Športové aktuality
6 min. čítania

Úspešná gymnastická olympionička z Turzovky Anna Krausová-Marejková oslavuje 90!

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Anna Marejková súťažila len pod dievčenským menom.
Foto
Archív SOŠM

Dnešná stredná ani mladá generácia jej meno nepozná, ale Anna Krausová, rodená Marejková, je spoludržiteľkou historicky najlepšieho individuálneho výsledku slovenskej gymnastiky na olympijských hrách. Na OH 1956 v Melbourne skončila štvrtá na kladine. K tomu bola s družstvom piata. V zbierke úspechov má aj dve medaily z majstrovstiev sveta – striebro a bronz zo súťaže družstiev. Rodáčka z Turzovky oslavuje 24. októbra 90. narodeniny!

„Moji rodičia boli Slováci, ale ja som na Slovensku – v Turzovke – žila len do piatich rokov. Narodila som sa mimo manželstva, takže moja mama sa po určitom čase radšej rozhodla odísť na Moravu. Do školy som začala chodiť v Bystřici pod Hostýnom. Na Slovensku som odvtedy dlhšie bola len raz – ako druháčka som štyri mesiace chodila do školy v rodnej Turzovke. Veľmi rada na to spomínam,“ povedala mi Anna Krausová-Marejková v rozhovore, ktorý som s ňou pre denník Šport viedol pri jej návšteve Bratislavy v roku 2003. Prišla vtedy na oslavy 50. výročia Slovenskej gymnastickej federácie.

Ku gymnastike sa Anna Marejková dostala tak, že v škole mala najradšej telocvik. Ako 14-ročná dorastenka cvičila na XI. všesokolskom zlete v Prahe v roku 1948. A Sokol – to bola predovšetkým gymnastika. Ako uvádza v dávnom článku v denníku Pravda Miroslav Hazucha, v roku 1952 sa stala jednou z prvých absolventiek ročného štúdia na Tyršovom ústavu pre telesnú výchovu a šport. Na umiestenku sa potom dostala ako inštruktorka pracovných záloh do Olomouca.

Anna Marejková v časoch vrcholnej gymnastickej kariéry.
Anna Marejková v časoch vrcholnej gymnastickej kariéry.
Foto
Archív autora

V Olomouci sa športovej gymnastike začala venovať vážne. Jej výkonnosť rýchlo stúpala a záujem o ňu prejavili v Prahe. Spoločne s trénerom Zdeňkom Hoškom nastúpila do Ústredného domu armády (ÚDA), čo bola organizácia, ktorá sa neskôr pretransformovala na Duklu Praha.

Zakrátko sa prepracovala do reprezentácie ČSR, v ktorom bola jediná Slovenka. Ako 19-ročná sa premiérovo zúčastnila na vrcholnom podujatí – boli to majstrovstvá sveta 1954 v Ríme. Vo viacboji skončila na výbornom 11. mieste a s družstvom, ktorého líderkou bola Eva Věchtová, neskôr Bosáková, si vybojovala bronz.

Zrejme v životnej forme bola Anna Marejková na olympijských hrách 1956 v austrálskom Melbourne. Na historicky prvej olympiáde na južnej pologuli vo viacboji skončila znovu jedenásta. Na kladine však siahala na medailu, keď s bodovým ziskom 18,533 skončila štvrtá! Na striebro, o ktoré sa delili Eva BosákováTamara Maninová zo ZSSR, stačilo získať len o desatinu bodu viac.

Dve zaujímavosti z tejto súťaže - o štvrtú priečku sa Slovenka delila s neskoršou medailovo najúspešnejšou olympioničkou histórie Larisou Latyninovou zo ZSSR a zlato získala aktuálne najstaršia žijúca olympijská víťazka na svete, už 102-ročná Maďarka Ágnes Keletiová...

V prostných aj na bradlách si Anna pripísala 14. miesto, v preskoku 16. miesto. Rovnaký výsledok ako Marejková na kladine – štvrté miesto – dosiahla v individuálnych olympijských súťažiach už dodnes už len jedna slovenská gymnastka: v preskoku na OH 1968 v Mexico City naša najúspešnejšia gymnastka 20. storočia Marianna Némethová-Krajčírová. Treba dodať, že v Marejková v Melbourne nastúpila aj na dve súťaže družstiev. Tím ČSR v nich obsadil piate, resp. siedme miesto.

V roku 1957 na premiérových majstrovstvách Európy žien v Bukurešti skončila vo viacboji šiesta.

Začiatkom roka 1958 ženskú gymnastiku v ÚDA Praha zrušili a Marejková sa stala členkou Slovana Praha. Tam cvičila spoločne s Evou Bosákovou a s mladučkou neskoršou kráľovnou svetovej gymnastiky Věrou Čáslavskou. Všetky tri sa podieľali na striebre družstva ČSR na majstrovstvách sveta 1958 v Moskve. Vo viacboji skončila jediná Slovenka na 14. mieste. Paradoxné, že v tom čase bola Marejková zamestnaná na lyžiarskej sekcii ústredia telovýchovnej organizácie...

V tom istom roku sa vydala za popredného futbalového reprezentanta ČSR, dvojnásobného účastníka majstrovstiev sveta a neskôr úspešného trénera Tadeáša Krausa, s ktorým sa poznala ešte z čias štúdia na Tyršovom ústave.

Anna Krausová-Marejková ešte pomýšľala na ďalší olympijský štart v Ríme, ale vo veku 25 rokov jej športovú kariéru ukončili stále sa zväčšujúce problémy s chrbticou. Pri gymnastike potom zostala ako rozhodkyňa. Následne diaľkovo absolvovala trojročný trénerský kurz na Fakulte telesnej výchovy a športu UK v Bratislave.

Traja naši gymnastickí olympionici na fotografii zo stretnutia olympionikov v roku 2014 - zľava František Bočko, Marianna Némethová-Krajčírová a Anna Krausová-Marejková.
Traja naši gymnastickí olympionici na fotografii zo stretnutia olympionikov v roku 2014 - zľava František Bočko, Marianna Némethová-Krajčírová a Anna Krausová-Marejková.
Foto
Ján Súkup

V Prahe sa potom dobrovoľne venovala trénovaniu mládeže, ale v ďalších rokoch trávila väčšinu času v zahraničí, kde jej manžel získaval trénerské angažmány. Napríklad dva roky boli v Austrálii, kde pomáhala s rozvojom gymnastiky. Po návrate domov sa už k trénerskému pôsobeniu nevrátila, pracovala v administratíve. Potom boli manželia s prestávkou dovedna až šesť rokov na Cypre, kde zase prispievala k zapúšťaniu koreňov jej športu v krajine, kde gymnastika nemala tradíciu.

Anna Krausová-Marejková.
Anna Krausová-Marejková.
Foto
Ján Súkup

Hoci po definitívnom návrate domov už Anna Krausová-Marejková v gymnastike nepôsobila, rada sa zúčastňovala na stretnutiach olympionikov, aj na rôznych gymnastických spoločenských podujatiach. V roku 2003 jej Slovenský olympijský výbor udelil Bronzové kruhy SOV.

Na FTVŠ KU v Prahe absolvovala Univerzitu tretieho veku, kde si za tému záverečnej práce zvolila Kvalitu života a pohybovú aktivitu. Dlhodobo si udržiavala štíhlu figúru a dobrú kondíciu. Naposledy sme sa o tom presvedčili na stretnutí olympionikov zo Slovenska v Bratislave v roku 2014, keď mala 81 rokov. Teraz má o deväť viac. Dlhovekosť má po mame aj po babičke.

Slovenský olympijský a športový výbor jubilantke Anne Krausovej-Marejkovej k jej okrúhlym narodeninám srdečne blahoželá!

Podujatia a športovci
paris
Ukazsa2024 Pankova

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV