Šport a olympizmus
5 min. čítania

V Šamoríne už horí olympijský oheň: Olympijské hry odštartovalo 1000 návštevníkov

Jozef Pikula
Peter a Pavol Hochschornerovci zapálili olympijský oheň počas otváracieho ceremoniálu Olympijského festivalu v Šamoríne
Foto
SOŠV - Veronika Miháliková

V areáli x-bionic® sphere v Šamoríne odštartoval historicky prvý Olympijský festival na Slovensku. Návštevníci majú možnosť vyskúšať si olympijské športy, stretnúť sa s našimi reprezentantmi či zažiť atmosféru Hier naživo.

Brány Olympijského festivalu sa otvorili pre návštevníkov včera napoludnie. Pre výrazný časový posun medzi Šamorínom a Tokiom sa otvárací ceremoniál Olympijského festivalu začal o 18:30. Na úvod odzneli pozdravy a odkazy slovenských športovcov fanúšikom na Slovensku a nasledovalo tanečné vystúpenie pod taktovkou Miňa Kereša.

Prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel vyzdvihol dôležitosť podujatia v pandemickej dobe. Poďakoval všetkým organizátorom a partnerom podujatia. „Myslím, že toto podujatie je v pandemickom období veľmi unikátna príležitosť, ako nielen pomôcť našim športovcom tým, že im budeme fandiť a spolu s nimi prežívať ich športové zápolenia, ale aj aby sme s našimi rodinami a priateľmi zažili športové zážitky na vlastnej koži. To, čo nebolo v tejto dobe umožnené fanúšikom v Tokiu, máme možnosť využiť my,“ uviedol počas svojho príhovoru.

Na snímke prezident SOŠV Anton Siekel počas otváracieho ceremoniálu Olympijského festivalu v Šamoríne
Na snímke prezident SOŠV Anton Siekel počas otváracieho ceremoniálu Olympijského festivalu v Šamoríne
Foto
SOŠV - Veronika Miháliková

Počas otváracieho ceremoniálu vyzdvihol najmä možnosť pre fanúšikov stretnúť mnohých športovcov naživo. „Sú to úžasné osobnosti, ktoré stále tvoria pre nás odkaz so svojimi športovými úspechmi a sú pre nás veľkou inšpiráciou. Môžete zažiť rozhovor s nimi, autogramiádu, a to všetko v krásnom prostredí x-bionic® sphere v Šamoríne.”

 

Makoto Nakagawa, veľvyslanec Japonskej republiky na Slovensku je rád, že napriek ťažkostiam, ktorým svet čelí od minulého roka, japonská vláda urobila všetko pre to, aby tohtoročné Hry XXXII. olympiády zvládli bezpečne a v zdraví. „Situácia v metropolitnej oblasti v Tokiu sa zhoršila, bol vyhlásený núdzový stav a olympijské hry sa budú konať bez divákov, čo je úplne iné, na čo sme boli zvyknutí v minulosti. Dúfam, že tento olympijský festival prispeje k tomu, že občania Slovenska budú môcť zažiť atmosféru Hier naživo v tomto úžasnom areáli,“uviedol počas otváracieho ceremoniálu.

Na snímke veľvyslanec Japonskej republiky na Slovensku Makoto Nakagawa počas príhovoru
Na snímke veľvyslanec Japonskej republiky na Slovensku Makoto Nakagawa počas príhovoru
Foto
SOŠV - Veronika Miháliková

Olympijský oheň v Šamoríne zapálili legendy

Po príhovoroch nasledoval symbolický akt zapálenia olympijského ohňa v Šamoríne. Táto úloha pripadla bratov Petra a Pavla Hochschornerovcov, trojnásobných olympijských víťazov, ktorí tento úspech dosiahli ako prví na svete.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) rozhodol v roku 2017 o zmenách v programe olympijských hier v Tokiu a z programu vypadla disciplína C2, jedna zo slovenských medailových istôt, veď na posledných piatich olympijských hrách v nej Slovensko získalo až štyri zlaté medaily (tri zásluhou Hochschornerovcov, jednu zásluhou bratrancov Ladislava a Petra Škantárovcov). „Ja si myslím, že tento šport urobil krok dozadu, pretože C2 bola dosť zaujímavá disciplína. Niekedy sme sa tam aj pohádali a aj na tréningoch to bolo niekedy zábavné. Myslím si, že divák na tom brehu o niečo prišiel,“ uviedol Pavol Hochschorner.

Na snímke Peter a Pavol Hochschornerovci
Na snímke Peter a Pavol Hochschornerovci
Foto
SOŠV - Veronika Miháliková

Na návštevníkov čaká počas 17 dní bohatý program. „Máme tu zastúpenie približne štyridsiatich športových zväzov, ktoré sa tu budú prezentovať. Návštevníci si budú môcť každý jeden šport zadarmo vyskúšať pod dohľadom športových profesionálov. Budeme tu mať exhibičné zápasy a turnaje, privítame našich olympionikov po návrate z Tokia, takže všetkých fanúšikov pozývame do Šamorína. Tu budú prebiehať tlačové konferencie a autogramiády s našimi reprezentantmi. A budeme tu mať aj bohaté zóny našich partnerov, ktorí si dali záležať a vymysleli program pre malých aj pre veľkých,“ uviedla Kristína Czuczová, riaditeľka marketingu SOŠV.

Partneri podujatia si pre návštevníkov pripravili zaujímavý program. Na svoje si prídu aj tí najmenší
Partneri si pre návštevníkov pripravili zaujímavý program. Na svoje si prídu aj tí najmenší.
Foto
SOŠV - Veronika Miháliková

Prezident SOŠV Anton Siekel pozýva všetkých fanúšikov do Šamorína: „Využite každú príležitosť prísť sem. Využite možnosť zabaviť sa športom. Spoločne fandime našim olympionikom v Tokiu. Pevne verím, že sa nám podarilo pripraviť celú výpravu tak, aby sme minimalizovali riziká a zamedzili možnému výskytu prípadov koronavírusu. A hlavne im chcem zaželať športové šťastie, aby sa im v ich veľký deň, keď budú bojovať za Slovensko, podarilo urobiť čo najlepší výsledok a priniesť nám športovú radosť na Slovensko aj do tohto priestoru. Pevne verím, že z toho budú aj, v čo všetci dúfame, nejaké olympijské medaily,“ dodal Siekel.

Slovenský olympijský a športový výbor prináša olympijské hry na Slovensko aj vďaka svojim partnerom, a to exkluzívnemu partnerovi TIPOS, generálnym partnerom 4F a Toyota, hlavným partnerom BILLA, SPP, CZ Slovakia, Allianz, Zlatý Bažant 0,0%, partnerom Matador, STRABAG.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV