SOŠV
Video
4 min. čítania

Zákulisie nových trendov vo fitness: Ľudia hľadajú nové výzvy

Martin Horváth

V rámci diskusie na tému „Nové trendy vo fitness” sa na konferencii SPORT (R)EVOLUTION stretlo až päť odborníkov. Svoj pohľad na problematiku zdravého životného štýlu predostreli profesionálny tréner Maroš Molnár, kondičný tréner Dominik Hopjak, triatlonista Richard Varga, moderátor Víťazoslav Chrappa a produktový manažér spoločnosti Nutrend Michal Tuček. 

Zistiť, akým spôsobom sa za posledných dvadsať rokov zmenili trendy vo fitness, bolo úlohou piatich odborníkov, ktorí sa vo svete zdravého životného štýlu už nejaký ten čas pohybujú. „Trendy sa určite veľmi zmenili. Kedysi sa napríklad vôbec nebralo do úvahy svalové reťazenie. Strečing a tzv. rolkovanie podľa mňa nikto nerobil. Dnes je to veľmi populárne,” začal diskusiu profesionálny tréner Maroš Molnár, ktorý spolupracuje s mnohými slovenskými športovcami. Zároveň dodal, že pre každého môže trend znamenať niečo iné.

Svoj pohľad na problematiku zdravého životného štýlu predostreli profesionálny tréner Maroš Molnár, kondičný tréner Dominik Hopjak, triatlonista Richard Varga, moderátor Víťazoslav Chrappa a produktový manažér spoločnosti Nutrend Michal Tuček.
Svoj pohľad na problematiku zdravého životného štýlu predostreli profesionálny tréner Maroš Molnár, kondičný tréner Dominik Hopjak, triatlonista Richard Varga, moderátor Víťazoslav Chrappa a produktový manažér spoločnosti Nutrend Michal Tuček.
Foto
SOŠV

Ľudia chcú mať svoje telo pod kontrolou 

Odborníci sa v diskusii zhodli, že hlad po informáciách sa nevyhýba ani oblasti fitness. Ľudia chcú o sebe vedieť čo najviac informácií a mať svoje telo pod kontrolou. Chcú vedieť, koľko krokov spravili a koľko kalórií spálili. „V porovnaní s minulosťou sa človek púšťa do tréningu uvedomelejšie. Samotný tréning je komplexnejší,” myslí si Dominik Hopjak, kondičný tréner a pohybový terapeut, ktorý v roku 2011 založil najznámejší CrossFit gym na Slovensku.

Päticu diskutujúcich perfektne dopĺňal profesionálny športovec – triatlonista Richard Varga, ktorý jednotlivé názory odborníkov mohol potvrdiť alebo vyvrátiť priamo na sebe. Dlhoročná slovenská triatlonová jednotka považuje za jeden z nových trendov práve svoj šport. „Myslím si, že ľudia neustále hľadajú nové výzvy. Chcú posúvať svoje hranice, či už z fyzického, alebo mentálneho hľadiska. Človek začne behať, najskôr zabehne päť kilometrov, neskôr desať, pokračuje polmaratónom a maratónom. Potom buď vyskúša ultra tréning, alebo triatlon. Možností je veľa. Ľudia chcú sami sebe ukázať, čo všetko môže ich telo dokázať,” zamyslel sa účastník dvoch letných olympijských hier, ktorý si brúsi zuby aj na Tokio 2020.

fitness
Foto
SOŠV

Víťazoslav Chrappa, moderátor relácie o športe „Stvorení pre šport” má pocit, že ľudí môžeme rozdeliť do dvoch základných skupín.

„Jedni akoby do toho šli s estetickým zámerom. Každý chce vyzerať fantasticky, kult dokonalého tela je dnes veľmi silný. Potom sú tu ľudia, ktorí pohyb vidia z funkčného hľadiska. Chcú byť silní a zdraví. Cvičia preto, aby spevnili pohybový aparát,” myslí si športový moderátor.

Nové médiá prenikajú aj do sveta fitness

Za nový trend vo fitness môžeme považovať aj pestrosť tréningu. „Pozorujeme vzostup cvičení, ako napríklad tabata či kruhový tréning. Pred desiatimi rokmi sme ani len netušili, že niečo také existuje,” predostrel svoj názor odborník na výživu Michal Tuček, ktorý zaznamenal nový trend aj v oblasti stravy. Súvisí s využívaním nových médií, ktoré čoraz viac prenikajú do našich životov. „Na internete nájdeme rôzne jedálničky, ktoré na svojich kanáloch prezentujú youtuberi. Otázkou však zostáva, či je tento trend správny, alebo ide o určitú radikalizáciu,” zamyslel sa. Na internete môže človek nájsť množstvo názorov, rád a tipov, no nie všetky musia byť hneď správne a zdraviu prospešné.

Diskusia „Nové trendy vo fitness” nepriniesla len množstvo zaujímavých názorov, ale aj pohľadov na problematiku zdravého životného štýlu. Záznam z diskusie si môžete pozrieť aj na našom webe. 

Pozrieť diskusiu „Nové trendy vo fitness"

Pozrieť všetky diskusie

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV