Športové aktuality
3 min. čítania

V bazénoch a fitnescentrách môže byť šesť zákazníkov, potvrdil Úrad verejného zdravotníctva vo vyhláške

Plaváreň v Spišskej Novej Vsi bola medzi prvými na Slovensku, ktoré sa otvorili verejnosti po uvoľnení opatrení po prvej vlne koronavírusu.
Foto
TASR/MILAN KAPUSTA

Od pondelka 16. novembra sa môžu otvoriť na Slovensku ďalšie plavárne a fitnescentrá a konať sa budú môcť niektoré ďalšie súťaže. Návrh zmien schválila pandemická komisia na piatkovom rokovaní a zverejnil ich už vo vyhláške Úrad verejného zdravotníctva. 

Na základe rozhodnutia pandemickej komisie a zverejnenej vyhlášky budú od pondelka 16. novembra otvorené divadlá, kiná a kostoly. Podmienkou je obsadenosť maximálne do polovice kapacity. Zároveň sa môžu otvoriť fitnescentrá a plavárne. Rovnako ako na iných športoviskách však aj v bazénoch bude platiť pravidlo, že na 15 metroch štvorcových môže byť maximálne jedna osoba a v jednej chvíli môže v nich plávať maximálne šesť osôb. Rovnaké pravidlá platia aj pre fitnescentrá.

Celé znenie vyhlášky nájdete TU.

Zelenú dostali po novom aj ďalšie dve profesionálne súťaže. Po mesiaci sa môžu od pondelka obnoviť aj druhé najvyššie ligy vo futbale a hokeji. Obe sa rovnako ako futbalová prvá liga, hokejová extraliga, hokejová Ice HL či hádzanárske, basketbalové a volejbalové najvyššie súťaže mužov a žien budú hrať bez fanúšikov na tribúnach.

Informácie po rokovaní pandemickej komisie potešili najmä plavcov, ktorí už viac ako mesiac volali po opätovnej možnosti vrátiť sa do bazénov. Športovci zároveň môžu využívať na prípravu aj karanténne stredisko, ktoré povolil v pondelok zriadiť Ústredný krízový štáb v Šamoríne. Prezident Slovenskej plaveckej federácie Ivan Šulek však už upozornil, že otvorenie bazénov pre šesť plavcov je z ekonomického pohľadu veľmi neefektívne. 

Opatrenia pre šport sa začali sprísňovať koncom septembra po tom, čo začal výrazne stúpať počet pozitívne testovaných ľudí na koronavírus. Najskôr sa obmedzil od prvého októbrového dňa počet účastníkov na podujatiach na maximálne päťdesiat, od polovice októbra však štát nariadil zatvoriť všetky plavárne, fitnescentrá a povolil len deväť ligových súťaží. Na všetkých športoviskách, až na bazény a posilňovne, mohlo byť s výnimkou týždňa zákazu vychádzania od 24. októbra maximálne šesť trénujúcich ľudí.

Rokovania sa v pondelok presunú na Ústredný krízový štáb. Konzílium by malo diskutovať aj o zmene pri jednorazových súťažiach. Momentálne je totiž povinnosť absolvovať PCR test, návrh je, aby postačovalo absolvovanie antigénového testu.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV