Šport a olympizmus
3 min. čítania

Triatlonista Buček zachránil súpera počas pretekov: Ľudský život sa s ničím iným nedá porovnať

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Michal Buček ešte v roku 2018 na medzinárodných triatlonových pretekoch v severočínskom Tchien-ťine zažil nečakané dobrodružstvo. Takmer na konci plaveckého úseku narazil na topiaceho sa kolegu v bezvedomí. Neváhal ani sekundu a okamžite konal.

„Bolo to šťastie v nešťastí. Už som končil plaveckú časť, keď som zavadil o topiaceho sa človeka. Konal som ihneď, bol v bezvedomí.  Spontánne som zastavil a chcel som ho dotiahnuť k záchrannej lodi. Mám kurz prvej pomoci. Je to však pudová záležitosť, hneď mi napadlo, čo mám robiť. Snažil som sa držať mu hlavu nad vodou a dostať sa k pomoci,“ opísal Buček svoj čin v Olympijskom podcaste.

„Mal som pred očami jeho tvár.

„Pomohol som ho vytiahnuť na loď, bolo tam už veľa ľudí. Pokračoval som pretekoch a oni ho odniesli do nemocnice,“ dodáva slovenský športovec, ktorý napriek záchrannej akcii obsadil na pretekoch 4. miesto. Ako však spomína, preteky boli pre neho veľmi náročné. „Bol to veľmi zvláštny pocit. Mal som pred očami jeho tvár. Premietal sa mi ten obraz počas celých pretekov. Nevedel som na to prestať myslieť.“ Na konci cyklistickej časti sa snažil od organizátorov dozvedieť, či sa súťažiaceho podarilo zachrániť. Nikto však ešte nemal informácie z nemocnice. Dobré správy sa dozvedel až hodinu a pol po pretekoch od riaditeľa súťaže.

Nevedel som, že to bude mať až takýto spád. Je to pre mňa najkrajšie ocenenie. Ľudský život sa nedá s ničím iným porovnať.”

O hrdinskom čine slovenského športovca sa razom dozvedel celý svet. Za svoj čin dostal viacero vyznamenaní, medzi nimi aj ocenenie EFPM – Európsku plaketu fair play. Dostal aj Cenu Jána Popluhára od SOŠV.Nevedel som, že to bude mať až takýto spád. Je to pre mňa najkrajšie ocenenie. Ľudský život sa nedá s ničím iným porovnať. Určite cítim zadosťučinenie, že žije. Triatlon robím 20 rokov, ale toto sa mi ešte nestalo,“ dodáva na záver triatlonista.

VÝZVA NA PODÁVANIE NÁVRHOV NA CENY FAIR PLAY

Klub fair play SOŠV aj tento rok udelí pre osobnosti zo športového prostredia ceny fair play v troch hlavných kategóriách (dlhodobé pôsobenie v duchu fair play, aktívne šírenie a propagáciu myšlienok  fair  play, príkladný čin v duchu fair play). Ak máte vedomosť o niekom, kto vykonal významný skutok v duchu fair play, či poznáte osobnosť, ktorá dlhodobo presadzuje, alebo verejne propaguje myšlienky fair play, a svojím životom ich aj potvrdzuje, dajte nám vedieť.

Návrhy na ceny fair play posielajte prostredníctvom tohto dotazníka. Termín zaslania návrhov je do 30. septembra 2020.

Ďalšie informácie nájdete TU.

Šport
Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV