Šport a olympizmus
3 min. čítania

Časť financií na infraštruktúru vrcholového športu pôjde na iné športoviská

Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Časť finančných prostriedkov, ktoré boli poskytnuté v roku 2021 Fondu na podporu športu ako zdroje na financovanie modernizácie a rekonštrukcie športovej infraštruktúry národného významu, budú môcť použiť aj na obnovu a výstavbu športovísk, ktoré nemajú celoslovenský význam. Vyplýva to zo zmeny uznesenia vlády, ktorou kabinet v stredu odobril rozšírenie účelu použitia prostriedkov vo výške desať miliónov eur.

Dôvodom zmeny a rozšírenia možností využitia prostriedkov je fakt, že viaceré projekty pre vrcholový šport, ktoré mali benefitovať z alokácie, nie sú pripravené natoľko, aby bolo možné použiť finančné prostriedky do konca roka 2023. V dôvodovej správe Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR spresňuje, že niektoré projekty, napríklad Národné stolnotenisové centrum v Bratislave, Modernizácia a rekonštrukcia areálu klasického lyžovania na Štrbskom plese či Národné cyklistické centrum, sú len v štádiu ideového zámeru. Ďalšie, ako napríklad Národné centrum rýchlostnej kanoistiky a veslovania, Národné gymnastické centrum v Banskej Bystrici, Atletický štadión s 400 m tartanovým oválom či Národné strelecké centrum v Trnave, sú len v prípravnej fáze a ich realizácia sa môže spustiť až v ďalších rokoch.

Momentálne sa začína s realizáciou výstavby futbalového štadióna v Prešove, v procese realizácie je dostavba Košickej futbalovej arény na štadión kategórie UEFA4*, modernizácia plavárne na Pasienkoch v Bratislave i prestavba Mestskej krytej plavárne v Košiciach na Národné olympijské centrum plaveckých športoch. Ukončené sú už modernizácie Zimného štadióna Pavla Demitru v Trenčíne, športovej haly Stará jazdiareň v Košiciach i Národného biatlonového centra v Osrblí. Pripravujú sa modernizačné práce v Steel Arene v Košiciach.

„Výstavba novej športovej infraštruktúry, s pár výnimkami, nebola dostatočne projektovo pripravená na financovanie zo strany Fondu na podporu športu, ktorý navyše nie je ich vlastníkom, verejným obstarávateľom, stavebníkom, ani budúci prevádzkovateľ, a je v tomto prípade odkázaný na výsledky aktivity iných osôb. Projekty sú preto v rôznej fáze prípravy a ich podpora bude možná v mnohých prípadoch až v rokoch 2024 a nasledujúcich,“ uvádza sa vo vládou schválenom materiáli.

„Z dôvodu účelnosti a efektívnosti sa navrhuje, aby bol účel použitia časti finančných prostriedkov vo výške desať miliónov eur rozšírený na účel financovania modernizácie, rekonštrukcie a budovania športovej infraštruktúry podľa zákona o Fonde na podporu športu,“ dodal rezort školstva v predloženom návrhu k zmene uznesenia kabinetu z roku 2019.

Ministerstvo dodalo, že podporné stanovisko k rozšíreniu účelu použitia i finančných prostriedkov vyjadril aj Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV).

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV