Športové aktuality
Ottawa, Berlín, Atény, Londýn
3 min. čítania

Viacerí športovci kritizujú, že MOV a organizátori OH v Tokiu nezvažujú alternatívu pre prípad zrušenia hier v stanovenom termíne

V tokijskom zálive už od januára žiaria obrovské olympijské kruhy, ale okolo toho, či OH v Tokiu budú v stanovenom termíne, vládne neistota.
Foto
TASR/AP

Členka komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Hayley Wickenheiserová z Kanady skritizovala plány tokijských organizátorov uskutočniť OH v stanovenom termíne 24. júla až 9. augusta bez uvažovania o alternatívnych možnostiach. Niekdajšia hokejistka a štvornásobná medailistka zo ZOH ich v situácii, keď najväčší športový sviatok ohrozuje pandémia koronavírusu.  označila za necitlivé a nezodpovedné. "Táto kríza je väčšia aj ako olympiáda. Žiaden športovec nevie, či bude zajtra trénovať, pretože sa zatvárajú športoviská. Rušia sa olympijské kvalifikácie. Povedať s istotou, že hry sa budú konať, je nespravodlivosť pre športovcov," zverejnila Wickenheiserová na sociálnej sieti.

V podobnom duchu sa vyjadril aj olympijský víťaz v rýchlostnej kanoistike Max Hoff z Nemecka. "Rozumiem opatreniam, pre ktoré sa v našej krajine zavreli športoviská. Lenže ak v Európe nebudeme môcť jeden či dva mesiace trénovať, sotva budeme môcť súperiť so svetom v auguste," uviedol v rozhovore pre Berliner Zeitung.

Úradujúci olympijský šampión v hode oštepom Thomas Röhler by bol tiež rád, keby sa OH posunuli a kvalifikačný proces sa začal nanovo. "Nevnímam, že by momentálne existovali základy pre spravodlivé súťaženie v športe. Pripravovať sa normálne za súčasných okolností u nás nie je možné. V niektorých iných krajinách obmedzenia športovci nepociťujú. Všade sú skrátka iné podmienky," povedal podľa agentúry DPA nemecký atlét.

Röhler si zároveň uvedomuje, že mnohé športy vrátane atletiky sú závislé od konania olympijských hier. "Sme mimoriadne závislí od hier, no chcem veriť, že sme pripravení zvládnuť krízovú situáciu. Samozrejme, tá nemôže byť permanentná," dodal člen komisie športovcov MOV.

Oveľa osobnejšie reagovala grécka šampiónka v skoku o žrdi z Ria de Janeiro Katerina Stefanidiová. Tá obvinila olympijské hnutie z hazardovania so zdravím športovcov: "Ohrozujú nás, naše rodiny aj zdravie verejnosti. Nejde o to, čo bude o štyri mesiace, ale o dnešok. Napriek kríze nás nútia trénovať a tým riskujú naše zdravie."

Rovnaký názor má aj britská sedembojárka Katarina Johnsonová-Thompsonová, ktorá poukázala na absurdnú situáciu: "MOV nám radí, aby sme pokračovali v tréningu a čo najlepšie sa pripravovali. Ale ako je to možné, keď vlády vo svete zatvárajú športoviská, posilňovne a obmedzujú pohyb na verejnosti. Cítim sa pod tlakom, pretože nie je možné dodržať tréningovú rutinu."

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV