Šport a olympizmus
6 min. čítania

V dobrovoľníctve je dôležité slovíčko chcem

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

O dôležitosti dobrovoľníctva, jeho prepojení na oblasti trvalej udržateľnosti a školského prostredia sa hovorilo počas medzinárodnej konferencie Dobrovoľníctvo v športe, ktorú organizovali organizátori tohtoročného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v Banskej Bystrici v spolupráci so Slovenským olympijským a športovým výborom. Podujatie sa konalo symbolicky na Medzinárodný deň dobrovoľníctva.

Šport dlhé roky fungoval predovšetkým cez prácu dobrovoľníkov, až v posledných rokoch sa stal vysoko profesionálny. Bez práce dobrovoľníkov by sa však nezaobišiel. Dobrovoľníci sú súčasťou a často aj tvárou rôznych vrcholných podujatí. Výnimkou nebol ani tohtoročný EYOF v Banskej Bystrici, na ktorom pomáhalo 1034 dobrovoľníkov z celého Slovenska i zo zahraničia.

„EYOF bol projekt, na ktorom téma dobrovoľníctva bola veľmi dôležitá. Bez armády dobrovoľníkov, ktorí pomáhali v rôznych oblastiach, by ho nebolo možné zorganizovať. Na konci sme mohli s radosťou skonštatovať, že táto oblasť bola významná a ocenená domácimi i zahraničnými účastníkmi,“ povedal v úvodnom príhovore na konferencii generálny sekretár SOŠV Jozef Liba.

Počty dobrovoľníkov na veľkých podujatiach rastie

Výkonný riaditeľ organizačného výboru EYOF 2022 Peter Hamaj odprezentoval celú organizáciu podujatia a vyzdvihol, že sa ho podarilo veľmi úspešne usporiadať aj vďaka práci dobrovoľníkov. Letný EYOF v Banskej Bystrici bol najrozsiahlejším multišportovým podujatím v histórii Slovenska.

Športový riaditeľ Európskych olympijských výborov Peter Brüll je dobrým príkladom, ako sa z dobrovoľníka môže stať športový funkcionár na vysokom poste. Svoj životný príbeh priblížil aj na konferencii v Bratislave. Napriek funkcii aj dnes chodí pomáhať ako dobrovoľník na hokejové svetové šampionáty v pozícii team hosta slovenskej či fínskej reprezentácie. „Na miesto konania konferencie, hotel Gate One, mám príjemné spomienky. V roku 2011 v ňom počas majstrovstiev sveta bývala fínska reprezentácia, ktorej som robil sprievodcu. V hoteli sme potom oslavovali titul majstrov sveta. Dnes som v ňom prvýkrát po rokoch,“ zaspomínal si Peter Brüll.

V prezentácii pripomenul, že počet dobrovoľníkov na vrcholných podujatiach z roka na rok stúpa. Kým v roku 1952 boli na olympijských hrách v Helsinkách len 2000 dobrovoľníkov, predovšetkým z radov armády, od 80. rokov 20. storočia tento počet neustále stúpa a na posledných olympiádach ich už atakovali aj stotisícové hranice.

Výzvy pre dobrovoľníctvo v športe

Konferencia Dobrovoľníctvo v športe i na EYOF
O konferenciu Dobrovoľníctvo v športe bol záujem.
Foto
EYOF/ANDREJ DOBRÍK

Riaditeľka Centra dobrovoľníctva Silvia Cochová hovorila o pohľadoch do budúcnosti z pohľadu dobrovoľníkov. V súčasnosti sa pripravuje novelizácia legislatívy o dobrovoľníctve a niektoré činnosti pre šport budú po novom súčasťou Zákona o športe. „V budúcnosti sa bude objavovať nárast znalostných dobrovoľníkov, ktorí musia mať jasne zadefinované, čo sa môžu naučiť. Čaká nás vzostup vecne stimulovaných i takzvaných dobrovoľníkov. Už dnes pociťujeme nárast potreby profesionalizácie manažmentu dobrovoľníkov,“ pripomenula Cochová.

V posledných rokoch sa pre pandémiu choroby COVID-19 i vojnový konflikt na Ukrajine zmenili trendy v dobrovoľníctve. Podľa prieskumu, ktorý prezentovala Silvia Cochová, až 65 % ľudí v športe pracuje bez nároku na finančnú odmenu. Väčšina z nich sa zapája do aktivít nepravidelne. V rámci celkových dobrovoľníckych činností je oblasť športu druhou najviac zastúpenou.

„Organizácie v sektore športu sú zamerané na svojich členov a na vzájomnú prospešnosť ako na verejnú prospešnosť v prospech iných. Pre dobrovoľníctvo v športe vidím ako výzvy zvýšenie občianskej angažovanosti, väčšie zapojenie mladých ľudí a profesionálny manažment dobrovoľníkov,“ doplnila Silvia Cochová.

Dôležitá je komunikácia s dobrovoľníkmi

Riaditeľka oddelenia dobrovoľníctva na EYOF Júlia Jančíková pripomenula účastníkom celý proces formovania tímu, ktorý sa doteraz na slovenských športových podujatiach nepodarilo dať dokopy. S každým z prihlásených dobrovoľníkov absolvovala s kolegami pohovory. „Dôležité pre mňa bolo slovíčko chcem. Každý dobrovoľník chce vedieť, čo má robiť, kde má byť a čo za to dostane. Dôležité je najmä komunikovať,“ povedala Júlia Jančíková.

V následných panelových diskusiách vyspovedala o zážitkoch i skúsenostiach z EYOF supervízorov dobrovoľníkov Barboru Lehotskú, Michaelu Mrníkovú a Tomáš Kubica i trio dobrovoľníkov Michaelu Pánekovú, Leu Dimitrovovú i Pavla Konštiaka.

Riaditeľka projektov Českého olympijského výboru Naďa Černá hovorila udržateľnosti v práci s dobrovoľníkmi v rámci projektu ČOV. Zamerala sa predovšetkým na dobrovoľníctvo na Olympijských festivaloch, ktoré sa konajú v českých mestách pravidelne počas olympijských a zimných olympijských hier.

Program OCEP propagoval šport i kultúru

Riaditeľka oddelenia udržateľnosti EYOF Zuzana Moravčíková odprezentovala účastníkom konferencie „zelený program“. „Snažili sme sa o udržateľnosť nielen ako príležitosť, ale aj ako nevyhnutnosť,“ poznamenala Zuzana Moravčíková.

Riaditeľka oddelenia olympizmu SOŠV Ivana Motolíková s Juliánom Krullom z CVČ Junior Banská Bystrica predstavili Olympijský kultúrny a vzdelávací program (OCEP), do ktorého sa zapojili stovky žiakov a študentov slovenských škôl. Mnohí z nich či ich učitelia sa stali počas EYOF aj dobrovoľníkmi.

Program OCEP propagoval šport aj kultúru európskych krajín a navzájom ich prepájal v duchu olympijských hodnôt – výnimočnosti, priateľstva a rešpektu. „Na Slovensku sa do OCEP zapojilo celkovo 46 základných a stredných škôl, s ktorým sme celý rok pracovali a vzdelávali sme ich na webinároch. Vyžrebovali sme im 28 európskych krajín, ktoré sa snažili bližšie spoznať a potom ich prezentovať. Zástupcovia väčšiny škôl prišli aj do Banskej Bystrice a v stánkoch vo Fan zóne predstavovali jednotlivé krajiny,“ prezradila riaditeľka oddelenia olympizmu SOŠV Ivana Motolíková.

V rámci programu vo Fan zóne v parku pod Pamätníkom SNP pripravili školy zapojené do OCEP pre návštevníkov zoznámenia s tradíciou, pamätihodnosťami, kultúrou, jedlom či zvykmi účastníckych krajín.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV