa to však realizovať umelo.“

tipos
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV