Športové aktuality
3 min. čítania

V ankete Slovenka roka 2021 je nominovaná aj Marianna Némethová-Krajčírová

Marianna Némethová-Krajčírová.
Foto
TASR - Michal Svítok

Týždenník Slovenka v spolupráci s RTVS a Slovenským národným divadlom už po dvanástykrát vyhlasujú anketu SLOVENKA ROKA 2021. V kategórii Šport je nominovaná aj najúspešnejšia slovenská športová gymnastka 20. storočia Marianna Némethová-Krajčírová.

O víťazkách v jednotlivých kategóriách sa rozhoduje široká verejnosť formou SMS, a to prostredníctvom kupónu v týždenníku Slovenka, ako aj hlasovaním na webe súťaže. Hlasovať je možné do 28. mája 2021.

Športovú legendu a stále ešte aktívnu trénerku nominácia v ankete veľmi potešila. „Myslím si, že byť nominovaná medzi 29 úspešných žien je pre mňa veľká pocta. Veľmi si to vážim. Uvidíme, ako to dopadne. V kategórii Šport sme nominované tri, všetko bude záležať od hlasovania. No už samotná nominácia ma veľmi potešila,“ hovorí držiteľka dvoch strieborných medailí z OH 1964 v Tokiu a z OH 1968 v Mexico City.

Dvakrát sa tešila zo strieborného olympijského úspechu

Do Tokia sa dostala ako 16-ročná. Bola absolútne najmladšou členkou československej výpravy. V súťaži družstiev sa spolu s Věrou Čáslavskou tešila zo striebra. Na OH v Mexico City už patrila medzi svetovú špičku, vo viacboji skončila deviata a v preskoku štvrtá, keď ju len 25 tisícin bodu delilo od zisku bronzu. Chuť si však opäť napravila v striebornej súťaži družstiev. Na tretie olympijské hry do Mníchova 1972 išla už s priezviskom Némethová. Družstvo Československa doviedla k piatemu miestu.

Voroninová zo ZSSR,_Čáslavská,_Krajčírová_ME 1967 vo viacboji
Voroninová zo ZSSR, Čáslavská a Krajčírová na ME 1967 vo viacboji.
Foto
Archív SOŠM

Družstvo ČSSR prelomilo aj sovietsku dominanciu

Úspechy zažila aj na svetových šampionátoch. Zlatá radosť ju čakala na majstrovstvách sveta 1966 v Dortmunde, opäť ako členku družstva ČSSR. To prelomilo dlhú dominanciu sovietskych gymnastiek. Marianna Krajčírová skončila vo viacboji siedma a na bradlách piata. O štyri roky neskôr už ako kapitánka priviedla družstvo k bronzu na majstrovstvách sveta v Ľubľane. Individuálny úspech zaznamenala na majstrovstvách Európy 1967 v Amsterdame. Získala bronz vo viacboji aj na bradlách, v preskoku skončila štvrtá, v prostných a na kladine piata.

Aktívna ostala aj po konci kariéry

Po skončení pretekárskej kariéry pôsobila dvadsať rokov v Bratislave ako trénerka – postupne pôsobila v Gymnastickom centre, v stredisku vrcholového športu, v Slavoji Vinohrady aj na športovom gymnáziu. Jej trénerskými rukami prešli viaceré seniorské reprezentantky.

V rokoch 1992 – 2012 Marianna Némethová-Krajčírová trénersky pôsobila v Taliansku, kde sa venovala trénovaniu mládeže a vedeniu zdravotnej gymnastiky žien. Aj po návrate na Slovensko sa stále venuje odovzdávaniu cenných skúseností a trénovaniu mládeže.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV